۵۶۴ هزار هکتار جنگل؛ فقط یک پهباد

فقرحفاظتی جنگلهای گیلان؛

21

در حالیکه تغییر شرایط جوی و وزش بادهای گرم در پاییز، جنگلهای استان را بیش از همیشه مستعد آتش سوزی میکند اما  دست یگانهای حفاظت از جنگلهای استان از امکانات و تکنولوزی پیشرفته پایش خالی است.

آتش سوزی جنگلها و مراتع نه تنها از دیدگاه زیست محیطی بلکه از نظر اقتصادی، اجتماعی و امنیتی یکی اصلی‌ترین نگرانیها در بسیاری از کشورهای جهان است که مخربترین تغییرات نامطلوب اکوسیستم های جنگلی در کوتاه مدت را به همراه دارد.

جنگلهای هیرکانی گیلان نیز که در فصول مختلف با تهدیدات مخرب اتش سوزی های عمدی و چه غیر عمد مواجه هستند با شروع پاییز و وزش گرم باد بیش از همیشه در معرض این حریق ها قرار دارند.

با این حال بالغ بر ۵۶۴ هزار هکتار از جنگلهای استان با مشکلات حفاظتی عدیده ای از جمله نیروی انسانی قرق بان و تجهیزات و ماشین آلات اطفای حریق مواجه هستند که گاها نبود این تجهیزات موجب طولانی شدن مدت زمان آتش سوزی و افزایش گستره سطح مناطق حریق شده است.

در این میان نبود هلکوپتر آب پاش و تکنولوژی پایش و رصد هوایی از جنگلها از نیازهای اصلی حفاظت از منابع طبیعی استان به شمار می‌رود.

در همین رابطه فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی گیلان با اشاره به استفاده از پهباد برای نظارت و پایش جنگل‌ها گفت: در حال حاضر یگان حفاظت منابع طبیعی گیلان دارای یک پهباد است و حداقل به چهار پهباد دیگر برای انجام مراحل پایش جنگل‌ها و حفاظت از منابع طبیعی نیاز داریم.

« محمد قربانی‌لرد» با اشاره به کمبود منابع انسانی و لجستیکی در حفاظت از جنگلهای استان  اظهار کرد: در حال حاضر بیش از ششصد نفر در یگان گیلان خدمت می‌کنند که با احتساب میزان جنگل‌های موجود در استان، حداقل به ۲۵۰ نفر نیروی دیگر نیاز داریم .

 

وی با بیان اینکه با توجه به گستردگی جنگل‌های گیلان، بعضا شاهد تصرف‌ها اراضی یا قطع درختان و حتی وقوع حوادث طبیعی هستیم، گفت: کمبود نیرو در یگان حفاظت منابع طبیعی برای پوشش مرتب همه جنگل‌های استان کمی سخت است و باید از تکنولوژی استفاده کنیم.

 

فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی گیلان با بیان اینکه با توجه به پیشرفت تکنولوژی شاهد استفاده از پهباد برای نظارت و پایش مراتع و جنگل‌ها هستیم، افزود: برخی مراتع و جنگل‌ها فاقد راه دسترسی و صعب‌العبور هستند که می‌توان از پهبادها برای رصد وضعیت موجود و تحت کنترل داشتن استفاده بهینه کرد.

قربانی‌لرد با بیان اینکه بعد از وقوع حریق یا حوادث طبیعی در جنگل ها، باید مساحت آسیب دیده مشخص و ارزیابی شود، تصریح کرد: استفاده از نیروی انسانی برای بررسی جنگل‌ها و مراتعی که دچار خسارت شدند هزینه بر و زمان بر است، ولی با استفاده از پهبادها می‌توان سریعتر و با هزینه کمتر پایش را انجام داد تا اقدامات بعدی قانونی را بتوانیم انجاج دهیم.

 

وی با اشاره به وسعت ۵۶۴ هزار و  ۷۱۲ هکتاری اراضی طبیعی گیلان بیان کرد: در حال حاضر یگان حفاظت منابع طبیعی گیلان دارای یک پهباد است و حداقل به چهار پهباد دیگر برای انجام مراحل پایش جنگل‌ها و حفاظت از منابع طبیعی نیاز داریم.

 

لازم به ذکر است: پاییز سال گذشته همزمان در ۱۰ شهرستان استان، سطحی بالغ بر ۸۰ هکتار از جنگلهای هیرکانی طمعه آتش شد. باد گرم، دامداران، شکارچیان، کشاورزان حاشیه جنگل، و سودجویانی که با هدف تصرف جنگل و مرتع، این مناطق را آتش می زنند، مهم ترین عوامل وقوع این آتش سوزی ها بودند. عمده این آتش سوزی های در مناطق صعب العبور کوهستانی و جنگلی رخ می‌دهند.

نظرات بسته شده است.