آب آلوده، زندگی گیلانیان را تهدید می‌کند

سونامی سرطان و اقدامات جزیره‌ای دستگاه‌های مسئول؛

27

«محمدتقی آشوبی» رییس دانشگاه علوم پزشکی گیلان گفت: گیلان در ابتلا به سرطان جزو استان‌های با درگیری بالا است. به گفته وی، نقش آب آلوده و نفوذ آن به مزارع و آب‌های زیرزمینی که به سطح نگران‌کننده‌ای رسیده، در گسترش بیماری‌های این چنینی بسیار زیاد است.

 

این سخنان در حالی مطرح می‌شود که تقریبا در 10 سال اخیر، گیلان و شهر رشت در موارد ابتلا به انواع سرطان‌ها به خصوص سرطان معده رکورددار هستند.

 

گیلان از این حیث، در سال ۹۸ در جایگاه چهاردهم نسبت به استان‌های دیگر قرار داشت و سرطان پستان، معده، پروستات، کولورکتال و پوست به ترتیب به عنوان شایع‌ترین سرطان‌ها در این استان اعلام شد. بروز سرطان روده نیز در 15 سال اخیر در گیلان دو برابر شده است.

 

عدم پیشگیری و اقدام عملی برای از بین بردن کانون‌ها و عوامل اصلی بروز آلودگی، کار را تا بدان جا رساند که گیلان در سال 1402 با ۱۷ هزار بیمار مبتلا به سرطان در رتبه اول کشور قرار گیرد. پژوهشگران جهاد دانشگاهی اعلام کرده‌اند؛ سالانه ۲ و نیم درصد جمعیت کل استان گیلان به سرطان مبتلا می‌شوند.

 

نگته حائز اهمیت اینجاست که گیلان با این سونامی که در آن اتفاق افتاده است، همچنان از کمترین زیر ساخت‌ها، امکانات و تجهیزات بهداشتی و درمانی برخوردار است. در کنار بحث‌های درمانی، کمیاب بودن داروها، هزینه‌های طاقت‌فرسا و شلوغی مراکز درمانی و تشخیصی وضعیت آشفته‌ای را در گیلان پدید آورده است.

 

در گیلان، با اینکه ابربحرانی مانند لندفیل سراوان در آن رخ داده، همچنان خبری از مدیریت اصولی و بهداشتی زباله و پسماند به عنوان یکی از مهم‌ترین عوامل بیماری‌زا نیست. شیرابه‌های سمی ناشی از انباشت زباله، دهه‌هاست که در خاک و آب‌های زمینی استان نفوذ پیدا می‌کنند.

 

طبق تحقیقات، میانگین تولید شیرابه در مرکز دفن زباله سراوان رشت در شرایط خشکی هوا 4 تا 5 لیتر در ثانیه و در شرایط بارانی 18 لیتر در ثانیه است. دو رودخانه مهم و بزرگ رشت، که از دل شهر عبور می‌کنند از کانون‌های اصلی جاری شدن این شیرابه‌های سمی محسوب می‌شوند.

 

آلودگی‌های ناشی از سموم و کودهای شیمیایی مورد استفاده در شالیزارها به عنوان یکی دیگر از عوامل ایجاد و تشدید آلودگی آب‌ و خاک، از معضلات زیست محیطی گیلان محسوب می‌شود.

 

با آنکه شرایط گیلان از حیث عدم مدیریت زباله و پیشگیری از آلودگی آب و خاک، روز به روز در حال وخیم‌تر شدن است اما عزمی برای نجات استان وجود ندارد و دستگاه‌هایی که باید در این زمینه به صورت هماهنگ عمل کنند همچنان درگیر اندک اقدامات جزیره‌ای هستند که سودی به حال گیلان ندارد.

نظرات بسته شده است.