از نفس افتاده‌ها

سهم ناچیز مناطق کم برخوردار رشت از توزیع منابع و خدمات شهری؛

0 149

توسعه یکسان و پایدار شهری همراه با توانمند‌سازی همه شهروندان در کلیه مناطق شهری منجر به  بهبود کیفیت زندگی و کاهش آسیب های اجتماعی می‎شود و بسیار حائز اهمیت است.

 

عدالت در توزیع امکانات شهری اعم از حمل ونقل عمومی، فضای سبز، بهداشت ، احداث پارک و اماکن تفریحی از جمله حقوق شهروندی در شهرهاست.

اما در این میان برخی مناطق شهر رشت حتی از یک معبر عابر پیاده امن هم محروم هستند و یا  در نقطه ای دیگر شهروندان به دلیل استقرار کارخانه کود آلی با مشکلات زیست محیطی مواجه‌اند.

در عین حال کمبود پارک و فضای سبز و سیستم حمل نقل عمومی در برخی از مناطق کم برخوردار از مهم‌ترین مطالبات شهروندان در این محلات محسوب می‌شود.

در حالیکه با پرداخت مالیات و عوارض به شهرداری، برخورداری از امکانات رفاهی مطلوب حق مسلم شهروندان در تمامی نقاط شهر است اما به طور مشخص این حق از برخی از مناطق رشت دریغ شده که در نهایت این محرومیتها به بروز خشم و افزایش آسیبهای اجتماعی در این نقاط دامن زده است.

 

مشکلات محیط‌زیستی کارخانه کودآلی رشت برای شهروندان

«مریم عدالت پور» یکی از ساکنین محله شهرک کمپوست واقع در منطقه ۵ رشت درباره مشکلات و چالش اهالی این محل به خبرنگار مرور گفت: استقرار کارخانه کود آلی در این محل مشکلات متعدد محیط‌زیستی را برای ساکنین ایجاده کرده است.

وی اضافه کرد: شهروندان این منطقه هم مانند مسکن مهر با سرگردانی احشام روستاهای اطراف مواجه هستند که آرامش را از آنها ربوده است. بارها به شهرداری اعتراض کردیم اما برای هیچ مسوولی مهم نبود که ساکنین این مناطق هم نیازمند آرامش و آسایش هستند.

 

به چشم شهروند به ما نگاه نمی‌شود

«رضا پستچی» از اهالی محله پیرکلاچای واقع در منطقه سه رشت هم به مشکلات آبگرفتگی معابر در مواقع بارندگی اشاره کرد و افزود: معمولا بعد از بارندگی‌های شدید با ترافیک و آبگرفتگی سطح شهر، معابر و کوچه‌ها مواجه هستیم و همچنین کمبود فضای سبز و اماکن تفریحی از دیگر مشکلات مردم در این محل است.

این شهروند با گلایه از نبود امکانات و بی توجهی مدیریت شهری به این منطقه تاکید کرد: به چشم شهروند به ما نگاه نمی‌شود. آیا مردم این محل جزیی از این شهر نیستند؟

 

«محمد حبیبی» شهروند ساکن در انتهای بلوار ولی عصر نیز به مرور اظهار کرد: هفته ای یک بار ماشین حمل زباله به محل می آید و کار بهداشت منطقه را به خطر انداخته و برخی از اهالی مجبور به ریختن زباله ها در رودخانه هستند.

این شهروند تصریح کرد: محله هایی نظیر این منطقه که مابین شهر و روستا واقع شده اند تکلیفشان برای دریافت خدمات شهری و امکانات مشخص نیست. مفلوم نیست شهری محسیوب می شویم یا روستایی!

کمبود پارک و فضای سبز و سیستم حمل نقل عمومی در برخی از مناطق کم برخوردار از مهم‌ترین مطالبات شهروندان در این محلات محسوب می‌شود

بسترهای ضعیف حمل و نقل عمومی در رشت

در همین رابطه شهردار سابق منطقه ۵ رشت درباره کیفیت خدمات دهی عمومی شهری با تایید وجود برخی از مشکلات شهروندان این منطقه به مرور اظهار کرده بود : شهروندان در این حوزه از امکاناتی نظیر سیمای نامناسب شهری، وجود احشام سرگردان و عدم وجود پیاده‌رو در مسیرهای اصلی محرومند.

«سید مهدی طبایی» گفت: محله شهرک کمپوست نیز با مشکلات محیط‎‌زیستی ناشی از فعالیت کارخانه کودآلی مواجه است.

 

طبایی در ادامه با اشاره به فعالیت مداوم سیستم حمل و نقل عمومی در این منطقه افزود: شهرداری به دنبال استقرار مخازن زباله، جمع‌آوری زباله و پسماند، زیر سازی آسفالت خیابان‌ها، لوله‌گذاری و لایروبی برخی از اقدامات شهرداری منطقه ۵ در این محلات است.

 

بیشتر محلات منطقه ۴ رشت محرومند

«سید محمد ساده روح » شهردار منطقه چهار رشت نیز در خصوص موانع و مشکلات شهروندان در این منطقه کم برخوردار رشت  به مرور اظهار کرد: از مجموع ۱۱محله این منطقه، تقریبا ۷ منطقه را می‌توانیم جز مناطق کم برخوردار محسوب کنیم که در مقایسه با بقیه محلات رشت از برخی امکانات رفاهی و زیر ساختی کمتری بهرمنده هستند.

 

وی در خصوص عملکرد شهرداری منطقه ۴ در این محلات عنوان کرد: از جمله اقداماتی که در این مناطق توسط شهرداری انجام شده می‌توان به آسفالت و روکش و زیرسازی خیابان‌ها اشاره کرد.

 

ساده روح در ادامه اذعان کرد: در اکثر این مناطق تراکم جمعیت بالا است و ساخت و ساز غیر مجاز و تراکم نیز زیاد است. به همین علت در این محدوده‌ها با مشکل فاضلاب مواجه هستیم و از آنجایی که شرکت آب و فاضلاب گیلان کاملا به این حوزه ورود نمی‌کند، شهرداری منطقه ۴ در جهت رفع این مشکلات پیشگام شده است.

 

ساده روح در تشریح اجرای اقداماتی توسط مدیریت شهری برای بهبود محیط شهری در این منطقه ۴ رشت توضیح داد: پروژه‌هایی که سال‌های گذشته بصورت همکاری مشترک با سازمان بازآفرینی انجام شده، مانند احداث خانه سلامت در محله عینک و اجرای پروژه آرام‌سازی تردد در محله سلیماندارب به اتمام رسیده است. درحال حاضر نیز پروژه مشترک احداث خانه کودک و نوجوان و فضای مکث در محله باقرالعلوم با همکاری سازمان عمران و بازآفرینی در حال انجام است.

وی اضافه کرد: ترمیم پل آهنی روی کانال باغ تیمسار نیز از دیگر خدمات شهرداری منطقه چهار در راستای جلوگیری از خطرات احتمالی بعداز بارندگی‌های شدید است.

 شهردار منطقه یک: اکثر املاک در این مناطق فاقد سند رسمی هستند و عوارض شهری پرداخت نمی‌کنند. در شهر رشت فقط حدود ۳۰ درصد از املاک دارای سند هستند. البته این عامل باعث نمی‌شود تا محلات کم برخوردار از امکانات رفاهی و حقوق شهروندی محروم باشند

جای خالی امکانات اولیه شهری در مناطق کم برخوردار رشت

«حامدحیدری» شهردار منطقه ۳ رشت هم در مورد اقدامات انجام شده برای رفاه حال شهروندان به محرومیت های ساکنین این منطقه مانند فضای سبز مناسب، زمین ورزشی، امکانات فرهنگی ، اگو و آسفالت باکیفیت و حتی در برخی موارد روشنایی محروم هستند.

وی با اشاره به سایر کمبودهای خدمات رفاهی در این منطقه به خدمات ارایه شده از جمله جمع‌آوری زباله، لایروبی نهرها، دیوارگذاری و اعمال ماده ۱۱۰ قانون شهرداری‌ها، جمع‌آوری سگ‌های ولگرد، رنگ‌آمیزی جداول، جانمایی و نصب المانها و رفع آبگرفتگی معابر اشاره کرد.

 

حیدری افزود: منطقه ۳ مانند پیرکلاچای و کوی امام رضا در گروه مناطق کم برخوردار قرار می‌گیرند و خیابان‌های دیانتی، فلسطین و پردیسان از شرایط بهتری از نظر خدمات شهری و شهروندی برخوردار هستند.

 

«یوسف یزدانی» شهردار منطقه یک رشت نیز در خصوص تامین بودجه و درآمد شهرداری این منطقه گفت: درآمد شهرداری مناطق از عوارضی که شهروندان به شهرداری ها پرداخت می‌کنند تامین می‌شود.

وی با اشاره به بودجه ۱۶۹۰ میلیارد ریالی منطقه یک رشت تاکید کرد: تاکنون حدود ۱۱۰۰ میلیارد ریال از این مبلغ تامین شده است.

 

یزدانی با بیان اینکه بخشی از عوارض دریافتی و بودجه صرف پروژه های شهری در منطقه می‌شود، محلات فخب ،کوی حسینی و سیاه اسطلخ را جز مناطق کم برخوردار منطقه یک رشت اعلام کرد و گفت: اکثر املاک در این مناطق فاقد سند رسمی هستند و عوارض شهری پرداخت نمی‌کنند.

 

وی افزود: در شهر رشت فقط حدود ۳۰ درصد از املاک دارای سند هستند. البته این عامل باعث نمی‌شود تا محلات کم برخوردار از امکانات رفاهی و حقوق شهروندی محروم باشند.

شهردار منطقه یک رشت، جمع آوری زباله ها، برقراری حمل و نقل عمومی را از جمله برخی از خدمات در این محلات عنوان کرد.

 

رضویان عضو شورای شهر: اثر اجتماعی عدم تخصیص بودجه و نبود امکانات در مناطق محروم و کم برخوردار موجب بروز خشم، اعتراض و پرخاشگری می‌شود. این وضعیت در بسیاری از مناطق رشت مناسب نیست

 

بودجه شهرداری به نفع مناطق محروم و کم برخوردار تنظیم شود

 «سید حسین رضویان» رییس کمیسیون توسعه پایدار شورای اسلامی رشت در خصوص مطالبات و نیازمندی‌های شهروندان در مناطق کم برخوردار به خبرنگار مرور اظهار کرد: ارائه خدمات زیرساختی، ورزشی و پارک در اولویت خدمات دهی است اما باید به سایر مطالبات بحق مردم مانند بهداشت و درمان، اشتغال و امکانات رفاهی و همچنین مسائل اجتماعی فرهنگی توجه کرد.

 

وی گفت: توسعه حمل و نقل عمومی در محلات با اضافه کردن مینی باس و اتوبوس خط واحد برای تسهیل در رفت و آمد مردم عادی و دانش‌آموزان از مهم‌ترین نیازهایی است که باید به آن توجه شود.

 

رضویان در ادامه با بیان اینکه راه‌اندازی شبکه فاضلاب و همچنین تقویت زیرساخت شبکه توزیع برق از مهم‌ترین مطالبات شهروندان در مناطق کم برخوردار رشت است افزود: برای مثال محلاتی مانند حمیدیان، عینک، معلولین، احمدگوراب، سلیمانداراب، صفه سر و دخانیات در منطقه ۴، سیااسطلخ، فخب، کوی حسینی منطقه ۳،  جماران، کوی بیانی، خیابان خوش انس منطقه ۵ جز این مناطق محسوب می‌شوند که لازم است با همکاری شورا، شهرداری و سازمان‌های ذی‌ربط . ساماندهی و برنامه‌ریزی‌های مناسب، این چالش‌ها و مطالبات بررسی و مرتفع شوند.

 

وی خواستار تنظیم بودجهشهرداری رشت به نفع مناطق محروم و کم برخوردار شد و تاکید کرد: اثر اجتماعی عدم تخصیص بودجه و نبود امکانات در مناطق محروم و کم برخوردار موجب بروز خشم، اعتراض و پرخاشگری می‌شود. این وضعیت در بسیاری از مناطق رشت مناسب نیست

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.