میگفت:«دیشب صدای زوزهی چند سگ ازپنجرهی اتاق میآمد تو و چنگ میزد به قلبم. با خودم میگفتم نکند کسی اسید پاشیده باشد رویشان؛ نکند درد میکشند.»
اسیدپاشیدن روی دو سگ، روایتی است که این روزها بسیاری ازمردم در انزلی از آن حرف میزنند. و در این میان یک بار دیگر نگاهها متوجه اهمیت ساماندهی سگهای بلاصاحب، وظایف شهرداری، فرهنگسازی در حوزهی چگونگی مواجهه با حیوانات، بایدها و نبایدهای غذارسانی و ممانعت از حیوانآزاری شده است.
واقعیت این است که جمعیت سگهای بلاصاحب درانزلی بسیار است و حضور آنها درشهر برجسته است. تعدادی از این سگها عقیم شدهاند و پلاک نصب شده بر گوششان نشاندهندهی این امر است و تردیدی وجود ندارد که استمرار وگسترش این اقدام در کنترل جمعیت سگها تاثیری بهسزا دارد. گفتنی است که بیشتر اهالی شهر انزلی در مواجهه با سگهای بلاصاحب رفتاری رئوفانه دارند، ولی متاسفانه مواردی ازحیوانآزاری هم گاهی وقتها مشاهده میشود که نیازمند آسیبشناسی و برخورد مناسب در راستای ممانعت از انجام چنین اتفاقات مذمومی است.
اسیدپاشیی روی دو سگ، روایتی است که این روزها بسیاری ازمردم در انزلی از آن حرف میزنند و در این میان یک بار دیگر نگاهها متوجه اهمیت ساماندهی سگهای بلاصاحب، وظایف شهرداری، فرهنگسازی در حوزهی چگونگی مواجهه با حیوانات، بایدها و نبایدهای عذا رسانی و ممانعت از حیوانآزاری شده است
روایت اسیدپاشی
«طیبه نامجو» یکی از حامیان حیوانات دربارهی حیوان آزاری اخیر در گفتوگو با مرور اظهار کرد: این اتفاق حدود ساعت ۵ صبح روز دوشنبه ۲ مهر، زمانی که مغازهها تعطیل بودند،یعنی با نقشهی قبلی رخ داده است. شنیدهام، فرد آزاررسان مدعی بوده که حیوانات نسبت به وی واکنش داشتند در صورتی که فیلم برجای مانده ازماجرا، نشان میدهد این گونه نبوده و این دو سگ نسبت به فرد مذکور نه تنها واکنشی نداشتند بلکه سگ اول پس از پاشیدن اسید بر رویش فرار کرده و سگ دوم نیز که نشسته بود، سرش را به حالت تسلیم پایین آورده بود، شاید فکر میکرد آن فرد در حال غذا دادن است.
ادمین صفحهی حامیان حیوانات بندرانزلی افزود: بنا به اظهارات همسایهها گویا اسید با نوعی روغن آغشته شده بود چرا که بدن این دو حیوان تیره و چرب شده بود. لازم به ذکر است که روز قبل همسایهها، این دو حیوان را شسته بودند و آن روز از دیدن بدن آلوده و کلافگی حیوانات متعجب شده و پس از بررسی، متوجه زخمها میشوند. آنها پس ازمعاینهی دامپزشک در مییابند، ماده ای که به بدن حیوانات رسیده، اسید است.
وی یادآور شد: حیوانی که فرار کرده کمتر از آن که نشسته بود، آسیب دید. حیوانی که بیشتر آسیب دیده بود برای درمان به رشت منتقل شد و مورد جراحی وسیعی قرار گرفت. اما متاسفانه بنا به اظهارات دامپزشک اسید طی روزها به روند تخریب پوست و گوشت ادامه میدهد و میزان آسیب تنها به روز اول محدود نمیشود.
همچنین لیسیدن زخمها توسط حیوان تا قبل از متوجه شدن همسایگان در مورد اتفاقی که رخ داده نیز موجب وسعت یافتن آسیبها میشود. متاسفانه با وجود این شرایط در ادامهی کار حیوان از بین رفت.
نامجو با بیان این که حیوان مذکور قبلا امداد شده بود و سه سال پیش به دنبال یک شکستگی مورد جراحی قرار گرفته و از رضوانشهر به انزلی انتقال یافته بود، گفت: این سگ بین همسایگان و حامیان حیوات بسیار محبوب بود و آسیبی که دید و مرگش موجب ناراحتی افراد بسیاری شد و خبرش به سرعت انتشار یافت. از این رو قرار بر این شد که ناراحتی وعصبانیت مردم در روندی قانونی قرار گیرد و خواستار پیگیری این موضوع از سوی دادستان محترم شویم.
در ادامهی کار همسایگان شروع به جمعآوری امضاء کردند؛ ما هم برای این که خواهان پیگیری قانونی شویم، لایحهای نوشتیم و ازحامیان خواستیم که هرکس مایل است، امضا کند. بدین ترتیب هزار و ۲۷ امضاء در یک روز و در فاصلهی زمانی ساعت ۲ بعدازظهر تا ۱۰ شب جمع شد و بهغیر از انزلی، افرادی از شهرهایی چون رشت، لاهیجان، خمام و خشکبیجار هم برای امضای این لایحه آمدند؛ حتی پس از ساعت ده شب و صبح فردای آن روز که زمان امضای لایحه پایان یافته بود هم عدهای آمدند.
نامجو اعلام کرد: لایحهی مذکور صبح روز ۱۱ مهرماه جهت پیگیری موضوع به دفتر جناب دادستان تحویل داده شد.
طیبه نامجو: شنیدهام، فرد آزاررسان مدعی بوده که حیوانات نسبت به وی واکنش داشتند در صورتی که فیلم برجای مانده ازماجرا، نشان میدهد این گونه نبوده است.
آسیب رساندن سگها
واقعیت این است که برخورد مناسب با حیوانات از جمله نکات اخلاقیست که هر فرد در زندگی خویش ملزم به رعایت آن است. اما از سوی دیگر ساماندهی به حیوانات بلاصاحب و اطلاع رسانی در مورد رفتار حیوانات هم از جمله نکاتی است که باید مورد توجه متولیان ذیربط قرار گیرد.
یک شهروند درگفتوگو با مرور اظهار کرد: صبحها برای دویدن راهی ساحل میشوم و مسیر منزل تا کنار دریا را با موتور طی میکنم. اما صبح روز ۲۵ شهریور پس از ورزش وقتی سوار موتور شدم که به خانهام برگردم، مورد حملهی چند سگ قرار گرفتم. آنها انگشت سوم پای چپم را دندان گرفتند و ساق پایم را نیز با چنگال پاره کردند. همچنین بر اثر سقوط ازروی موتور، زانوی من نیز آسیب دید.
وی یادآور شد: تاکنون خودم، اطرافیان و آشنایانم هرگز مورد حملهی سگها قرار نگرفته بودیم، اما وقتی برای رسیدگی به جراحات وارده راهی بیمارستان شدم، در آنجا شنیدم که روز قبل از مراجعهی من نیز کودکی مورد حمله قرا گرفته بود که به جراحی گوشش انجامید.
این شهروند در پاسخ به این پرسش که معمولا گفته میشود، تا به سگها آزاری رسانده نشود، حمله نمیکنند، در مورد شما چرا این اتفاق افتاد، گفت: من هرگز به سگها آزار نرساندهام و آن روز هم سوار موتور شدم که به منزل بازگردم، ولی بنظرم گرسنگی سبب میشود تا این حیوانات حمله کنند. در مواردی هم شاهد هستیم که عدهای به این حیوانات غذا میرسانند اما این غذا رسانی منظم نیست و در مواردی قطع میشود، شاید این موضوع هم تاثیر داشته باشد، به هر حال سگها حیوان هستند، قدرت تشخیص ندارند و یک وقتهایی بر اساس شرایطی که دارند ممکن است حمله کنند.
عقیمسازی سگها در انزلی
«لیلا کیانمنش» شهروند فعال در عرصهی حمایت از حیوانات، به مرور گفت: حدود ۵ سال است که در این زمینه فعالم. بیشترین تمرکز کاری ما روی عقیمسازی حیوانات بلاصاحب است و تا الان شهرداری همکاری بسیار خوبی داشته و میتوان گفت؛ عقیمسازی را بصورت گسترده انجام داده است.
وی با بیان این که متاسفانه تعداد سگهای بلاصاحب انزلی خیلی زیاد است، تصریح کرد: ما در فعالیتهامان روحیهی هر دو گروه حیواندوستان و حیوانستیزان را باید در نظر بگیریم و به ناچار باید برای کنترل سگها تا حدودی دورسازی ازشهر را هم انجام بدهیم؛ اما از آنجایی که شهرها و روستاها به هم خیلی نزدیک هستند، این امکان وجود ندارد که سگها را خیلی از محیط دور کنیم. از این رو فعلا اقدامات حوزهی عقیمسازی را بصورت مستمر انجام میدهیم.
لیلا کیانمنش: شهرداری انزلی یک نقاهتگاه موقت دارد و سگها بعد ازعقیمسازی و تزریق واکسن هاری رهاسازی میشوند.
دلیل ازدیاد جمعیت سگها در انزلی
کیانمنش درباره علت ازدیاد جمعیت سگهای انزلی اظهارکرد: درسالهای اخیرکه پناهگاه شهرداری دایر شده بود، متاسفانه شهرهای دیگر چون پناهگاه نداشتند، حیواناتشان را به این شهر انتقال دادند؛ البته این قضیه مربوط به قبل است و میتوان گفت هر چه بود، منتقل کردهاند و بر اساس رصدهایی که کردهایم میتوان گفت، دیگر الان به آن شکل سگهای تازه وارد نداریم.
وی همچنین در بخشی از سخنانش یادآور شد: شهرداری انزلی در حال حاضر پناهگاه ندارد و تنها یک نقاهتگاه موقت دارد و سگها بعد ازعقیمسازی و تزریق واکسن هاری رهاسازی میشوند. در واقع اصلا امکان نگهداری سگها را نداریم.
دلایل حملهی سگها
سگها بیدلیل حمله نمیکنند مگر این که عکسالعمل خاصی ببینند. کیانمنش با بیان این جمله گفت:مواردی چون ترسیدن، جیغ کشیدن، دویدن درمواجهه با سگها و همچنین صدای اگزوز موتو و نیسان و هر چیزی که حرکت و سرعتش بیشتر از حیوان باشد، موجب تحریک آنها میشود.
وی در پایان با تاکید بر این موضوع که در برخی موارد ترس شخص سبب میشود که حیوان حالت دفاعی به خودش بگیرد، گفت: بعضی وقتها میبینیم که پسر بچهها با سنگ حیوانات را میزنند یا بعضی افراد با چوب آنها را میرانند؛ از یاد نباید برد که چنین مواردی سبب میشود تا سگها، ناخودآگاه نسبت به آن گروه سنی خاص عکسالعمل نشان دهند.
ضرورت چارهاندیشی و فرهنگسازی
جمعآوری حیوانات بلاصاحب براساس مفاد۱۵ مادهی۵۵ قانون شهرداری، ازجمله وظایف شهرداریها محسوب میشود. بیشک عقیمسازی، واکسیناسیون و دایرکردن پناهگاههای مناسب از اقداماتی است که شهرداریها میتوانند با انجامش درکنترل جمعیت و ساماندهی سگهای بلاصاحب موثر باشند، اما در کنار این امر آموزش واطلاع رسانی لازم در مورد بایدها ونبایدهای غذارسانی، نحوهی مواجهه با سگها وآموزش چگونگی رفتار با حیوانات برای گروههای هدف مختلف و فعالیتهای این چنین با همکاری سمنهای مرتبط نیز باید مد نظر قرار گیرد تا به ارتقاء فرهنگ جامعه در این خصوص و کاهش آسیبها بیانجامد.
نظرات بسته شده است.