انرژیهای تجدیدپذیر به چرخه صنعت وارد شود
چالش های قطعی برق صنایع در گفتگو با مدیرعامل شهر صنعتی رشت؛
ناترازی انرژی مرزهای خانگی و صنعتی را درنوردیده است. کار به جایی رسیده که رئیسجمهور نسبت به دما و چراغهای روشن در نمایشگاههای پایتخت و حیاط کاخ ریاست جمهوری هم حساس شده است و نسبت به صرفهجویی در مصرف انرژی تاکید اکید دارد.
این ناترازی در سالهای گذشته هم وجود داشته اما شرایط به گونهای حاد شده که در فصل سرما که قطعی برق به هیچ عنوان رخ نمیداد به امری طبیعی بدل شده است. نیروگاههای برق با نصف یا کمتر از نیمی از توان خود کار میکنند و واحدهای صنعتی به عنوان چرخدندههای اقتصاد کشور دو تا سه روز در هفته تعطیل هستند.
مدیرعامل شهر صنعتی رشت معتقد است؛ وجود برنامهای مدون برای قطعی برق به واحدهای صنعتی کمک میکند فعالیت نظامندی داشته باشند به گونهای که بتوان بیشترین راندمان را از کمترین فعالیت در هفته بهدست آورد.
گفتگوی «مرور» با میرشمسالدین مهدوی مدیرعامل شهر صنعتی رشت را میخوانید:
به نظر شما مشکل اصلی قطعی برق صنایع چیست؟
عدم وجود برنامهای مدون. در ابتدا قطعی برق بدون برنامه و به صورت نامحدود صورت میگرفت ولی با تمهیداتی که آقای حقشناس استاندار محترم درنظر گرفتند و پس از جلسات متعددی که فعالان اقتصادی با جناب استاندار داشتند برنامهای مدون برای قطعی برق صنایع تدوین شد.
همین چند روز قبل اطلاعیه جدیدی به واحدهای صنعتی اعلام شد که روزهای تعطیل واحدهای صنعتی از دو روز به یک روز کاهش مییابد اما هنوزعملی نشده است
در این برنامه قرار شد واحدهای صنعتی دو روز در هفته یعنی روزهای چهارشنبه و پنجشنبه به طور کامل تعطیل باشند یا به بیان دیگر تنها چهار روز در هفته فعالیت کنند. همین چند روز قبل اطلاعیه جدیدی به واحدهای صنعتی اعلام شد که روزهای تعطیل واحدهای صنعتی از دو روز به یک روز کاهش مییابد اما هنوز عملی نشده است.
قطع برق و کمبود سوختهای جایگزین یک مشکل است اما عدم برنامهریزی و اطلاعرسانی یک مشکل دیگر است. این برنامهریزی باعث میشود فعالهای صنعتی و اقتصادی بتواند شرایط خود را با وضعیت موجود نظم دهد که راندمان فعالیت واحدهای صنعتی پایین نیاید و چرخهای اقتصاد بچرخند.
تاکنون واحدهای صنعتی از قطعی برق چه میزان خسارت متحمل شدهاند؟
تعطیلی سه روز در هفته با احتساب روز جمعه، راندمان کاری واحدهای صنعتی بین ۳۰ تا ۴۰ درصد پایین میآید. علاوه بر کاهش راندمان کاری، در گذشته به دلیل عدم وجود برنامهای مشخص، قطعی برق در حین فعالیت اتفاق میافتاد که باعث خرابی برخی تجهیزات و تضییع شدن مواد اولیه میشد. در این خصوص به سازمان صمت اطلاعرسانی شد و این سازمان آمارهای دقیقی درخصوص میزان خسارت در اختیار دارند.
اما میتوان گفت که همه واحدهای صنعتی به خاطر قطعی برق شاهد خسارات شدیدی شدند چه از نظر کاهش راندمان کاری و چه از نظر خرابی دستگاهها. تاکنون هم هیچکدوم از دستگاههای دولتی مربوطه درخصوص جبران خسارات ناشی از قدمی برنداشتهاند.
به طور طبیعی وقتی راندمان پایین بیاید و روند قطعی برق ادامه پیدا کند مسلما با پدیده تعدیل نیرو هم مواجه خواهیم شد.
تعطیلی سه روز در هفته با احتساب روز جمعه، راندمان کاری واحدهای صنعتی بین ۳۰ تا ۴۰ درصد پایین میآید
آیا سوخت جایگزینی در زمان قطعی برق درنظر گرفته شده است؟
بسیاری از واحدهای صنعتی ژنراتور برق ندارند که در زمان قطعی بتوانند جریان برق را حفظ کنند. البته واحدهای وجود دارد که ژانراتور برق دارند اما به میزان لازم گازوئیل تحویل نمیگیرند که بتوانند تمامی روزها و ساعات قطعی برق را پوشش بدهند.
آیا صنایع مجبور به استفاده از سوخت مازوت شدهاند؟
چنین امکانی وجود ندارد زیرا اگر واحدهای صنعتی شروع به استفاده از مازوت کنند برای فعالیت واحدهای دیگر مشکل ایجاد خواهد شد.
باید برنامههای زیربنایی برای استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر به عنوان منبع سوخت واحدهای صنعتی تعریف کرد. در استان گیلان امکان بهرهبرداری از نیروگاههای بادی و نیروگاههای خورشیدی وجود دارد
باتوجه به تجربهای که به عنوان فعال صنعتی دارید چه چشماندازی برای شرایط کنونی ناترازی انرژی متصور هستید؟
بعید میدانم که شرایط به سوی بهبودی برود. در سال گذشته و در فصل تابستان واحدهای صنعتی برای هر هفته فقط ۱۲ ساعت قطعی برق داشتند درصورتیکه در تابستان امسال به ۴۸ ساعت رسید. بیبرقی در تابستان به علت مصرف بالای برق توسط کاربران خانگی توجیهپذیر است اما در فصل سرما هیچ وقت با کاهش برق مواجه نبودیم. باید توجه داشت که نیروگاههای برق کشور با راندمان ۵۰ تا ۶۰ درصد و حتی پایینتر فعالیت میکنند که به دلیل آن عدم وجود سوخت و خوراک است.
باتوجه به اینکه تمام جهان به سمت فاصلهگیری از سوختهای فسیلی پیش میروند باید برنامههای زیربنایی برای استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر به عنوان منبع سوخت واحدهای صنعتی تعریف کرد. در استان گیلان امکان بهرهبرداری از نیروگاههای بادی و نیروگاههای خورشیدی وجود دارد. در این خصوص وزارت نیرو پیشقدم شده است و به واحدهای صنعتی پیشنهاد احداث نیروگاه داده است اما باید توجه داشت که واحدهای صنعتی در حوزه کاری خودشان تخصص دارند و تبحری در احداث نیروگاه برقی ندارند.
پیشنهاد میکنم وزارت نیرو اقدام به احداث نیروگاههای برقی کند و واحدهای صنعتی را در این نیروگاهها سهامدار کند. به بیان دیگر دولت دست به ساخت نیروگاه بزند و هزینه آن را باتوجه به میزان برق دریافتی پرداخت کنند. واحدهای صنعتی از این نظر مشکلی ندارند اما نمیتوانند تمام توان خود را از حوزه تولید و بازار خارج کنند و روی احداث نیروگاه برقی متمرکز شوند.
برداشت من این است که وزارت نیرو در قسمت انرژیهای تجدیدپذیر ورود کند و حتی مردم را در این نیروگاهها سهامدار کنند. برای شهر صنعتی رشت با اداراتی مانند محیط زیست و برق هماهنگ کردیم که قدم اول را در شهر صنعتی برق برداریم.