معابر بندرانزلی آکنده از سرعتکاههای بسیار است و فزونی این موانع، سلامت و اقتصاد مردم را تحت شعاع خویش قرار داده است.
انزلی شهری گردشگرپذیر با تراکم جمعیت بالاست، بنابراین برخورداری از زیرساختهای ترافیکی مناسب در این شهر باید بهصورت ویژه مورد توجه متولیان ذیربط قرار گیرد. اما متاسفانه شواهد موجود حاکی از این امر نیست و در این میان تعداد زیاد سرعتکاهها خود یکی از معضلات این شهر ساحلی بهشمار میآید.
البته آن چه بیش از بسیاری این موانع آزاردهنده است، اجرای نامناسب سرعتکاهها و قابل تشخیص نبودن بعضی از آنها در تاریکیست.
انزلی شهری گردشگرپذیر با تراکم جمعیت بالاست. معابر انزلی آکنده از سرعتکاههای بسیار است و فزونی این موانع سلامت و اقتصاد مردم را تحت شعاع خویش قرار داده است.
هزینههای تحمیلی
«سید جمال عسکرینژاد» یکی ازشهرندان انزلی در این باره به مرور گفت: متاسفانه تعداد سرعتکاهها در گیلان نسبت به سایر استانها بیشتر است اما میتوان گفت؛ در انزلی بیش از دیگر شهرهای گیلان شاهد وجود سرعتکاه در مسیرها هستیم.
وی با بیان این که گذشته از بسیاری تعداد سرعت کاهها، ارتفاع بعضی از آنها بیش از اندازهی استاندارد است، افزود: جلوبندی و شاستی خودروها از این سرعتکاهها در امان نیستند و بعضی وقتها به ویژه در شبها که برای رانندگان وجودشان قابل تشخیص نیست به سبب ترمزهای ناگهانی به سیلندر و ترمز اتومبیل نیز آسیب وارد آمده و هزینهی اضافه بر اقتصاد خانوادهها تحمیل میشود.
این در حالی است که در برخی نقاط واقعا احداث سرعتکاه لازم است، ولی وجود ندارد. مثلا ابتدای ورودی کنار گذر به محلهی مسکونی یعنی کوی شهید باهنر لازم است که از سرعت خودروها کاسته شود اما متاسفانه علیرغم درخواستهای مکرر افراد محلی تاکنون اقدامی در این باره صورت نگرفته است.
عسکرینژاد با تاکید بر این امر که نهادن موانع در خیابانها و جادهها باید طبق اصول صحیح انجام شود تا امنیت مردم حفظ شود،بیان کرد: در مقطعی از زمان در بعضی نقاط نسبت به حذف برخی سرعتکاهها اقدام کردند، اما در انزلی شاهد چنین رخدادی نبودیم.
این شهروند، نبود جادههای استاندارد و عدم وجود فرهنگ صحیح رانندگی و عدم توجه مناسب ماموران راهنمایی رانندگی به اصلاح این امر را یکی از دلایل وجود سرعتکاههای بسیار دانست و اظهار کرد: فرهنگ رانندگی ضعیف است و تبعیت ازقوانین رانندگی کم است.
نهادینه ساختن اجرای این قوانین با عزم جدیِ نهادهای متولی به ویژه حضور موثر و آشکار ماموران راهنمایی و رانندگی برای نهادینه ساخته اجرای قوانین و نه تنها اخذ جریمه میسر میشود، اما متاسفانه تلاش لازم در این راستا انجام نمیشود.
وجود سرعتکاههای بسیار یکی از معایب گیلان است که سلامت جسم و روح و اقتصاد خانوادهها را تحت تاثیر قرار میدهد.
گستردگی ابعاد آسیبها
شهروند دیگری در گفت وگو با مرور اظهار کرد: وجود سرعتکاههای بسیار یکی از معایب استان گیلان است که سلامت جسم و روح و اقتصاد خانوادهها را تحت تاثیر قرار میدهد. افزایش آمار تصادفات، آلودگی محیط زیست، مصرف اضافهی انرژی و سوخت از زیانهای این امر است و البته آسیبهایی که به گردن وکمر کودکان و سالمندان و همچنین صدماتی که ممکن است متوجه بانوان باردار کند را هم نباید از یاد برد.
وی نصب سرعتکاههای متعدد برای کنترل سرعت رانندگان را نگرشی غلط دانست و بر اهمیت اصلاح فرهنگ رانندگی و توجه به تابلوهای هشدار تصریح کرد.
ضرورت توجه به تدابیر موثر
«سعید آفتابی حسین» عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی گیلان در گفت وگو با مرور اظهار کرد: ایران از جمله کشورهای دارای بالاترین نرخ تصادفات جادهای در جهان است.
وی با اشاره به اینکه در ششماهه نخست سال ۱۴۰۳، بیش از ۱۰ هزار کشته و ۲۰۰ هزار مصدوم در حوادث ترافیکی کشور ثبت شده که حدود ۲۴۰۰ نفر از این کشتهها به تصادفات درونشهری مربوط میشود.
این استاد دانشگاه ادامه داد: این آمار طی سالهای مختلف، بهطور پیوسته در شمار بالایی بوده و متأسفانه ایران از نظر نرخ تصادفات به نسبت جمعیت و سایر شاخصهای آماری، در رتبههای نخست جهانی قرار دارد. در پی این بحران، مدیران شهری و راهها بهمنظور کاهش تلفات، در معابر متعدد اقدام به احداث سرعتکاهها کردهاند.
با این حال، بررسیها نشان میدهد که اگر علتیابی و تحلیل دقیقی از دلایل بروز تصادفات صورت گیرد، میتوان از طریق بهبود زیرساختها، ارتقاء ایمنی خودروها و آموزش کاربران راهها، تغییرات مؤثری در جهت کاهش حوادث ایجاد کرد. در این راستا، افزایش تعداد سرعتکاهها در معابر شهری به معضلی تبدیل شده که امروزه یکی از عوامل نارضایتی شهروندان از کیفیت خدمات ترافیکی است. این مشکل در شهرهای شمالی کشور و بهویژه بندرانزلی بسیار حاد و آزاردهنده شده است.
سرعتکاه بر اساس آییننامهی ایمنی راههای ایران، یکی از ابزارهای آرامسازی ترافیک است که اجرای نادرست آن نه تنها به بهبود ایمنی کمک نمیکند؛ بلکه ممکن است احتمال وقوع تصادفات را افزایش دهد.
معایب اجرای نامناسب سرعتکاهها
این دانشآموختهی دکتری مهندسی عمران، راه وترابری یادآور شد: از دیدگاه تخصصی مهندسی ترافیک، اجرای نامناسب سرعتکاهها از منظر شکل و مکانیابی، مشکلات و اثرات متعددی همچون افزایش زمان رسیدن خدمات امداد و نجات به صحنهی حادثه و کاهش کیفیت خدمات اورژانسی؛ کاهش روانی ترافیک و ایجاد تأخیر و صفهای ترافیکی بهویژه در مسیرهای شریانی؛ افزایش مصرف سوخت، آلودگی هوا و کاهش سلامت عمومی؛ آسیب به زیرساختها و خودروها؛ کاهش تمرکز و افزایش خستگی رانندگان؛ کاهش ایمنی و افزایش احتمال بروز حوادث ثانویه و همچنین افزایش آلودگی صوتی بهدلیل ترمزگیری مکرر به دنبال دارد.
آفتابی در بخشی ازاظهاراتش با بیان اینکه سرعتکاه بر اساس آییننامهی ایمنی راههای ایران، یکی از ابزارهای آرامسازی ترافیک است که اجرای نادرست آن نه تنها به بهبود ایمنی کمک نمیکند اضافه کرد؛ سرعتکاه ممکن است احتمال وقوع تصادفات را افزایش دهد. همچنین در آییننامهی طراحی راههای شهری، انواع سرعتکاهها با شکلهای گردهماهی دایروی و ذوزنقهای ذکر شده است.
حداکثر ارتفاع مجاز سرعتکاهها ۱۰ سانتیمتر تعیین شده است، اما متأسفانه در بسیاری موارد این ارتفاع به دو تا سه برابر میرسد. عرض سرعتکاه نیز با توجه به سرعت مجاز، میتواند تا ۱۰ متر باشد. لذا بهمنظور احداث سرعتکاههای استاندارد، رعایتِ ارتفاع و عرض استاندارد، شکل و هندسه سرعتکاه به ویژه لبهی ملایم جهت کاهش تدریجی سرعت و فواصل مناسب قرارگیری سرعتکاه جهت تامین کارایی جریان ترافیک ضروری است.
وی تصریح کرد: در پایان میتوان گفت، افزایش بیرویهی تعداد سرعتکاهها در معابر شهری بدون توجه به ضوابط و استانداردهای طراحی و مکانیابی، نه تنها به بهبود ایمنی کمک نمیکند، بلکه مشکلات متعددی در روانی ترافیک، مصرف انرژی و همچنین ایمنی و کیفیت زندگی شهری به وجود میآورد.