بازار رشت در رکودی بی‌سابقه فرو رفته است

نارضایتی گسترده بازاریان و قدرت خرید ضعیف مردم؛

0 27

زمستان امسال نیز مانند سال‌های پیش روند کاهش قدرت خرید مردم و کسادی بازار ادامه یافته و به اوج رسیده است. روند افزایشی نرخ تورم در بهمن و افزایش قیمت دلار بعد از حضور ترامپ در کاخ سفید که دیگر حالا ترمز بریده، بازارهای مختلف را با چالش‌های بیشماری روبه‌رو کرده است.

 

اگر پیش از این بازارهایی همچون طلا، مسکن، خودرو …در رکود به سر می‌برند، اما حالا بازارهای کوچک محلی وعمده فروشان کالاهای اساسی تحت تاثیر نرخ ارز و اخبار و حواشی سیاسی داخلی و خارجی با نوسانات زیادی مواجه هستند که بازاریان را نسبت به آینده دارایی‌های کوچک خود دچار نگرانی کرده است.

 

این روزها به دلیل شوک‌های خارجی از جمله تحریم‌ها و نوسانات قیمت کالاها، برخی از اقلام ضروری گران‌تر از قبل شده‌ است و نشانه‌هایی از رونق در بازارهای عمده فروشی و خرده فروشان دیده نمی‌شود. تداوم این تورم منجر به کاهش قابل توجهی در قدرت خرید خانوارها شده است.

 

در همین ارتباط، خبرنگار مرور برای تهیه گزارشی به بازار رشت رفت و با کسبه بازار درباره وضع این روزهای کسب‌وکار گفت‌وگو کرد. برخی کاسبان بازار با اشاره به اینکه سال به سال و روز به روز شرایط بازار بدتر می‌شود، گفتند که قدرت خرید مردم کم شده است و درآمد کاسب‌ها نیز مانند مردم کفاف هزینه‌های این روزها را نمی‌دهد.

نارضایتی بازاریانی که بیش از 50 سال در بازار مشغول به کار هستند از عدم توانایی در پرداخت چک‌ها، نگرانی از کاهش فروش و کاهش سود، روی آوردن از عمده فروشی به خرده فروشی در گفت‌وگوهای روزانه آنها شنیده می‌شود

اصناف در آستانه ورشکستگی

بازار رشت، قلب تپنده اقتصاد گیلان، در یک دهه اخیر شاهد رکودی بی‌سابقه بوده است. نوسانات قیمت کالاها، همراه با تورم افسارگسیخته، قدرت خرید مردم را به شدت کاهش داده و کسب ‌و کارها را به آستانه ورشکستگی کشانده است. این وضعیت به ویژه بر صنف خواروبار و فروشندگان مواد غذایی تأثیر گذاشته و منجر به نارضایتی عمیق بازاریان قدیمی شده است.

 

بازاریان می‌گویند: افزایش روزانه و ساعتی قیمت‌ها به گونه‌ای است که حتی اگر بازاریان هم قیمت محصولات را مقداری افزایش دهند تغییر چندانی در وضعیت ایجاد نشده و خودشان فلج خواهند. گرانی‌ها و بی‌ثباتی بازار موجب نارضایتی و نگرانی عمده فروشان صنف‌های مختلف بویژه صنف خوار و بار شده است.

نارضایتی بازاریانی که بیش از 50 سال در بازار مشغول به کار هستند. عدم توانایی در پرداخت چک‌ها، نگرانی از کاهش فروش و کاهش سود، روی آوردن از عمده فروشی به خرده فروشی در گفت‌وگوهای روزانه آنها شنیده می‌شود.

 

توان خرید پایین است

«فرزاد آزادبخش» نایب رییس صنف خواروبار شهرستان رشت در این مورد به مرور می‌گوید: به دلیل تورم در سال‌های اخیر چندین مورد افزایش قیمت داشتیم. صنف خواروبار و عمده فروشان مواد غذایی تنها صنفی هستند که مشکلات مالیاتی زیاد دارند. دلیل آن ارزش افزوده‌ای است که بابت جنس‌ها می‌دهیم اما از مشتری نمی‌توانیم بگیریم.

 

نایب رییس صنف خواروبار شهرستان رشت ادامه داد: بقیه صنف‌ها می‌گیرند. اجناس ما در سطح جامعه مصرف‌کننده زیادی دارد. محصولات ما جزو صنایع تبدیلی هستند در مسیر تولید در کارخانه یکبار روی محصولات ارزش افزوده می‌آید و زمانی که قیمت یک جنس بالا می‌رود ما اجازه افزایش قیمت نداریم.

 

وی ادامه داد: در صنف مغازه‌داران و سوپری‌ها هم وقتی قیمت جنس افزایش پیدا می‌کند، از دارایی مغازه کم می‌شود. توان خرید پایین می‌آید. این افزایش بر درآمد است. در صنف‌های دیگر مانند لوازم یدکی یا وسایل بهداشتی و پلاستیکی یا خرازی‌ها چون وسایل آنها مصرف‌کننده کمتری دارد و مجوز دارند، می‌توانند با افزایش قیمت محصول مبلغ افزایش یافته را روی محصول خود بیاورند.

آزادبخش اضافه کرد: صنف خواروبار مجوز اینکار را به دلیل اینکه کارخانه‌های تولید‌کننده، بر روی محصول خود مالیات بر ارزش افزوده می‌آورند ندارد و در صورت افزایش قیمت باید پاسخگوی تعزیرات باشد.

 

میزان فروش اصناف، کاهش شدیدی پیدا کرده است

یکی بازاریان فروشنده خواروبار نیز می‌گوید: ما محصول را ارزان فروخته‌ایم و باید گران بخریم در نتیجه سود بدست آمده صرف خرید محصول می‌شود و دیگر چیزی باقی نمی‌ماند. میزان فروش ما از قبل کمتر شده این را می‌توان از روی میزان پولی که در پایان روز در دخل جمع می‌شود فهمید.

ما محصول را ارزان فروخته‌ایم و باید گران بخریم در نتیجه سود بدست آمده صرف خرید محصول می‌شود و دیگر چیزی باقی نمی‌ماند

در صنف پلاستیک فروشی هم نارضایتی از وضعیت بازار وجود دارد؛ قیمت پلاستیک مرتب بالا می‌رود و حتی به یکباره 2یا 3000 تومان افزایش پیدا می‌کند. از نظر مغازداران بزرگ، سوسیس و لبنیات نیز شرایط افتضاح است. فشار بسیار زیاد و قدرت خرید مردم خیلی کم شده است.

 

نوسان شدید قیمت‌ اقلام بهداشتی

سقط فروشی‌های بزرگ نیز می‌گویند؛ زمانی سیب‌زمینی را دو روزه تمام می‌کردند و می‌فروختند،  اما الان به هفته رسیده است و مشتری آنچنان که باید وجود ندارد. در این میان وسایل بهداشتی از همه گرانتر هستند. برخی از اقلام بهداشتی هفته‌ای 10 تا 20 هزارتومان افزایش قیمت دارند. به طور مثال قیمت ایزولایف در همین بازه زمانی، از 250 هزار تومان به 380000 تومان رسیده است که تأمین آن فشار سنگینی به مصرف کننده وارد می‌کند.

اقتصاد رشت با یک بحران جدی روبرو است. گرانی، تورم و کاهش قدرت خرید مردم، بازار را فلج کرده و باعث نارضایتی گسترده بازاریان شده است. اگر این وضعیت به همین منوال ادامه یابد، احتمال فروپاشی کسب‌وکارها و افزایش فقر در منطقه وجود دارد

 

بازار فلج شده است

گفت‌وگو با بازاریان رشت نشان می‌دهد؛ اقتصاد رشت با یک بحران جدی روبرو است. گرانی، تورم و کاهش قدرت خرید مردم، بازار را فلج کرده و باعث نارضایتی گسترده بازاریان شده است. اگر این وضعیت به همین منوال ادامه یابد، احتمال فروپاشی کسب‌وکارها و افزایش فقر در منطقه وجود دارد.

 

با توجه به وضعیت بحرانی حاکم بر بازار رشت و معیشت مردم، از مسئولان ارشد استانی و کشوری تقاضا داریم که اقدامات فوری و موثری را برای حل این مشکلات به عمل آورند.

 

بحران اقتصادی در رشت، نمونه‌ای از وضعیت دشوار اقتصادی در سراسر ایران است. این بحران نیازمند توجه فوری و راهکارهای اساسی برای اصلاح نظام اقتصادی و حمایت از کسب‌وکارها و مردم است.

بدون تردید ادامه این روند، منجر به خسارات جبران‌ناپذیری برای اقتصاد کشور و موجب بروز نارضایتی‌های اجتماعی گسترده‌تر خواهد شد. ما از مسئولان انتظار داریم که به فریاد بازاریان و مردم رشت گوش فرا دهند و اقدامات لازم را برای برون‌رفت از این بحران اتخاذ کنند.

 

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.