قیمت برخی اقلام دارویی و تجهیزات پزشکی در ماههای اخیر میانگین بین 25 تا 50 درصد افزایش داشته است. در این میان داروهای مرتبط با بیماریهای مزمن نظیر دیابت و فشار خون بیشترین افزایش قیمت را تجربه کردهاند. این در حالی است که بیمههای درمانی با توجه به بحران ورشکستگی که آنها را تهدید میکند توان حمایت از بیمهشدگان را ندارند. برخی از بیماران دیابتی میگویند با توجه به این موج گرانی، شرایط برای آنان دشوارتر از هر زمانی شده و در دوراهی مرگ و زندگی قرار گرفتهاند.
قیمت نوارهای تست قندخون نوسان دارد. قیمت هر بسته از این نوارها به حدود 400 تا 500 هزار تومان افزایش پیدا کرده است. این در حالی است که یک فرد دیابتی برای سنجش نرمال و منظم قند خون خود به هفتهای حداقل یک بسته نوار تست نیاز دارد.
افزایش پرداخت از جیب مردم و بیتفاوتی دولت
تا پیش از تغییر قیمت نرخ ارز از 4200 تومان به 28500 تومان، قیمت نوارهای تست قند خون، هر بسته حدود 85 هزار تومان و قیمت هر نوار نیز حدود 5 هزار تومان بود. در توضیح شرایط فعلی باید گفت؛ دولت توجه چندانی به موضوع افزایش میزان پرداخت از جیب مردم ندارد. در حالی که طبق قانون اساسی، میزان پرداخت از جیب مردم نباید افزایش پیدا کند.
آنطور که حمیدرضا حاجیبابایی نایب رئیس مجلس 17 آذر ماه امسال در جلسه علنی مجلس و در جریان بررسی لایحه بودجه اعلام کرد؛ نرخ ارز ترجیحی در سال آینده از 28500 به 38500 تومان خواهد رسید. بر اساس این خبر، با افزایش نرخ ارز، قیمت تجهیزات پزشکی از جمله تجهیزات پایش قند مانند نوار تست قند خون و سنسورهای پایش مداوم قند خون، برای سال آینده افزایش چندین برابری خواهند داشت.
رییس انجمن داروسازان؛ اکثر داروهای ایرانی بیکیفیت هستند. حال به خاطر قطع تخصیص ارز ترجیحی تأمین دارو(مواد اولیه) و تجهیزات پزشکی، بسیاری از اقلام دارویی با افزایش چندین برابری قیمت مواجه شدهاند
داروهای ایرانی بیکیفیت هستند!
به گفته بهمن صبور، رییس انجمن داروسازان؛ اکثر داروهای ایرانی بیکیفیت هستند. حال به خاطر قطع تخصیص ارز ترجیحی تأمین دارو(مواد اولیه) و تجهیزات پزشکی، بسیاری از اقلام دارویی با افزایش چندین برابری قیمت مواجه شدهاند و مردم برای تهیه مایحتاج دارویی خود به خصوص در گروه داروهای فشار خون، قند خون و انسولین به در بسته میخورند.
بسیاری از بیماران و خانوادههایشان بعضی اوقات برای تهیه این اقلام دارویی و پزشکی مجبورند ساعتها از داروخانهای به داروخانه دیگر مراجعه کنند. اوضاع برای ساکنان شهرستانهای گیلان که ناچارند برای تهیه این اقلام به رشت سفر کنند اما دشوارتر است.
در حال حاضر 60 درصد هزینههای درمان از جیب بیمار پرداخت میشود. بعد از حذف ارز ترجیحی تأمین دارو به ناگهان قیمت این اقلام چند برابر شد. این در حالی است که اکثر داروهای فشار و قند خون و انسولین، تولید داخل هستند.
افزایش 10 برابری قیمت کیت و سوزن دستگاه قند خون
بسیاری از بیماران و خانوادههایشان میگویند؛ قیمت کیت و سوزن دستگاه قند خون ناگهان 10 برابر افزایش پیدا کرده است. حتی همین ماه گذشته 50 عدد کیت جعبهای 60 هزار تومان فروخته میشد که قیمت آن در حال حاضر به جعبهای 350 تا 400 تومان افزایش پیدا کرده است.
به گفته جمعی از بیماران، برخی مارکهای انسولین دیگر در داروخانهها عرضه نمیشود و این در حالی است که پزشک معالج یک نوع مدل انسولین خاص را برای بیمار که عمدتا از اقشار سن بالا و بازنشسته هستند تجویز کرده است.
قیمت کیت و سوزن دستگاه قند خون ناگهان 10 برابر افزایش پیدا کرده است. حتی همین ماه گذشته 50 عدد کیت جعبهای 60 هزار تومان فروخته میشد که قیمت آن در حال حاضر به جعبهای 350 تا 400 تومان افزایش پیدا کرده است
ادعای عجیب رییس دانشگاه علوم پزشکی گیلان
«محمد تقی آشوبی» رییس دانشگاه علوم پزشکی گیلان اخیرا به تلاش دشمن برای ضربه زدن به دستاوردهای نظام سلامت و بهداشت بعد از پیروزی انقلاب اشاره کرده است. اما سوال اینجاست که آیا کمبود و گرانی داروها و تجهیزات پزشکی بیماران خاص، هم در راستای تلاش دشمن برای ضربه زدن به دستاوردها اتفاق افتاده است؟ اگر پاسخ مثبت است پس نقش دانشگاه علوم پزشکی و بالاتر از آن وزارت بهداشت و درمان بعنوان متولیان نظام سلامت کشور در تامین و تولید داخلی این کالاها چیست؟
تنها با یک سرکشی ساده از داروخانههایی که در شهر رشت مشغول کارند میتوان فهمید که این روزها گرانی دارو، کمبود برخی اقلام حیاتی و فشار مالی بر بیماران خصوصا بیماران خاص، مانند یک اپیدمی به یکی از دغدغههای اصلی مردم و خانوادههای آنان تبدیل شده است.
بسیاری از بیماران، بهویژه مبتلایان به بیماریهای خاص نظیر دیابت، با افزایش ناگهانی قیمت داروها و کاهش پوشش بیمهای مواجه شدهاند. کار به جایی رسیده که برخی ناچارند نسخههای تجویز شده خود را ناقص بگیرند یا حتی از ادامه درمان منصرف شوند.
کاهش بودجه طرح دارویار و عدم پرداخت بهموقع مطالبات داروخانهها، زنجیره تأمین دارو را با چالشهای بزرگی روبهرو کرده است. گفته میشود 4 هزار میلیارد تومان از چکهای داروخانهها برگشت خورده است
بیماران روند درمان خود را متوقف میکنند
به غیر از تحمل رنج بیماری، این روزها بیماران حتی مجبورند بخش عمدهای از هزینه دارو را از جیب بپردازند. بهعنوان مثال، دارویی مانند پلاویکس که برای جلوگیری از لخته شدن خون و حملات قلبی تجویز میشود، اکنون 350 هزار تومان قیمت دارد، اما بیمه فقط 40 هزار تومان آن را پوشش میدهد. این شکاف مالی، باعث شده است که برخی بیماران نتوانند داروهای ضروری خود را تأمین کنند، بنابراین نسخههای خود را ناقص میگیرند، یا حتی روند درمان خود را متوقف میکنند.
چند ماه قبل بود که نماینده مجلس در مورد ورشکستگی داروخانهها و کمبود انسولین در سایه سیاستهای نادرست وزارت بهداشت، به دولت هشدار داده بودند و خواستار محدود شدن مجوز تأسیس داروخانه به داروسازان شدند. مسئولان میگویند مشکل اصلی در تامین این داروها، کمبود نقدینگی در صنایع دارویی کشور است که مانع تهیه بهموقع مواد اولیه شده است.
قیمتگذاری دستوری و زیان شرکتهای داروسازی
در حال حاضر حدود 70 درصد هزینههای تولید دارو از ارز بازار آزاد تأمین میشود و سیاستهای قیمتگذاری دستوری، بسیاری از شرکتهای داروسازی را به مرز زیان رسانده است. این وضعیت، نهتنها تولید داخل را تحت تأثیر قرار داده، بلکه موجب کمبود برخی داروهای اساسی نیز شده است.
همزمان، کاهش بودجه طرح دارویار و عدم پرداخت بهموقع مطالبات داروخانهها، زنجیره تأمین دارو را با چالشهای بزرگی روبهرو کرده است. گفته میشود 4 هزار میلیارد تومان از چکهای داروخانهها برگشت خورده و بسیاری از داروسازان در تأمین نقدینگی دچار مشکل شدهاند.
جدایاز هزینه زیاد ویزیت و آزمایشها و داروها و غیره چند ماهی است که تقریبا هر بار یک قلم از داروها و قام پزشکی از سبد بیمه خارج میشوند
پولی برای درمان نداریم
«معصومه محمدی» شهروندی است که در این باره به مرور گفت: کار ما مردم عادی از مشکل گذشته است. با این گرانی وتورمی که به راه افتاده اکثرمردم افسرده شدهاند و وقتی مریض میشوند حتی پول درمان هم ندارند. مادرم به علت ابتلا به بیماری دیابت، دچار بیماریهای قلبی-عروقی، کلیوی و مشکلات چشمی هم شده و این در حالی است که در تمام این زمینهها تهیه دارو خوب طبق تجویز و نسخه پزشک بسیار سخت است و حتی برای تهیه برخی اقلام باید ماهها در صف انتظار بود.
داروها یک به یک از سبد بیمه خارج میشوند
«زهرا شریفی» یکی دیگر از شهروندانی است که با انتقاد از عملکردهای مسئولان در حوزه بهداشت و درمان میگوید: به علت ابتلای به بیماری دیابت و بیماری اعصاب، داروهای مخصوصی مصرف میکنم. اما جدایاز هزینه زیاد ویزیت و آزمایشها و داروها و غیره چند ماهی است که تقریبا هر دفعه یک قلم از داروها از سبد بیمه خارج میشوند. به طور مثال، آخرین بار به داروخانه متعلق به بیمه بازنشستگی مراجعه کردم، و دیدیم یکی از داروها حدود 300 هزار تومان افزایش قیمت دارد. علت را از متصدی داروخانه جویا شدم. او گفت دارو خارجی خارج از دایره بیمه حساب میشود! در حالی که روی دارو تماما فارسی نوشته شده بود.
صبر میکنم تا بمیرم !
«امیر میرزاده» یکی دیگر از شهروندان که بازنشسته تامین اجتماعی است هم در گفتوگو با مرور گفت: یکی دو ماه است که به گفته پزشک و به احتمال زیاد به سرطان مبتلا شدهام البته مراحل تشخیصی هنوز تکمیل نشده است. اما جواب اگر مثبت باشد به هیچ عنوان توان معالجه و تامین مالی داروهای ضد سرطان و شیمی درمانی را ندارم. بنابراین صبر میکنم تا بمیرم !
تعدیل هزینههای درمانی و آینده پرابهام حوزه بهداشت و درمان
از ابتدای سال تاکنون که زمزمههایی درباره حذف ارز ترجیحی دارو و تجهیزات پزشکی به گوش رسید، بسیاری از کارشناسان در مورد افزایش هزینه درمان هشدار داده بودند و تاکید داشتند سال 1404 به نسبت سال 1402 سال سختتری برای بهداشت و درمان کشور خواهد بود.
وضعیتی که در آستانه رسیدن نرخ دلار به 100 هزار تومان و هنوز سال 1403 به پایان نرسیده به حقیقت پیوسته است. سخنگوی کمیسیون بهداشت مجلس سه روز قبل گفت؛ داروخانهها نزدیک 3 هزار میلیارد تومان چک برگشتی در دست دارند و لذا اصرار و ارادهای ندارد که دارویی را ارائه دهد که بعداً دنبالِ پول آن از بیمهها باشند.
وضعیت حال حاضر نشان میدهد؛ در سال آینده که قرار است قیمت کالاهای اساسی، خوراکی، مسکن و آموزش نجومیتر شود، مردم دیگر توان خرید دارو را نخواهند داشت و مجبور به تعدیل هزینههای درمان هستند. با توجه به اینکه سیاستهای کلان حاکمیت که دولت بخش بسیار کوچکی از آن به شمار میرود، هیچ نشانی از تغییر در خود بروز نمیدهند، آینده و چشمانداز برای مردم به خصوص بیماران خاص تیره و تارتر از هر زمان دیگر خواهد بود.
نظرات بسته شده است.