در سالهای اخیر بندر آستارا به دلیل انباشت رسوبات و عدم ورود کشتی های باری، ماهیت تجاری خود را از دست داده و دیگر در حوزه اقتصاد دریا محور سود آور نیست.
افزایش حجم رسوبات در کانال و حوضچه این بندر که در ابتدا کاربری شیلاتی داشت موجب شده طی یکسال اخیر ورود و خروج کشتیها به این بندر و تجارت در این حوزه با چالش جدی مواجه شود. بطوریکه در این مدت حتی یک کشتی تجاری نتوانسته به آن وارد شود.
در همین رابطه نماینده رئیس جمهور در بازدید از این بندر با اشاره به سیاست های کلی توسعه اقتصاد دریا محور گفت: تلاش دولت بر اجرای سریع لایروبی بندر آستارا و سایر بنادر کشور قرار گرفته است.
«علی عبدالعلی زاده» سه شنبه شب در حاشیه بازدید از بندر مرزی آستارا در جمع خبرنگاران اظهار کرد: با برنامه ریزی و مذاکراتی که انجام شده باید لایروبی همه بنادر به خصوص بندر آستارا انجام شود و حتی اگر لازم بود لایروب های متناسب برای آنها خریداری و در بنادر مستقر شود تا کار سرعت یابد.
وی ادامه داد: عقب نشینی آب دریای خزر یکی از مشکلات است که در چند سال اخیر با آن دست به گریبان هستیم، مساله ای که کشورهای حاشیه دریای خزر را هم درگیر کرده است.
وی افزود: مساله حجم رسوبات دربنادر و عدم امکان پهلوگیری کشتی ها در بنادر مختلف حاشیه خزر وجود دارد و مختص شهرستان آستارا نیست؛ یکی از این نقاط خلیج استان گلستان است که در آستانه نابودی و گونه های مختلف جانوری در حال انقراض بودند که با لایروبی قسمتی از آن این خلیج نجات پیدا کرد.
وی در خصوص لایروبی بندر آستارا هم گفت: در آستارا دستگاه لایروب مستقر است و برآنیم این بندر را نجات داده و با کمک شرکت بهره بردار بندر اقدامات مناسبی انجام شود که در مرحله نخست با لایروبی یک متری، بندر را راه اندازی نماییم.
عبدالعلی زاده تاکید کرد: لایروبی بندر آستارا باید با سرعت و در کمترین زمان به سرانجام برسد و دوباره رونق یابد.
نماینده ویژه رئیس جمهوردر هماهنگی سیاست های کلی توسعه اقتصاد دریا محور بیان کرد: تلاش دولت آن است که همه بنادر کشور رونق یابند و در این راستا باید با کشورهای همسایه مذاکراتی انجام شود و برای حل این مشکل به راهکارهای مشترک و اساسی برسیم و از طریق رهاسازی آب پشت سدها به ارتقاء تراز آب دریای خزر کمک کنیم.
لازم به ذکر است: از دی ماه سال گذشته تاکنون، به دلیل کاهش قابل توجه سطح آب دریای خزر و همچنین انباشت رسوبات در کانال دسترسی به بندر آستارا، تردد کشتیهای باری در این بندر امکانپذیر نیست.
مهرماه گذشته بود که بازرس کل استان، ضربالاجلی دوماهه برای لایروبی بندر آستارا و افزایش عمق کانال به منظور تسهیل در تردد و پهلوگیری کشتیهای صادر کرد. در پی این دستور اداره کل بنادر و دریانوردی از استقرار لایروب و آغاز به کار سریع لایروبی بندر خبر داده بود.
این بندر همچنین نخستین بندر بخش خصوصی کشور و نزدیکترین و مقرون به صرفهترین مسیر تجارت و حمل و نقل کالا بین آسیا، آفریقا و اروپا است که برای تخلیه و بارگیری کشتیهای ۲ هزار و ۵۰۰ تنی طراحی شده است.