حکایت شکل‌گیری گروه موسیقی گس بند؛

گس اما نغز

0 40

از سبزه میدان تا خود گلسار، از بیستون تا ساغریسازان همراه با نسیم بهاری، شرجی تابستان، باران پاییزی و برف زمستانی، در خیابان‌‌های رشت خواندند و نواختند و حال این شهر و مردمانش را عوض کردند. گروهی که گرچه خود را میوه گس و خام موسیقی گیلان می داند، اما سبز و سرزنده بر درخت فرهنگ گیلان در حال بالیدن است.

 

«گس بند» فعالیت خود را از سال ۱۳۹۵در خیابان‌های رشت آغاز کرد و به تدریج به یکی از محبوب‌ترین گروه‌های موسیقی این شهر بدل شد. سپیدرود، رویای جنگل، طوفانیه دریا، والس نوروزی، خروسخوان، بوخوفته دیل، کاکوله، نوشو، آی لیلی، شب بود بیابان بود؛ ترانه‌هایی برآمده از دل فرهنگ گیلان با اجرای آنان دوباره جان گرفت.

 

این گروه با بهره‌گیری از ذوق و قریحه موسیقایی، ترانه‌های دل انگیز و ملودی‌های گوش‌نواز اردیبهشت 1401 با رای مردمی در  برنامه استعدادیابی موسیقی بعنوان گروه برتر انتخاب شد.

 

گس بند؛ آغازی از خیابان‌ها و دل شب‌های روشن رشت

برای شناخت بهتر این گروه، در روزهای آغازین سال ۱۴۰۴با یکی از اعضای آن عرفان صدیق خواننده و نوازنده هارمونیکا گفت‌و‌گویی انجام دادیم تا از داستان شکل‌گیری «گس بند» و مسیری که پس پشت نهاده‌اند و چشم‌انداز آینده آنها بیشتر بدانیم. عرفان صدیق خوش خلق و صمیمی است و با روی باز به سوالات ما پاسخ می‌دهد.

 

*مرور: گروه موسیقی «گس‌ بند»چگونه و چه زمانی شکل گرفت؟

-گروه گس سال ۹۵ بعد از آشنایی من( عرفان صدیق ) و افراز فرهادی‌نیا (نوازنده گیتار) شکل گرفت و با اجرای موسیقی در خیابان‌های رشت کم کم مخاطبان خودمان را پیدا کردیم. با پیوستن آرمان تیرماهی(نوازنده گیتار بیس) و عماد اقبالیان( نوازنده پرکاشن) اکنون با چهار عضو در حال تولید و نشر آثار با استفاده از گنجینه اشعار گیلکی و فارسی هستیم.

 

از سبزه میدان تا خود گلسار، از بیستون تا ساغریسازان همراه با نسیم بهاری، شرجی تابستان، باران پاییزی و برف زمستانی، در خیابان‌‌های رشت خواندند و نواختند و حال این شهر و مردمانش را عوض کردند.

 

افراز فرهادی نیا گیتاریست با ۱۵سال سابقه نوازندگی، آرمان تیرماهی گیتار بیس با ۲۰ سال سابقه، عماد اقبالیان نوازنده سازهای کوبه‌ای با ۱۵سال سابقه و خود من (عرفان صدیق) نوازنده هارمونیکا و خواننده ۹سال سابقه.

 

*مرور: عنوان «گس بند» چگونه برای گروه انتخاب شد و چه معنای خاصی برای شما دارد؟

-گس برای ما این تعبیر را دارد که هنر و موسیقی آنقدر بی انتهاست که هر چه هم بگذرد باز هم در آن خام و نابلد و نیازمند یادگیری و کسب تجربه هستیم.

 

*مرور: گس بند یک فضای نوآورانه را در عرصه موسیقی گیلان به وجود آورده است. چه نوع موسیقی را به‌طور خاص در آثار خود ترکیب می‌کنید و از چه سبک‌ها و ژانرهایی الهام می‌گیرید؟

-گروه گس تحت تاثیر موسیقی مدرن، جَز، لاتین، و کلاسیک و مجموعا ترکیبی از این سبک‌ها ست.

 

*مرور: کدام هنرمندان بر شما تاثیر گذاشته‌اند؟

-در انتخاب ترانه‌ها و کلام تحت تاثیر عالی‌جناب جهانگیر سرتیپ پور و برخی دیگر از شعرا و ترانه‌سرایان گیلان مثل محمد علی افراشته، فریدون نوزاد، محمد فارسی، محمد بشرا هستیم و همچنین در اجرای موسیقی تحت تاثیر عالی‌جناب احمد عاشورپور، و بانو فهیمه اکبر قرار داریم.

 

*مرور: ارتباط شما با مخاطبان چگونه است؟

-ما از ابتدا ارتباط نزدیکی با مخاطبان داشتیم، چه در اجراهای خیابانی و چه در فضای مجازی همواره در حال گفتگو و شنیدن نظرات مخاطب‌ها درباره فعالیت‌های گروه هستیم.

 

*مرور: فرایند ساخت موسیقی برای گس بند چگونه است؟

-بله اعضای گروه همیشه در جلسات تمرین هفتگی در حال اجرای اتودها و ارائه نظر برای بهتر شدن و ساخت آثار هستند.

 

*مرور: برای تولید موسیقی با چه چالش‌هایی مواجه بوده اید و چگونه بر آنها غلبه کرده‌اید؟

-انتخاب ترانه درست و در شأن مخاطب یکی از چالش‌هاست که با وجود آثار هنرمندان گیلانی و انتخاب برخی اشعار از گنجینه شعر فارسی این مسئله حل شد و مورد بعدی تنوع موسیقی و ملودی سازی است که می‌کوشیم هر اثر فضا و ملودی منحصر به فردی داشته باشد.

 

*مرور: آیا در انتخاب مضمون و کلام برای ترانه‌هایتان به موضوعات اجتماعی یا فرهنگی خاصی پرداخته‌اید؟

-بیشتر ترانه‌های ما عاشقانه هستند ، اما در عین حال، بازتابی از فرهنگ و اقلیم و شرایط اجتماعی گیلان نیز در آنها دیده می‌شود.

 

*مرور: برای تولید و ضبط موسیقی‌هایتان از چه ابزارها و تکنیک‌هایی استفاده می‌کنید؟

– برای ضبط قطعات معمولا از استودیوی خانگی اعضای گروه یا استودی‌های حرفه‌ای در شهر رشت استفاده می‌کنیم.

 

*مرور: به‌عنوان یک گروه موسیقی در گیلان، فکر می‌کنید موسیقی شما چگونه می‌تواند بر فرهنگ و جامعه محلی تأثیر بگذارد؟

-با انتخاب و اجرای ترانه‌های گیلکی با معانی و ادبیات درست می‌شود موسیقی و زبان گیلکی را که  مدت‌هاست در متن جامعه کمرنگ شده دوباره احیاء و حتی به شهرها و حتی کشورهای دیگر معرفی کرد. به‌عنوان نمونه قطعه «سپیدرود» جدیدترین کار منتشر شده گروه درباره طبیعت گیلان است که از فرهنگ ما جدا نشدنی است.

 

«گس بند» گرچه خود را میوه گس و خام موسیقی گیلان می‌داند، اما سبز و سرزنده بر درخت فرهنگ گیلان در حال بالیدن است.

 

*مرور: اگر بخواهید یکی از آهنگ‌های خود را به‌عنوان نماینده‌ای از گس بند انتخاب کنید، کدام آهنگ خواهد بود و چرا؟

-تمام اجراهایی که در کنار مردم داشتیم برایمان جذاب و به یاد ماندنی هستند. ما همواره در تلاشیم که بهترین شکل ممکن، آثارمان را به مخاطبان ارائه دهیم.

 

*مرور: آینده گروه گس بند چگونه به نظر می‌رسد؟ چه برنامه‌هایی برای پروژه‌های آتی دارید؟

-ما در حال ساخت و ارایه آثارمان هستیم و برای آینده گروه برنامه‌هایی داریم ولی فعلا خیلی بلند‌ پروازانه به آن نگاه نمی‌کنیم.

 

*مرور: آیا به همکاری با هنرمندان و گروه‌های دیگر در داخل یا خارج از گیلان فکر کرده‌اید؟

-قطعا ممکن است با گروه‌ها و هنرمندان دیگری همکاری داشته باشیم ولی فعلا این مورد پیش نیامده است.

 

*مرور: آیا قصد دارید موسیقی خود را به مخاطبان جهانی معرفی کنید؟ اگر بله، چگونه؟

-بله قطعا ارائه و معرفی موسیقی به مخاطب جهانی هدف هر گروه موسیقی و هنرمندی است با استفاده از شبکه‌های مجازی پلتفرم‌ها و تولید محتوای منسجم این اتفاق شدنی خواهد بود.

 

گس بند نماینده روح سبز موسیقی گیلان

 

گس بند همچون نسیمی تازه روحی نو در کالبد این موسیقی دمیده است، نوای آن‌ها تلفیقی از اصالت و معاصریت است، پلی میان گذشته و امروز.

گس بند نه تنها نماینده‌ای از موسیقی گیلان، بلکه نشانه‌ای از روح هنری نهفته در دل طبیعت و تاریخ این سرزمین است. در صدای آن‌ها، عطر چای و  باران و شالی و بهار نارنج و عندلیبان هیرکانی جاری است؛ حسی که شنونده را به سفری از ساحل کاسپین تا دل جنگل‌های بکر می‌برد جایی که موسیقی نه فقط برای گوش، که برای جان است.

 

عکاس: محمد جوان

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.