امروزه با رشد روزافزون جمعیت و توسعه حجم ساختوسازهای جهانی، تجمع و رهاسازی نخالههای ساختمانی و عمرانی به معضل جدی آلایندگی زیست محیطی تبدیل شده است.
در سالهای اخیر میزان تولید نخالههای ساختمانی در پی توسعه رشت با تخریب بناهای قدیمی و فرسوده و تسریع ساخت و ساز با افزایش چشمگیری روبرو بوده است. ازاینرو حجم روزافزون و ریختن غیراصولی نخالهها و مواد زاید ساختمانی در اراضی بایر یکی از چالشهای پیش روی مدیریت شهری شده است.
آمارهای محیط زیستی کشور نشان میدهد: آجر، ملاط ماسه و سیمان و بتن جز مواد اصلی تشکیلدهنده نخالههای ساختمانیست که با دفع غیراصولی و غیرفنی وارد محیطزیست شده و اثرات تخریبی جبرانناپذیری را سالانه به زیستبوم وارد کرده است.
کافیست همین امروز به حاشیه شهر یا یکی از محلات پیرامونی رشت بروید. حتما منظرهای زشت وسیعی از ماسه، سیمان، بتن، شیشه، فلزات آهنی، فلزات غیرآهنی، آجر و کاشیها، مواد قیری، ضایعات گچ و متفرقه که رویهم تلنبار شده را مشاهده میکنید.
اراضی بایر در حاشیه رشت، همواره جولانگاه تلنبار نخالهها و مواد زاید ساختمانی بوده که تب سودای نوسازیِ بساز و بفروشان آنها را فراگرفته است. نخالههای خانههای تخریبی که توسط کامیونهای قدیمی بجا مانده از جنگ جهانی در رشت به طور غیرمجاز در این اراضی تخلیه و دپو میشوند.
اراضی بایر شرکت سپیدرود در حاشیه شهر رشت، جولانگاه تلنبار نخالهها و مواد زاید ساختمانی شده که تب سودای نوسازیِ بساز و بفروشان آنها را فراگرفته است. این اراضی بلایی به جان شهروندان ساکن این نقاط شده است.
شهروندان مناطق پیرامونی درچهار منطقه بندی شهرداری رشت که شامل محلات متمرکز حاشیهای رشت میشود، اوضاع خوبی ندارند. با توجه به وجود وسعت زیاد اراضی بدون حصار و بلاتکلیف شرکت سپیدرود در مرز بین مناطق ۴ و ۵ ، اکنون این مناطق به بحرانی برای ساکنین آن بدل شده است.
ابعاد اراضی سپیدرود بهقدری زیاد است که هزینه دیوارکشی پیرامون این زمینها را به میلیاردها تومان افزایش داده است و بعید به نظر میرسد شهرداری رشت چنین هزینهای را متحمل شود.
در عین حال وجود اراضی رها شده که نه واگذار میشوند و نه ساختوساز نه تنها اکنون به جولانگاه تخلیه نخاله های غیرمجاز بهدور از چشم مأمورین شهرداری تبدیل شده بلکه فرصتی را برای آزاد سازی دامهای روستاییان اطراف فراهم کرده است.
این درحالیست که تخلیه غیرمجاز پسماند عمرانی و نخالههای ساختمانی موجب آلودگی رودخانهها، محیطزیست، تخریب اکولوژیکی و ایجاد سیما و منظر نامناسب شهری و کندی تردد شهروندان و بروز تصادفات میشود بطوریکه این اقدام در خلق نقاط بیدفاع شهری در محلات حاشیهای رشت بسیار اثرگذار بوده است.
تاثیر اراضی رها شده در تخلیه غیرمجاز نخاله های ساختمانی
یکی از ساکنین محله پاره بیجار با اشاره به رها شدگی اراضی شرکت سپیدرود به خبرنگار مرور میگوید: سالهاست اراضی شرکت سپیدرود رها شدهاند و بلااستفاده بودن این زمینها، بلایی به جان ما شهروندان ساکن این نقاط شده است. چون این اراضی به محلی برای تخلیه نخالههای ساختمانی شهر رشت از سایر مناطق تبدیل شده است.
دیگر شهروند رشتی از محدوده پل طالشان نیز در اینباره به خبرنگار مرور میگوید: زمینهای سپیدرود انتها ندارند. از شهرک حمیدیان تا انتهای جاده جیرده جز اراضی سپیدرود محسوب میشود. معلوم است با چنین وسعتی برای این اراضی، شهرداری توان نظارت نخواهد داشت.
این شهروند ادامه میدهد: تا زمانی که شرکت سپیدرود، اراضی وسیع با چنین طول و عرضی را تعیین و تکلیف نکند، وضعیت ادامه خواهد داشت. هرچقدر هم مأمورین شهرداری برای پاکسازی اقدام کنند، باز رویه غیرمجاز تخلیه ادامه خواهد داشت.
سطح پایین خدمات رسانی شهرداری در مناطق پیرامونی رشت
یکی از کاسبان مراکز صنعتی محدوده جاده فومن نیز در مورد تخلیه نخالههای ساختمانی عنوان میکند: بیش از ۳۰ سال است که در این منطقه فعالیت میکنم، این مناطق جز محلات پیرامونی رشت بوده و سطح خدماترسانی شهرداری در این محلات بسیار پایین است. در این محدوده اراضی بایر و بلااستفاده بسیار زیاد است و این موجب شده که پس از تخریب برخی از خانههای قدیمی در مناطق و محلات همجوار، نخالههای ساختمانی را به این زمینهای بایر منتقل کنند. این امر باعث میشود سایر افراد نیز زبالههای خانگی خود را در این مکانها تخلیه کنند.
شهروند دیگری از محله نخودچر نیز بیان میکند: گاهی پس از تخریب خانهها تا صدور پروانه ساخت و ساز، نزدیک به یک سال زمین محصور نشده باقی میماند و این موضوع در تشدید تخلیههای غیر مجاز تأثیرگذار است.
غلامی شهروند ساکن پیرکلاچای نیز در این باره میگوید: به راحتی میتوانید در کلیه اراضی نسقی اطراف رشت، شاهد تخلیه نخالههای ساختمانی دیگر محلات باشید.
دیگر ساکنین محلات احمد گوراب، جاده لاکان، دولتآباد، کوی بیانی و… نیز از وضعیت نابسامان تخلیه غیرمجاز نخالههای ساختمانی با گلهمندی از ادامه این موضوع، آن را به سهلانگاری مجموعه مدیریت شهری رشت بیارتباط نمیدانند.
تخلیه غیرمجاز پسماندهای عمرانی و نخالههای ساختمانی باعث آلودهشدن رودخانهها، محیطزیست و به دنبال آن تحتتأثیر قرارگرفتن زندگی جانوران و گیاهان و همچنین ایجاد منظر نامناسب شهری و بههمریختگی سیمای شهر شده است
از آلودگی رودخانه و محیط زیست تا ورود پشه سالک
یکی از کارشناسان زیستمحیطی در مورد تأثیر نخالههای ساختمانی بر محیطزیست به خبرنگار مرور میگوید: برخی از افراد، نخالههای خود را در مجاورت رودخانهها میریزند و باعث آلودهشدن محیطزیست و به دنبال آن تحتتأثیر قرارگرفتن زیست جانوران و گیاهان میشوند. باتوجهبه معضل رودخانههای شهر رشت این مورد تأثیر بسیار منفی در آلودگی رودخانههای این شهر داشته و زیست سایر موجودات را نیز مختل خواهد کرد و همچنین ردِ این فاجعه را میتوان تا دریای کاسپین مشاهده کرد.
کارشناس حوزه بهداشت در رابطه با تخلیه نخالههای ساختمانی بهمرور بیان میکند: از مهمترین مشکلاتی که نخالههای ساختمانی میتواند برای شهروندان ایجاد کند، مشکلات بهداشتی است. تخلیه نخالههای ساختمانی باعث ایجاد گردوغبار و آلودگی میشود که این مسئله میتواند منجر به بروز بیماری برای ساکنین منطقه شود. یکی از بیماریهای شایع که به دلیل وجود گرد و خاک و نخالههای ساختمانی شیوع پیدا میکند، پشه سالک است.
منظر عمومی و چهره شهر رشت را زشت کردهاند.
«علی بشر دانش» معاون خدمات شهرداری رشت در این باره بهمرور پاسخ میدهد: در هفتههای اخیر ریختن غیراصولی نخالههای ساختمانی در زمینهای بایر توسط افراد ناشناس در محدوده محلات حمیدیان، پاره بیجار، معلولین و خیابان ایران و دیگر نقاط رشت باعث نارضایتی ساکنین این محلات شد که در چندین مرحله توسط مأمورین شهرداری مورد پاکسازی قرار گرفته است.
بشردانش اضافه میکند: با توجه به برخی ساخت و سازهای رسمی و غیررسمی، نخالههای ساختمانی شبانه به اراضی وسیع و بایر رشت منتقل میشوند که منظر عمومی و چهره شهر را زشت کردهاند. این موضوع باید توسط صداوسیما و رسانه فرهنگسازی شود.
معاون خدمات شهرداری با تاکید به نهادینه شدن فرهنگ تمیزی فضای شهری میافزاید: سال گذشته در محدودههای مختلف شهر از جمله مناطق پیرامونی که دارای بافت متمرکز و اراضی بایر دانهدرشت هستند، از سوی سازمان پسماند بنرهایی نصب شد تا شهروندان از ریختن هرگونه پسماند و نخالههای ساختمانی در حریم رودخانه و معابر عمومی خودداری کنند. باید در این موضوع باخرد جمعی فرهنگسازی رخ دهد.
قانون مدیریت پسماند در سال ۱۳۸۳ بهذمنظور حفظ محیطزیست کشور از آثار زیانبار پسماندها و مدیریت بهینه آنها تهیه و تدوین شد. طبق ماده ۱۶ این قانون، نگهداری، خریدوفروش، جمعآوری، دفن و تخلیه نخاله و پسماندهای ساختمانی باید براساس آییننامه اجرایی و مقررات انجام گیرد
جرایم قانونی تخلیه غیرمجاز نخاله های ساختمانی
قانون مدیریت پسماند در سال ۱۳۸۳ بهذمنظور حفظ محیطزیست کشور از آثار زیانبار پسماندها و مدیریت بهینه آنها تهیه و تدوین شد. طبق ماده ۱۶ این قانون، نگهداری، خریدوفروش، جمعآوری، دفن و تخلیه نخاله و پسماندهای ساختمانی باید براساس آییننامه اجرایی و مقررات انجام گیرد.
در غیر این صورت افراد متخلف با حکم مراجع قضایی به پرداخت جریمه نقدی محکوم خواهند شد. جریمه نقدی تخلفات درمورد پسماندهای عادی برای اولینبار ۵۰۰ هزار ریال تا یکصد میلیون ریال، و برای پسماندهای دیگر از دو میلیون تا یکصد میلیون ریال خواهد بود.
در صورت تکرار این تخلفات، هر بار مجازات به دوبرابر میزان قبلی افزایش خواهد یافت. ماده ۲۰ قانون مدیریت پسماند تصریح کرده:درصورتیکه خودرو ها اقدام به تخلیه پسماند در مکانها غیرمجاز کنند، به مدت یک تا ده هفته توقیف خواهند شد. در تبصره این مادهقانونی آمده است: اگر محلی که خودرو اقدام به تخلیه نخاله و پسماند در آن جا کرده، معابر شهری و یا بینشهری باشد، متخلف به حداکثر زمان توقیف خودرو محکوم خواهد شد.