میزان تولید برگ سبز چای در گیلان و مازندران کاهش پیدا کرده با این حال دولت نیز به علت عدم تامین اعتبارات، نتوانسته بر اساس قدرالسهم تعیین شده، مطالبات چایکاران شمال را به موقع پرداخت کند. کشاورزان چایکار گیلانی و مازندرانی این روزها علاوه بر تحمل مشکلات یاد شده با درب بسته کارخانجات هم مواجهند.
در هفته اخیر و بر اساس اخباری که در فضای مجازی منتشر شده، چایکارن گیلانی پس از برداشت برگ سبز چای، برای فروش محصول خود به کارخانجات چایسازی مراجعه میکنند اما با در بسته کارخانجات مواجه میشوند.
اما و اگرهای خرید برگ سبز و تعطیلی برخی از کارخانجات چای، مشکلاتی را برای چایکاران گیلانی به وجود آورده و آنان را در این هوای بسیار گرم و شرجی استان، برای عرضه برگ سبزشان به زحمت انداخته است.
از طرفی عدم موفقیت دولت در پرداخت قدرالسهم خود به چایکاران، از دیگر مشکلاتی است که گریبانگیر کشاورزان گیلانی و مازندرانی شده است. دولت در واکنش به اعتراض کشاورزان از نحوه پرداخت مطالباتشان اعلام کرده منتظر تامین اعتبارات است.
«حبیب جهانساز» رییس سازمان چای کشور درباره تعطیلی برخی از کارخانجات چای به مرور گفت: معمولا بین دو برداشت برگ سبز چای، یا اواخر هر برداشت، میزان خرید برگ سبز روزانه کاهش پیدا میکند و نیازی نیست تا همه کارخانجات چایسازی باز باشند.
وی ادامه داد: در گیلان و به طور متوسط، روزانه توان خرید بیش از ۵ هزار تن برگ سبز چای وجود دارد. اما در پایان چین دوم به علت کاهش برداشت برگ سبز، خرید محصول به حدود ۱۰۰ تن یا ۱۵۰ تن میرسد. حتی بعدها این میزان برداشت به روزانه ۲۰ یا ۳۰ تن هم کاهش پیدا میکند بنابراین لازم نیست همه کارخانجات باز باشند.
به گفته جهانساز، معمولا در هر کدام از مناطق به فراخور نیاز، کارخانجاتی باز هستند و برگ سبز کشاورزانی که در برداشت عقب افتادهاند را خریداری کرده و جمعآوری میکنند. بنابراین هیچ برگ سبزی روی دست کشاورزان چایکار نخواهد ماند.
رییس سازمان چای کشور افزود: از ابتدای برداشت برگ سبز چای، ۱۶۰ کارخانه چایسازی با انعقاد قرارداد، به خرید برگ سبز چای کشاورزان در گیلان و مازندران مبادرت کردند، این تعداد از کارخانجات، اکثرا در روزهای پیک برداشت فعال هستند. امروز ۲۷ تیر هم ۳۰ کارخانه چایسازی در مناطق مختلف گیلان باز است و کشاورزان میتوانند برگ سبز خود را به آنها تحویل دهند.
وی افزود: از ابتدای اردیبهشت تا ۲۴ تیر، ۸۴ هزار تن برگ سبز چای به ارزش هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان از چایکاران گیلان و مازندران در قالب چینهای بهاره و تابستانه خریداری شده که از این میزان ۴۶ هزار و ۳۱۸ تن یعنی ۵۴ درصد درجه یک و بقیه درجه ۲ است.
خبرها حاکیست در مقایسه با سال گذشته و به علت خشکسالی، میزان برداشت برگ سبز چای در گیلان و مازندران کاهش پیدا کرده و همین عامل یکی از دلایل تعطیلی کارخانجات چایسازی در موعد مقرر است.
به گفته صادق حسنی، مدیراجرایی سندیکای چای، میزان خرید برگ سبز چای توسط کارخانجات، نسبت به مدت مشابه سال گذشته ناشی از شرایط جوی ۴.۵ درصد کاهش پیدا کرده است.
در حال حاضر بیش از ۵۵ هزار خانوار چایکار در ۲۸ هزار هکتار باغ چای خود در گیلان و مازندران به پرورش و تولید محصول چای ایرانی اشتغال دارند و چین پایانی یا پاییزه امسال نیز مهر ماه انجام میشود.
لازم به ذکر است، در کنار قیمت پایین خرید تضمینی برگ سبز که برای چایکاران صرفه اقتصادی ندارد، واردات بیرویه، عدم پرداخت به موقع مطالبات، وقفه در خرید تضمینی و فساد در واردات چای از جمله مصائبی است که جامعه فعالان صنعت چای ایران با آن مواجه است.
همچنین فساد مالی چای دبش نام یک پرونده فساد اقتصادی است که در دولتهای دوازدهم و سیزدهم حدفاصل سالهای ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۱ رخ داد. رقم این اختلاس حدود ۳٫۴ میلیارد دلار (نزدیک به ۱۴۰ هزار میلیارد تومان در زمان انجام فساد) است که از لحاظ معیار تا زمان خود در ایران بیسابقه بوده است. این فساد بزرگترین و سنگینترین فساد مالی تاریخ کشور محسوب میشود که مردم به خصوص کشاورزان چایکار را در شوک فرو برد.
نظرات بسته شده است.