رانش زمین در روستای مریان و در مجاورت رودخانه و قبرستان مریان رخ داده است. وقوع این پدیده که در همین چند روز اخیر اتفاق افتاده تهدیدی برای ساکنان محلی محسوب میشود. گفته میشود در حال حاضر چند ساختمان روستا نیز در معرض تخریب قرار دارد.
اهالی روستا تاکنون چندین بار به بخشداری، دهیاری و فرمانداری مراجعه کردهاند اما پیگیریهای آنان برای کمک به اهالی به خصوص ساکنان در معرض خطر نتیجه خاصی نداشته است و اقداماتی که میتواند به پیشگیری و مدیریت این بحران کمک کند ناکافی بوده است. روستای مریان از توابع بخش مرکزی شهرستان تالش است که در ۳۷ کیلومتری شمال غربی هشتپر و ۱۴۳ کیلومتری رشت قرار دارد.
اگرچه چندین روز از وقوع این رانش زمین در روستای مریان تالش گذشته با این حال اداره کل مدیریت بحران استانداری گیلان تاکنون در این مورد و برای کمک به اهالی روستا واکنشی از خود بروز نداده است.
گیلان با دارا بودن مناطق کوهستانی وسیع، خصوصیات زمینساختی، گسلها، گسیختگیهای فراوان، بارندگیهای زیاد و سطح آبهای زیرزمینی بالا از جمله استانهای حساس و آسیبپذیر در وقوع لغزش و رانش است.
در نخستین روزهای 1404 هم همزمان با شدت گرفتن بارش باران، مناطق مختلفی در شرق گیلان از اشکورات رودسر گرفته تا روستاهای کارسنگ، گیلارکش، سردره، هفت بند و تلیجانگر بخش دیلمان و سیاهکل نیز شاهد رانش زمین و خسارت به راههای دسترسی بود.
رانش زمین در شرق گیلان نیز به معضلی قابل توجه تبدیل شده است. معضلی که بسیاری از کارشناسان حوزه زمینشناسی، ناپایداری شیبهای طبیعی، کمرنگ شدن فعالیتهای آبخیزداری، ریزشهای جوی فراوان، هوازدگی و انحلال سیمان بین ذرات، عدم زهکش آبهای سطحی، فاضلابهای خانگی و افزایش بارگذاری با تغییر کاربری اراضی را از جمله دلایل مهم آن ذکر میکنند.
تقریبا یک ماه قبل بود که بر اثر رانش زمین در روستای شیله وشت واقع در بخش مرکزی شهرستان تالش، راه ارتباطی ۴۰ خانوار مسدود شد. این حادثه ۲۵۰ متر راه روستایی منطقه را تخریب کرد.
بعد از این حادثه اعلام شد ۱۵ منزل مسکونی روستا در معرض تخریب هستند و فرمانداری وعده داد برای حل مشکلات خانوارهای در معرض خطر اقدامی انجام دهد که تاکنون هیچ کاری در این مورد عملیاتی نشده است.
آبان سال 1403 هم جاده روستایی شیرنساء حدفاصل کوره لاهیجان به اطاقور لنگرود واقع در شرق گیلان به دلیل رانش زمین مسدود شده بود. تقریبا بسیاری از مناطقی که در گیلان آماج رانش زمین قرار میگیرند در محدوده ارتفاعات یا ییلاقی استان واقع شدهاند.
در سال 1381 در روستای بازنشین علیا در منطقه رحیمآباد از توابع شهرستان رودسر در منطقهای کوهپایهای و پرشیب به وسعت حدود 10 هکتار از باغات چای و مرکبات به سمت پایین شیب دامنه حرکت کرده و بصورت رانش، خسارات مالی زیادی را بر جای گذاشته است.
در کنار مدیریت بحران، اداره کل راهداری و حمل و نقل جادهای، بنیاد مسکن یا اداره کل منابع طبیعی از جمله دستگاههای دولتی هستند که برای کاهش مخاطرات ناشی از رانش زمین در گیلان در بخش جادهسازی، ایمنسازی و فعالیتهای آبخیزداری مسئولیت دارند. با این حال در 10 سال اخیر همواره کمبود اعتبارات دولتی را از دلایل عدم اجرای مسئولیتهای سازمانی خود اعلام میکنند.