زنگ خطر برای آینده گیلان به صدا درآمده است. این هشدار امروز در حالی اعلام شد که طبق آمارهای رسمی، برای نخستین بار، گیلان بهعنوان تنها استان کشور، وارد مرحله رشد منفی جمعیت شده است. کارشناسان میگویند؛ صفر شدن رشد جمعیت در گیلان، اقوام تالش، گالش و گیلک را در معرض خطر جدی انقراض قرار داده است.
حدود شش سال قبل، پروفسور اکبری، مشاور عالی وزیر وقت بهداشت در جلسهای عنوان کرده بود: با روند فعلی تا ۳۰ سال آینده قوم گیلک نداریم. چرا که نرخ رشد جمعیت در گیلان در حال حاضر ۲/ ۱ و یکی از پایینترین نرخهای رشد جمعیت است.
ثبت احوال گیلان، فروردین امسال با ارائه آماری از میزان زاد و ولدها در سال ۱۴۰۳ اعلام کرد: سال گذشته ۱۷ هزار و ۸۲ تولد در گیلان ثبت شده که از این تعداد، ۱۳ هزار و ۴۷۴ تولد شهری و ۳ هزار و ۶۰۸ تولد روستایی بوده است.
بر همین اساس اعلام شد، در سال ۱۴۰۲ نیز ۱۹ هزار و ۱۹۶ مورد واقعه ولادت در گیلان به ثبت رسید. میزان موالید سال ۱۴۰۲ به نسبت سال ۱۴۰۱ چیزی در حدود ۴.۳ درصد کاهش داشته است.
آمارهای اداره کل ثبت احوال گیلان نشان میدهد در سال ۱۴۰۱ معادل ۲۰ هزار و ۶۶ مورد واقعه ولادت در گیلان ثبت شده بود. ظاهرا میزان موالید سال ۱۴۰۱ هم در مقایسه با وضعیت موالید سال ۱۴۰۰ حدود ۶.۸ درصد کاهش داشته است.
معاون بهداشت، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دو روز قبل عنوان کرد: متاسفانه سال گذشته برای اولین بار در استان گیلان، تعداد مرگ و میر از تعداد موالید بیشتر بوده است.
قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، از جمله راهکارهایی بوده که ایران برای فرار از تله پیری جمعیت و جلوگیری از کاهش رشد جمعیت به اجرا درآورده است. هر چند که این برنامه که شاخههای متعددی دارد؛ تحت تأثیر افزایش هزینههای زندگی، نرخ تورم و عمیقتر شدن مشکلات معیشتی چندان هم موفق نبوده است.
دانشگاه علوم پزشکی گیلان، سال گذشته اعلام کرد: گیلان رتبه نخست اجرای برنامههای تکلیفی در راستای قانون جمعیت را کسب کرده است. بررسیها نشان میدهد ظاهرا وضعیت حمایت از خانوادهها برای افزایش میزان موالید، بر روی کاغذ به سمت نرمال شدن در حال پیشروی است. اما اعداد و ارقام نهایی ثبت احوال از شکست این برنامهها حکایت دارد.
بر اساس برآورد مرکز آمار ایران، گیلان با ۱۸.۱۹ درصد سالمندترین استان کشور شناخته شده است. گفته شده جمعیت سالمندان گیلان ۱۰۰ هزار نفر بیشتر از جمعیت کودکان(افراد زیر ۱۲ سال) است. در حال حاضر نیمی از خانوارهای ایرانی از جمله گیلان، دارای یک فرزند یا بدون فرزند هستند.