«فاطمه مهاجرانی» سخنگوی دولت، در پایان سفر دو روزه خود به گیلان و در نشست خبری با رسانههای استان مدعی شد؛ موضوع بحران زباله در گیلان قابل حل است چون زباله در شمال کشور هنوز به مرحله بحران نرسیده است.
اما وی تاکید کرد:این مسئله به مرز بحران نزدیک خواهد شد. فاجعه را نمیتوان حل کرد، فقط میتوان مدیریت کرد و آسیبها را کاهش داد.
زباله در شمال کشور هنوز به بحران نرسیده است
سخنگوی دولت با بیان این مطلب در نشست هماندیشی با نخبگان، اصحاب فرهنگ، ارتباطات و رسانه در منطقه آزاد انزلی اظهار کرد: در نظام اولویتبندی ما، هر پدیدهای از مرحله موضوع آغاز میشود؛ اگر در این مرحله دیده نشود و مورد توجه قرار نگیرد، به مسئله تبدیل میشود، سپس مشکل، بحران و نهایتاً فاجعه.
مهاجرانی با تاکید بر اینکه زباله در شمال کشور هنوز به بحران نرسیده، اما هشدارها جدی است، بیان کرد: ما معتقدیم اگر نهادهای مسئول از جمله استانداریها، سازمان حفاظت محیط زیست و… همافزایی نداشته باشند، این مسئله به مرز بحران نزدیک خواهد شد. فاجعه را نمیتوان حل کرد، فقط میتوان مدیریت کرد و آسیبها را کاهش داد.
وی همچنین با اشاره به ابعاد فرهنگی و اقتصادی مسئله زباله تصریح کرد: در حالیکه در دنیا زباله را طلای سیاه مینامند ما همچنان در آغاز راه فرهنگسازی برای کاهش تولید و تفکیک زباله هستیم.
سخنگوی دولت خواستار نقش پررنگ رسانهها را در آگاهیبخشی به مردم و پیگیری از مسئولان شد و تاکید کرد: گیلان سبز، نیازمند مشارکت همگانی برای حفظ محیطزیست و میراث طبیعی است.
تالاب انزلی نیازمند نگاه ملی است
سخنگوی دولت ضمن تاکید بر وجود مشکلات زیستمحیطی در گیلان از جمله وضعیت تالابها بر اهمیت انعکاس واقعبینانه مسائل زیستمحیطی تاکید کرد و افزود: تالاب انزلی بهعنوان یکی از اولویتهای دولت، نیازمند نگاه ملی است و باید قبل از آنکه مانند دریاچه ارومیه به مرز بحران برسد، برای حفظ و احیای آن چارهاندیشی شود.
نقش کلیدی بندر کاسپین در توسعه تجارت دریایی و ریلی
مهاجرانی با اشاره به مجتمع بندری کاسپین به عنوان یکی از طرحهای مهم و راهبردی دولت، بیان کرد: تقاطع خط ریل و دریا در این منطقه، حاصل تلاش شبانهروزی مدیران ملی و استانی است که میتواند نقش کلیدی در توسعه تجارت دریایی و ریلی کشور ایفا کند.
قطع برق دستگاههای دولتی پرمصرف
سخنگوی دولت به موضوع برق نیز پرداخت و گفت: در حوزه انرژی، با دو مسئله تولید و مصرف مواجهایم. دولت از خود آغاز کرده و قطع برق دستگاههای دولتی پرمصرف و نصب پنلهای خورشیدی را در دستور کار قرار داده است.
وی همچنین درباره حاشیه های ایجاد شده در خصوص گرمای هوا در نشست روز گذشته رشت گفت: هیچ مسئله خاصی رخ نداده بود و برخی از رسانهها برداشت های متفاوتی از جمله من داشتند.
***
فرصتی برای تبیین ظرفیتهای گیلان
در ادامه نشست هم اندیشی سخنگوی دولت با رسانه های گیلان؛ «هادی حق شناس» استاندار گیلان، حضور سخنگوی دولت در استان را فرصتی برای تبیین ظرفیتهای گیلان بیان کرد و افزود: اهمیت تبیین ظرفیتها زمانی روشن میشود که بدانیم سازمان بنادر با قدمتی صد ساله، توانست بندر انزلی را ایجاد کند.
این بندر از منابع تخصیص سود بازرگانی احداث شد و میتواند موجب آبادانی و توسعه منطقه و کشور باشد به شرطی که از با تخصیص هدفمند منابع و طبق آمایش صحیح سرزمین در مسیر ریل توسعه قرار بگیرد.
عملکرد ضعیف زیرساختهای زیستمحیطی در گیلان
حقشناس با اشاره به وضعیت محیط زیست استان، تصریح کرد: اگر نگاه دولت مبتنی بر شناخت صحیح از خطرات پیشروی محیطزیست گیلان باشد، قطعاً توجه لازم به این موضوع صورت خواهد گرفت.
رودخانههایی مانند زرجوب و گوهررود، تالاب انزلی و دیگر منابع آبی استان به شدت تحت فشار آلودگی قرار دارند و اگر امروز تدبیری اندیشیده نشود، فردا بسیار دیر خواهد بود.
هم اکنون میانگین پیشرفت پروژه های تصفیهخانه و فاضلاب در ایران ۶۶ درصد و در گیلان ۲۶ درصد است، اگر با ایجاد حساسیت رسانهها، نگاه دولت به این موضوع جلب و مساله تبیین شود میتوان شاهد رفع مشکلات این حوزه بود.
درخواست حذف ارز ترجیهی واردات چای و برنج
وی از دولت خواست برای بهبود شرایط مردم گیلان که عموما در بخش کشاورزی فعال هستند، ارز ترجیهی واردات چای و برنج را حذف کند و عنوان کرد: تورم در همه کشورهای دنیا بر اساس نرخ ارز آزاد سنجیده میشود. اگر این سیاست اجرا شود، دیگر شاهد اتفاقاتی نظیر بحران چای داخلی و برندهایی مانند «چای دبش» نخواهیم بود.
کمبود زیرساختهای گردشگری در استان
حقشناس گردشگری و کشاورزی را ۲ مزیت اصلی این استان دانست و افزود: با ایجاد و تقویت زیرساختهای هتلینگ، افزایش ظرفیت ریلی و ایجاد خطوط هوایی مناسب و توجه به اقتصاد دریاپایه میتوان در گیلان به رونق اقتصادی رسید.
گیلان با وجود منابع آبی غنی، همچنان از زیرساختهای مناسب گردشگری محروم است. بهعنوان نمونه، خط ریلی استان تنها یک بار در روز تردد دارد که نیازمند بازنگری و توسعه است.
سرمایهگذاری ۳۰ هزار میلیارد تومانی طی سه سال در گیلان
حقشناس در پایان با هشدار نسبت به تداوم بیتوجهی به محیطزیست گیلان گفت: اگر دست روی دست بگذاریم، گیلان به سرنوشتی مشابه دریاچه ارومیه دچار خواهد شد. این در حالی است که میتوان با سرمایهگذاری حدود ۳۰ هزار میلیارد تومانی طی سه سال، بخش زیادی از مشکلات زیستمحیطی استان را برطرف کرد.
به اهداف تشکیل منطقه آزاد انزلی نرسیدیم
در ادامه نشست،«مصطفی طاعتی مقدم » مدیرعامل منطقه آزاد انزلی با بیان اینکه طی پنج سال گذشته هیچ پروژه سرمایه گذاری که از اهداف تشکیل منطقه آزاد انزلی بوده در دست اجرا نیست اظهار کرد: کلنگ احداث پروژهای طی ۶ سال گذشته در بندر کاسپین بر زمین زده نشده، جذب سرمایهای صورت نگرفته و لایروبی آن هم انجام نشدهاست.
وی افزود: برخی از مجتمعهای تجاری در این منطقه احداث شده است اما در مقایسه با کشورهای اوراسیا و کاسپین وضعیت مطلوبی نداریم در این راستا از اهالی رسانه درخواست کمک داریم تا در کنار ما باشند.
به دنبال بازگشت نخبگان به استان گیلان هستیم
وی ادامه داد: عدم وجود فرصت شغلی در استان باعث خروج نخبگان از استان شده است در صورتی که یک زمانی در گیلان، شما فرد بیکار نمیدیدید، حداقل جوان ما در کارخانه پوششی که امروز تعطیل است، فعالیت میکردند.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر ۲۴ هزار نفر در منطقه آزاد انزلی در حال فعالیت هستند بیان کرد: در زیرساختهای منطقه، نقشی برای دانشبنیانها دیده نشده است. ما به دنبال ایجاد پارک علم و فناوری در منطقه آزاد هستیم چراکه به دنبال بازگشت نخبگان به استان گیلان هستیم.
لازم به ذکر است: در این نشست جمعی از نخبگان، اهالی فرهنگ، ارتباطات و رسانه گیلان، مهمترین دغدغههای خود از جمله دغدغه کشاورزی، پسماند، توسعه زیر ساختها و ایجاد فرصتهای شغلی نوین برای حفظ نخبگان، توجه به زیر ساختهای درمانی گیلان، حل مشکلات ناترازی انرژی به ویژه برق واحدهای تولیدی و صنعتی، توجه به حوزه گردشگری، توجه به ورزشکاران و تکمیل طرحهای ورزشی، زیر ساختهای رسانهای و حل مشکلات آنان، بکارگیری نیروهای متخصص در حوزه روابط عمومی و افزایش امکانات و اختیارات آنها را بیان کردند.