رکوردشکنیها در بازار کالاهای اساسی اینبار به سیبزمینی رسید. محصولی که قیمت هر کیلوگرم آن بین 50 تا 70 هزار تومان در نوسان بوده است. با این حال اتحادیه میوه و تره بار مرکز گیلان امروز خبر داده؛ 500 تن سیبزمینی وارد استان شده و با این اقدام حتما قیمتهای کاذب شکسته میشوند.
«محمدرضا گلریز» رییس اتحادیه میوه و تره بار مرکز گیلان در همین خصوص ضمن اشاره به واردات 500 تن سیبزمینی به استان گفت: در صورت عدم مسدود شدن مسیرهای ارتباطی به گیلان به علت بارش برف، مجدداً ۵۰۰ تن سیبزمینی دیگر نیز وارد گیلان خواهد شد تا بازار به تعادل برسد.
به اندازه سرانه مصرف مردم سیبزمینی عرضه میکنیم
آنطور که رییس اتحادیه میوه و ترهبار مرکز گیلان علی رغم وضعیت چند هفتهای حاکم بر بازار استان تأکید دارد، هیچ نگرانی بابت کمبود و یا گرانی این محصول در گیلان وجود نخواهد داشت و طی دو روز آینده به اندازه سرانه مصرف مردم سیبزمینی خریداری و عرضه خواهد شد.
مسئولان استان گیلان در حالی از تلاش برای کاهش قیمت و حمایت از مصرفکنندگان سخن میگویند که تقریبا تا همین یک ماه قبل قیمت هر کیلوگرم سیبزمینی حدود 15 هزار تومان بود و با سیاستهای وزارت جهاد کشاورزی و به علت مشکل تکراری کمبود منابع مالی دولت، قیمت این محصول در عرض یک ماه چندین برابر شد.
بحران برف و سیبزمینی 90 هزار تومانی
حتی در چند روز اخیر که گمانهزنیهایی در مورد بارش برف سنگین در گیلان به خصوص در رشت مطرح شده بود، قیمت سیبزمینی در برخی از خردهفروشیهای سطح شهر به هر کیلوگرم 90 هزار تومان هم رسید.
در بحث علل افزایش قیمت ناگهانی سیبزمینی، وزیر جهاد کشاورزی معتقد است؛ صادرات بی رویه، دلیل افزایش قیمتها بوده اما رییس انجمن ملی سیبزمینی روز گذشته این موضوع را رد کرده و گفته است که در ماههای اخیر، قیمت این محصول در داخل کشور به حدی بالا رفته که دیگر برای صادرکنندگان صرفه اقتصادی ندارد.
«خسرو طالبی رحیق» که توپ را به زمین دولت انداخته است تأکید دارد؛ صادرات سالانه سیبزمینی ایران معمولاً 600 هزار تن برآورد میشود، اما امسال این میزان حتی به رقم مورد انتظار هم نرسیده بنابراین دخیل بودن صادرات در برهم خوردن تعادل بازار سیبزمینی کاملا منفی است.
عدم ذخیرهسازی محصول سیبزمینی و باز هم کمبود بیپولی دولت!
مسئولان وزارت جهاد کشاورزی همچنین اعلام کردهاند؛ در آستانه فرا رسیدن ماه رمضان عرضه سیب زمینی وارداتی به قیمت 29 هزار و 500 تومان انجام خواهد شد. شواهد نشان میدهد هیچ عزمی در بین مسئولان وجود ندارد تا قیمت سیبزمینی به همان قیمتهای ماه گذشته برگردد.
سریال کمبود بودجه دولتی علاوه بر بسیاری از بخشهای عمرانی و خدماتی، ظاهرا بدجور گریبانگیر حوزه ذخیرهسازی کالاهای اساسی و خرید تضمینی محصولات کشاورزی نظیر گندم شده است.
اردیبهشت ماه امسال انجمن ملی سیبزمینی درباره ضرورت ذخیرهسازی محصول سیبزمینی برای فصل زمستان به وزارت جهاد کشاورزی هشدار داده بود، اما به دلیل کمبود منابع مالی، ذخایر کافی برای کنترل قیمت بازار در نظر گرفته نشد.
لازم به ذکر است؛ طبق آمارها، ایران سالانه بین 5 تا 5.5 میلیون تن سیبزمینی تولید میکند و در تأمین این محصول خودکفا است. حدود 4 میلیون و 500 هزار تن مصرف سالانه این محصول در کشور بوده و بخشی از آن معمولا به کشورهای همسایه مانند عراق، افغانستان و کشورهای حاشیه خلیجفارس صادر میشود.
آمارها نشان میدهد؛ میانگین سرانه مصرف سیبزمینی در کشور 35 تا 40 کیلوگرم در سال است و در سایه افزایش قیمت بسیاری از اقلام غذایی از گوشت قرمز گرفته تا محصولات بر پایه گندم و برنج و لبنیات، مصرف آن با وجود نوسانات بسیار شدید، روز به روز در حال افزایش است.
نظرات بسته شده است.