هفته گذشته با تشدید جنگ و تداوم حمله رژیم صهیونیستی به آسمان تهران، محورهای خروجی کشور به ویژه ترمینال شرق و غرب با ترافیک شدید مواجه شدند و محورهای منتهی به مناطق شمالی کشور با حجم سنگینی از ورود خودروها روبهرو شد.
در این شرایط پرتنش، جمعیت زیادی از شهروندان تهرانی نسبت به خروج از شهر اقدام کردند. هرچند آمار رسمی از مسافران این سفرهای ناگهانی وجود ندارد، اما به گفته کارشناسان حمل و نقل؛ بیش از چهارمیلیون تقاضای سفر جادهای در این مدت کوتاه شکل گرفت که بخشی از این تقاضا توسط ناوگان حمل و نقل جاده ای و بخش زیادی نیز توسط خودروهای شخصی انجام شد.
در این میان کمبود شدید ناوگان و شوکهای شدید قیمتی بلیط اتوبوس و کرایه تاکسی موجب بروز هرج و مرج در نرخ کرایه های حمل و نقل جاده ای و افزایش قیمت خودروهای سواری شخصی به مقصد شهرهای شمالی شد.
بار تقاضای سفرهای اجباری و اضطراب جنگ در این روزها، پیر و جوان، مرد و زن، بزرگسال و خردسال نمیشناسد و همه به نوعی با این اضطراب دست و پنجه نرم میکنند. ده روز از آغاز این جنگ میگذرد. باورش سخت اما انکار ناپذیر است. فرقی ندارد اهل تهران باشی یا کرمانشاه یا گیلان و یا هر نقطه دیگری از این جغرافیای وسیع. جنگ؛ جنگ است.
نرخ بلیط اتوبوسهای بینشهری و استانی در روزهای اخیر به طور غیرقابل ملاحظهای افزایش یافته است. این امر دقیقا در زمانی که بسیاری از مردم درآمد ثابت خود را از دست دادهاند یا درگیر تعطیلیهای ناخواسته شدهاند رخ داده است
برای همه آدم ها در هر جای این گستره. چه آنهایی که میان بودن و نبودن معلقاند چه آنهایی که عزم مهاجرت داشته و چه آنها که جایی غیر از وطن ندارند.
در این روزها صدای شلیکهای پیاپی و انفجار و دود و آتش در آسمان شهرهای کشورمان، آرامش را از مردم ایران ربود. پایتخت کشور و چندین شهر دیگر در سایه تنشهای نظامی و تهدیدات هوایی قرار دارند و شهروندانشان با مشکلات فراوانی روبرو شدهاند.
از تعطیلی مدارس، دانشگاهها، سایر مراکز اداری، خدماتی و تفریحی گرفته تا تخلیه ساکنین پایتخت از مناطق شهری پرخطر. زندگی برای تمام مردم، چه آنها که در میانه حوادث گرفتارند و چه آنها که کمی از بحران دورند، دشوار شده است.
قیمتها به شکلی نجومی افزایش یافته است.
در این میان گرانی و کمبود امکانات حمل و نقل بینشهری یکی از آن مشکلاتی است که مردم با آن دست به گریبانند. بسیاری از کارمندان، دانشجویان، سربازان وظیفه، کارآموزان و… که زندگی آنها در پایتخت و سایر شهرهای درگیر با تنش و تهدیدات نظامی با چالش روبهرو شده، به سفری اجباری تن دادهاند.
شاید باورش سخت و آنقدر دور از ذهن باشد که نتوان قبل از مواجهه با آن از صحت این موضوع حصول اطمینان حاصل کرد. اما با افزایش تقاضای سفر از سوی شهروندانی که در جست و جوی مکانی امن هستند، شاهد تکمیل سریع ظرفیتهای موجود در حمل و نقل عمومی هستند و در صورت وجود بلیط، قیمتها به شکلی نجومی افزایش یافته است. ترمینال شرق و غرب تهران با ترافیک شدید مواجه شدند و در این میان رانندگان خطی تهران به سمت استانهای شمالی از آب گل آلود ماهی گرفته و قیمتهای نجومی و غیرمنطقی به مسافران دادند.
تقاضای سفرها از تهران به شمال کشور و استان هایی همچون؛ گیلان و مازندران بسیار بالاست و مسافرانی که قصد سفر به استان گیلان را دارند مجبورند تا به پرداخت این هزینه گزاف تن دهند
۲ الی ۳ برابر گرانتر شده است!
طبق گزارش رسانهها در پایانه های جاده ای، نرخ حمل و نقل بینشهری و استانی در مقایسه با قبل از بحران، ۲ الی ۳ برابر گرانتر شده است. در این شرایط که سیستمهای ریلی و قطارهای مسافربری که میبایست به عنوان گزینه اصلی حمل و نقل انبوه بر مورد استفاده قرار گیرد با مشکلاتی از قبیل؛ کاهش تعداد قطارها در مبدا و مقصد و عدم اطمینان از ایمنی سفرها به دلیل احتمال تهدیدات روبهرو شده است.
همانطور که از گزارشها پیداست؛ نرخ بلیط اتوبوسهای بینشهری و استانی در روزهای اخیر به طور غیرقابل ملاحظهای افزایش یافته است. این امر دقیقا در زمانی که بسیاری از مردم درآمد ثابت خود را از دست دادهاند یا درگیر تعطیلیهای ناخواسته شدهاند رخ داده است.
تقاضای سفرها از تهران به شمال کشور و استان هایی همچون؛ گیلان و مازندران بسیار بالاست و مسافرانی که قصد سفر به استان گیلان را دارند مجبورند تا به پرداخت این هزینه گزاف تن دهند. برخی از رانندگان خودروهای شخصی و دلالان این حوزه نیز با بهره برداری از شرایط بحرانی موجود، قیمتهای سرسامآوری را برای جابجایی مسافران در نظر گرفته اند.
دلالان خرید و فروش قیمتهای عجیبی را به مسافرین پیشنهاد میدادند. در این شرایط که همه میخواهند هرچه سریعتر به خانه و کاشانه نزد خانواده هایشان برسند، آنها که وضعیت مالی بهتری داشتند این افزایش قیمت را قبول میکردند
نقش دلالان در افزایش نرخ کرایه ها
یک سرباز وظیفه به خبرنگار مرور اظهارکرد: از بدو خروج با گرفتن تلفن همراه از مرکز دژبانی به سایت خریداری بلیط به صورت اینترنتی مراجعه کردم، ظرفیت همه اتوبوس های تهران به رشت تکمیل بود. وضعیت در ترمینال نیز بسیار آشفته بود.
دلالان خرید و فروش قیمتهای عجیبی را به مسافرین پیشنهاد میدادند. در این شرایط که همه میخواهند هرچه سریعتر به خانه و کاشانه نزد خانواده هایشان برسند، آنها که وضعیت مالی بهتری داشتند این افزایش قیمت را قبول میکردند.
وی ادامه داد: اما اقشار آسیبپذیر وکمدرآمدی همچون سربازان توان پرداخت چنین هزینههایی را ندارند. بطور مثال: کرایه تهران به رشت که تا قبل از این شرایط حدود ۷۰۰ هزار تومان بود، به سه میلیون و پانصد یا حتی چهار میلیون رسیده بود.
مسافر دیگری که به همراه دو فرزند و همسرش در انتظار اتوبوسهای گذری ساعتها بیرون از پایانه ایستاده نیز به مرور گفت: قیمت مسیر تهران به شمال که نرخ آن در روزهای عادی نهایتا به ۵۰۰ هزارتومان میرسید حتی به ۵ میلیون تومان هم رسید.
او با گلایه از نبود نظارت بر کرایههای مسیر تهران به شمال افزود: به جای اینکه رانندگان دراین شرایط با مردم همکاری کنند، مسافران را در شرایط بدی گذاشتهاند تا چارهای جز تن دادن به کرایههای نجومی نداشته باشند.
این مردمان نجیب
با اینکه انتظار میرود در مواقع بحرانی مسئولان اقداماتی جهت تسهیل شرایط شهروندان به خصوص قشر کمدرآمد و آسیبپذیر انجام دهند، واکنش چندانی در رفع مشکل پیش آمده تا این لحظه دیده نشده است. اما در برهه حساس کنونی که کشور درگیر آسیبهای همهجانبه قرار گرفته تلاش و تداوم برای بقا ازهر زمان دیگری بیشتر احساس میشود؛درکنار این تلاش مداوم احساس وطنپرستی و نوع دوستی این مردمان نجیب مرهمی بر تلخی این ایام است.
خبرهایی چون مراقبت رایگان از سالمندان و افراد کمتوان در پایتخت، کمک به اسکان شهروندان شهرهای آسیبدیده به صورت رایگان، پخت نان به صورت شبانهروزی و… . همه این موارد کور سوی امیدی است برای تن زخمی کشورمان ایران.