مدیرکل اداره کل میراثفرهنگی گیلان از ثبت ملی محله ساغریسازان رشت خبرداد و گفت: کلیه بناهای موجود در این محله در ضوابط حریم بافت تاریخی قرار میگیرند.
«ولی جهانی» با بیان اینکه پیش از این فقط تعدادی از بناهای این محله ثبت ملی شده بودند به مرور اظهار کرد: این اقدام در راستای اجرای بند ۱۲ از ماده ۳ قانون اساسنامه سازمان میراثفرهنگی کشور مصوب ۱۳۶۷ و مواد مربوطه از قانون راجع به حفظ آثار ملی مصوب ۱۳۰۹ و نظامنامه اجرایی آن نقشه محدوده عرصه حریم و ضوابط حافاظتی و معماری مربوط به آثار ملی فرهنگی، تاریخی واقع در محله ساغریسازان است و کلیه پروژه های عمرانی و خدماتی و ساخت و ساز در این منطقه شامل ضوابط حریم قرار میگیرند.
جهانی با تاکید به اینکه محدوده حریم ساغریسازان تحت حفاظت و نظارت وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی است و هرگونه دخل و تصرف در محدوده حریم بدون استعلام از میراث فرهنگی یا مسوول بافت تاریخی شهرداری اعم از حدود، عرض، معبر و .. تخلف از ضوابط حفاظتی بوده و جرم محسوب میشود.
مدیرکل میراث فرهنگی استان به معرفی سایر محلات تاریخی رشت از جمله پیرسرا و باقرآباد به وزارتخانه به منظور ثبت ملی اشاره کرد و گفت: مالکین بناهای تاریخی این محله که هم اکنون درضوابط حریم بافت تاریخی واقع شده اند برای هرگونه پروژه در راستای بازآفرینی و مرمت بناها و تغییر کاربری به بوتیک هتل و .. می توانند از امتیازات و تسهیلات بافت تاریخی بهره مند شوند.
وی تاکید کرد: ثبت ملی بناها و محلات تاریخی از ساخت و سازهای بی رویه و خارج از ضوابط حریم حفاظتی جلوگیری خواهد کرد.
لازم به ذکر است: حریم ها و بناهای تاریخی محله ساغریسازان مربوط به اواخر دوره صفویه، قاجاریه و اوایل دور پهلوی هستند.
ساغریسازان قدیمیترین و نخستین محله شهر رشت است؛ این محله از گذر بادیالله در خیابان مطهری شروع شده و به میدان پل عراق ختم میشود؛ ساغری در لغت به معنای نوعی چرم دباغی شدهاست که از آن کفش میساختند؛ ساغریسازان در دورانی راسته کفاشان شهر بوده است.
تاکنون پنج هزار و ۲۰۰ اثر تاریخی در گیلان شناسایی شده و یک هزار و ۲۷۲ اثر در فهرست آثار تاریخی به ثبت ملی رسیده است.
خانه فرهنگ گیلان یا همان خانه سمیعیها،حمام حاجی، مسجد حاج سمیع، مسجد گلدسته ،مسجد آقا سید عباس از جمله بناهای تاریخی به جا مانده از دوره قاجاریه در این محله هستند.
نظرات بسته شده است.