مدیریت پسماند سراوان طی این سالها، از چالش برانگیزترین دردهایی ست که بر پیکره خوش تراش گیلان آوار شده است. فرایند ساخت زباله سوز رشت طبق قراردادی با شرکت تدبیر توسعه سلامت (TTS) به صورت همزمان با 3 شهر تهران، نوشهر و ساری از سال 1392 آغاز شد. اما به رغم بیش از یک دهه از آغاز آن تا به امروز هنوز 25 درصد از این قرارداد پرداخت نشده و آشکارا برنامهای برای ساخت آن نیز پیش بینی نشده است. با این وجود، در پارهای از جلسات و مصاحبهها بهره برداری آن را طی 2 سال آینده برآورد کرده و یکبار هم برای رضایت ظاهری اهالی منطقه سراوان تابلویی روز شمار به مدت زمانی 700 روز بر ورودی سایت نصب کرده بودند.
از سوی دیگر، با توجه به بودجه 40 میلیون دلاری این پروژه، پرداختیها ریالی صورت گرفته و مابه ازای ارزی آن در هالهای از ابهام است. به رغم افزایش قیمت دلار در این سالها از 1000 تومان در سال 1392 در زمان انعقاد این قرارداد تا به امروز که قیمت دلار به بیش از 60 هزار تومان رسیده از حیث بودجه خالص ارزی صحبتی از مابه تفاوت آن نیست. شواهد نشان میدهد این موضوع منجر به افزایش هزینههای مربوط به این پروژه شده و اتلاف منابع مالی به نحوی بوده که پیش بینیها نشان میدهد که به جهت رشد فزاینده نرخ ارز بودجه اختصاص یافته به موقع و بهینه هزینه نشده است
عدم تنظیم لایحه ضمانت وام زباله سوز با استفاده از املاک شهرداری
رحیم شوقی، شهردار فعلی رشت اخیرا در گفتگو با ایسنا در مورد مدیریت پسماند گیلان عنوان کرد: چرخه مدیریت پسماند گیلان با احداث زباله سوز تکمیل میشود و لذا جلسات متعددی را در سطح ملی و با حضور معاونان رییس جمهور برگزار کردیم تا این موضوع را به نتیجه برسانیم.
وی مطرح کرد: مقرر شده از تسهیلات صندوق توسعه ملی برای راهاندازی کارخانه زباله سوز استفاده شود. با توجه به اظهارات اخیر شهردار رشت در مورد تسهیلات صندوق توسعه و همچنین پیشنهاد شرکت (TTS) که طبق مناقصه دهه گذشته قراردادی برای احداث زباله سوز بسته شد. اما برخلاف 3 شهر دیگر که به صورت همزمان آغاز بکار کردهاند، زباله سوز رشت نه تنها به بهره برداری نرسید، بلکه با پیشرفت بسیار کُندی مواجه شد. این شرکت به تازگی پیشنهاد داد؛ ظرف 2 سال آینده به شرط دریافت وام ارزی و سرمایه گذاری 2000 میلیاردی احداث زباله سوز را انجام خواهد داد.
در اینجا پرسشی مطرح میشود که بدلیل حساسیت موضوع لازم است شهردار رشت بدان پاسخی شفاف دهد: باتوجه به اینکه بهره برداری اقتصادی زباله سوز برای مدت ۷سال _ در قرارداد قبلی _ که با دریافت وام از طریق شرکت مطمئنا تغییر و افزایش پیدا خواهد کرد تضامین اخذ این تسهیلات به عهده شرکت سرمایه گذار است یا شهرداری؟ اگر قرار بر این است که شهرداری رشت تضامین این تسهیلات را برعهده گیرد، بنابراین مصوبه شورای شهر رشت ضروری است. با توجه به مقدار تسهیلات قطعا شهرداری باید از املاک خود استفاده و آنرا در گروِ بانک بگذارد. اما تا به امروز گویا هیچ اقدامی از سوی شهرداری برای تنظیم لایحه ضمانت وام زباله سوز با استفاده از املاک شهرداری به شورا دیده نشده است. در این رابطه موضوع حایز اهمیت دیگری نیز وجود دارد، شهرداری طبق شرایط مناقصهی اولیه فقط متعهد و موظف به در اختیار قراردادن زمین برای ساخت زباله سوز بوده و دولت اختصاص بودجه و شرکت TTS، سرمایه گذاری در بخش تجهیزات و نصب و بهرهبرداری ۷ سال از فروش برق را برعهده داشتهاند.
با اینهمه، در شرایط حاضر اصل شرایط مناقصه اول اساسا ملغی و لحاظ کردن این شرایط به نوعی چارچوبهای مناقصه اولیه را به حاشیه میبرد.
زباله سوز رشت؛ راه دشوار و ناهمواری که در پیش روست
سجاد حسینی، مدیر پروژه نیروگاه زباله سوز در سال 1392 در رابطه با فرایند احداث نیروگاه زباله سوز در رشت به مرور میگوید: قراردادی همزمان برای راهاندازی نیروگاه زباله سوز در 4 شهر؛ تهران، نوشهر، ساری و رشت در سال 1392با شرکت تدبیر توسعه سلامت که اختصار (TTS) خوانده میشود، منعقد شد. انعقاد قرار دادهای احداث زباله سوز در تمام این شهرها به غیر تهران از یک ردیف بودجه ای(دولتی) صورت گرفته، که در تهران از بودجه داخلی شهرداری انجام شد. طبق این قرار داد زباله سوز تهران در سال 1393 با بودجه اعتباری شهرداری در دوره شهرداری قالیباف با ظرفیت ورودی 200 تُن و توانایی تولید 3 مگاوات برق در مجتمع آرادکوه در زمینی به وسعت تقریبی 3 هکتار و 8500 متر به بهره برداری رسید و پس از مدتی به شبکه برق سراسری کشور متصل شد. زباله سوز نوشهر در 27 آذر سال 1399 با هدف فرآوری 200 تُن زباله و تولید حدود 3 مگاوات برق در ساعت در گستره زمینی به وسعت حدود 2 هکتار در موقعیت قبلی دفن سنتی “پلنگ چال” به بهره برداری رسید.
در آبان ماه آن سال میتوانستیم مبلغ 30 میلیارد تومان به شرکت (TTS) بدهیم و شرکت با تبدیل بودجه از ریال به دلار برای شرکت چینی طرف مذاکره بفرستد. بدین صورت میتوانستیم در همان سال تعهد پرداخت 25 درصد از این قرارداد را جلو ببریم و پس از آن نیز دولت مجبور بود برای زباله سوز رشت همچون سایر شهرها بودجه اختصاص دهد.
وی در مورد عملیات ساخت نیروگاه 450 تُنی زباله سوز ساری که به صورت همزمان با سایر شهرها آغاز شد، بیان میکند: نیروگاه ساری حدود بیش از 98 درصد پیشرفت فیزیکی داشته و در بخش تجهیزات نیز 100 درصد وارد و نصب شدهاند.
مدیر عامل سابق شرکت کود آلی در مورد زباله سوز رشت میافزاید: در رشت نیز از سال 1392 فرایند احداث زباله سوز آغاز گردید که تا به امروز حدود 13 درصد بخش ابنیه و 20 درصد در بخش تجهیزات پیشرفت صورت گرفته است.
تعویق 5 ساله پروژه نیروگاه زباله سوز
سجاد حسینی، مدیر پروژه نیروگاه زباله سوز شهرداری رشت در سال 1392، در مورد فرصتهای از دست رفته زباله سوز رشت نسبت به نوشهر و ساری میگوید: درباره احداث نیروگاه زباله سوز نوشهر و ساری باید بگویم؛ در این شهرها ابتدا بودجه را اختصاص دادند و پس از آغاز روند ساخت، شرکت موظف به ارایه طرح محیط زیستی شد. اما در رشت با توجه به گسترش شهر به سمت لاکان زمین شرکت کودآلی به ناچار برای احداث زباله سوز انتخاب و در اسفند سال 1396 طرح محیط زیستی زباله سوز رشت در سازمان محیط زیست مصوب شد.
دولت در سال 1402 حدود 100 میلیارد تومان برای پروژه ساری اختصاص داد اما یک ریال هم برای پروژه رشت بودجهای در نظر گرفته نشد. دولت در مورد پروژه رشت میگفت: چرا باید برای پروژهای که هنوز آغاز نشده، بودجه در نظر گرفت. بجای آن مبلغ را به ساری انتقال میدهیم، تا پروژه شان را به اتمام برسانند.
این اولین چالش پروژه نیروگاه زباله سوز رشت بود که ۵ سال آغاز پروژه را به تعویقانداخت و در این بازه بودجهای که مورد نیاز پروژه رشت بود توسط دولت اختصاص نیافت و پس از تصویب طرح محیط زیستی در آبان ماه سال 1398 نامه تخصیص بودجه از سوی دولت ارسال گردید. بنابراین در آبان ماه آن سال میتوانستیم مبلغ 30 میلیارد تومان به شرکت (TTS) بدهیم و شرکت با تبدیل بودجه از ریال به دلار برای شرکت چینی طرف مذاکره بفرستد. بدین صورت میتوانستیم در همان سال تعهد پرداخت 25 درصد از این قرارداد را جلو ببریم و پس از آن نیز دولت مجبور بود برای زباله سوز رشت همچون سایر شهرها بودجه اختصاص دهد.
عدم انتقال به موقع بودجه توسط شهردار وقت
حسینی افزود: در آن زمان حاج محمدی شهردار وقت رشت بنابر پارهای از ملاحظات بودجه را در آبان سال 1398 به شرکت منتقل نکرد و با بهانه تراشی به ظاهر قانونی مبلغ را خرداد سال بعد در اختیار شرکت قرار داد. در طی فاصله زمانی آبان 1398 تا خرداد 1399 دلار روند افزایشی داشته و ارزش این بودجه 30 میلیاردی حدود 4 میلیارد کاهش مییابد. بنابراین سقف 25 درصدی این قرارداد پُر نمیشود و هنوز هم علنا قرار داد ما جاری نیست.
حسینی ادامه میدهد: اگر این مبلغ در زمان مقرر پرداخت میشد میتوانستیم سالهای 1400، 1401 و 1402 نیز از دولت بودجه بگیریم. دولت در سال 1402 حدود 100 میلیارد تومان برای پروژه ساری اختصاص داد اما یک ریال هم برای پروژه رشت بودجهای در نظر گرفته نشد. دولت در مورد پروژه رشت میگفت: چرا باید برای پروژهای که هنوز آغاز نشده، بودجه در نظر گرفت. بجای آن مبلغ را به ساری انتقال میدهیم، تا پروژه شان را به اتمام برسانند.
تاثیر عدم ثبات مدیریت شهری در احداث به موقع زباله سوز رشت
این فعال محیط زیست در پایان مطرح میکند: از بین 4 شهر که به صورت همزمان پروژه را آغاز کردهاند. 3 شهر از جمله تهران، نوشهر و ساری در مجموع 6 شهردار داشته، اما رشت از سال 1392 تا به امروز حدود 20 سرپرست و شهردار به خود دیده است. عدم ثبات مدیریت شهری در رشت از آن دسته معضلاتی ست که در پروژه احداث زباله سوز بسیار تاثیر گذار بود.
با توجه به همزمانی قراردادهای احداث نیروگاه زباله سوز در 4 شهر که پیشتر به آن اشاره شد. زباله سوز در پایتخت با بودجه داخلی شهرداری و همچنین نوشهر با بودجه دولت به بهره برداری رسیدهاند. این پروژه در ساری نیز از پیشرفت بالای ۹۸ درصد برخوردار است و به صورت دورهای اختصاص بودجه به این نیروگاه از سوی دولت صورت گرفته است. اما وضعیت رشت همچنان در هالهای از ابهام است. در این بین دو پرسش مطرح میشود؛ چرا همچنان رشت در موضوع پسماند که شامل؛ زباله سوز، مرکز دفن، کارخانه کود آلی و نظافت و رُفت و روب شهر با پیشرفت بسیار کُندی مواجه است؟ و دوم اینکه چرا برخی مدیران برای احداث آن از بازههای زمانی 2 سال و 700 روز صحبت بعمل میآورند. با توجه به روند فعلی دور از ذهن نیست که این زباله سوز در رشت برخلاف 3 شهر دیگر همچنان به بهره برداری نرسد و برخی از زمانهای در نظر گرفته شده برای بهره برداری این نیروگاه نیز تخیلی باشد.
کارشناسان در مورد زباله و نفوذ شیرابه میگویند: شیرابه حاصل از زباله به دلیل آلودگی ناشی از ترکیبات و مواد سمی که در آن وجود داشته یا در واکنش با مواد دیگر موجود در طبیعت به وجود میآیند، و اثرات نامطلوب فراوانی بر سلامت انسان و محیط زیست میگذارند. با توجه به آمار نگران کننده بیماری سرطان در استان گیلان که در هر 24 ساعت، 4 نفر به تعداد مبتلایان افزوده میشوند، حساسیت این موضوع باعث انتقادات متعددی شده که در ادامه این گزارش به حواشیهای پیش آمده در کودآلی و عدم در نظرگرفتن طرح مشاور در سالهای گذشته در آینده بیشتر صحبت خواهیم کرد.
دریک کلام خاک برسر مدیر بی مسئولیت که تاوانش رو مردم سراوان بدند
علت کندی روند نیروگاه زباله سوز کلان شهر رشت ؛ شهرداران نالایق سابق شهر رشت و اعضای شورای شهر نالایق سابق رشت هستند در انتخابات شورای شهر رشت شهروندان باید افراد لایق را انتخاب کنند
علت کندی روند نیروگاه زباله سوز کلان شهر رشت ؛ شهرداران نالایق سابق شهر رشت و اعضای شورای شهر نالایق سابق رشت هستند در انتخابات شورای شهر رشت شهروندان باید افراد لایق را انتخاب کنند
شهرداران سابق نالایق شهر رشت و اعضاء شورای شهر سابق نالایق شهر رشت باعث کندی در ساخت نیروگاه زباله سوز کلان شهر رشت شدند و تأخیر در روند ساخت نیروگاه ؛ تکمیل نیروگاه را دچار مشکل می کند