میلیون‌ها مترمکعب آب در گیلان هدر می‌رود

به دلیل پروژه های نیمه تمام سدسازی و زیرساختهای فرسوده؛

2,260

در هفته جاری بیش از ۱۰۰ میلیمتر بارش در مناطق مختلف گیلان ثبت شد اما آب بارشها در این استان به دلیل نبود مدیریت منابع آبی و عدم ذخیره سازی در سدها هدر می‌رود.

 

در حالیکه امسال پاییز برای گیلان پربارش آغاز شد اما نبود دیدگاه مدیریت منابع آبی و تفکر جامع بر مدیریت رودخانه ها و منابع سرزمینی، زیرساختهای فرسوده و پروژه های نیمه تمام سد سازی موجب هدر رفت میلیون‌ها مترمکعب آب در این استان شده است. بطوریکه سدهای موجود نیز به دلیل فرسودگی و انباشت رسوبات توانایی ذخیره سازی آب بارشها را ندارند و آب‌بندان‌های پهنه های مختلف نیز از توزیع مکانی مطلوب برای ذخیره سازی آب بارش ها برخوردار نیستند.

 

امروز استاندار گیلان با اشاره به هدررفت آب و نزولات آسمانی در گیلان مشکل آب در این استان را جدی عنوان کرد و خواستار ورود نخبگان به این موضوع شد.

«هادی حق شناس » تصریح کرد: سال گذشته حدود ۱۴ میلیارد متر مکعب آب از طریق نزولات آسمانی وارد گیلان شد که از این میزان فقط ۳ میلیارد متر مکعب پشت سد‌ها ماند و یا استحصال شد و حدود ۱۱ میلیارد متر مکعب به دریا افزوده شد.

 

حق شناس ادامه داد: از سوی دیگر ۴ سد در گیلان در حال ساخت است که گنجایش این سد‌ها حدود ۳۰۰ میلیون مترمکعب و معادل یک سوم سد سفیدرود است؛ اما اگر بتوانیم فقط یک متر مکعب آب بند‌های موجود در استان را لایروبی کنیم، ۸۰۰ میلیون مترمکعب آب ذخیره سازی خواهد شد.

 

سد مخزنی پلرود، دیورش، شفارود از جمله سدهای بزرگ و نیمه کاره استان هستند که تاکنون به دلیل مشکلات مالی و کمبود اعتبارات و تملک زمین و مسایل محیط زیستی نتوانستند رنگ بهره برداری و آبگیری را به خود ببینند.

بر اساس برآوردها؛ این سدها توان تنظیم سالانه ۸۱۰ میلیون مترمکعب آب را دارند که به راحتی نیاز استان را در حوزه کشاورزی و حتی آشامیدنی تامین می کند.

 

فقط سد شفارود رضوانشهر با ۶۰ درصد پیشرفت فیزیکی به عنوان بزرگترین سد بتونی غلتکی کشور توان مدیریت ۴۵۵ میلیون مترمکعب آب در سال را دارد. سد پلرود با ۸۵ درصد پیشرفت فیزیکی نیز آب شرب ۷ شهرستان شرق گیلان را که از شبکه تامین آب سد سفیدرود محروم هستند تامین می‌کند و سد دیورش رودبار نیز با ۷۵ درصد پیشرفت فیزیکی با حجم تنظیمی سالیانه ۱۳ میلیون متر مکعب ذخیره سازی، آب پنج شهر و بیش از ۲۸ روستای این شهرستان را تامین خواهد کرد.

 

با این حال طبق گزارشات شرکت آب منطقه ای؛ گیلان با برخورداری از ۵۲ رودخانه (حوضه آبخیز) کوچک و بزرگ و دایمی و نزولات جوی مناسب (متوسط بارندگی یک‌هزار میلی‌متر) به سبب محدودیت و فقدان تاسیسات مناسب برای ذخیره‌سازی، کنترل و مهار آب، با چالش‌های جدی در زمینه تامین و توزیع آب مواجه است.

 

 

 

نظرات بسته شده است.