کمبود تختهای درمانی چالش چندین ساله نظام سلامت گیلان است که به رغم افتتاح و بهرهبرداری از بیمارستانهای بزرگ و کوچک در مناطق مختلف این استان همچنان در این حوزه با کمبود مواجه هستیم و نسبت به استاندارد جهانی فاصله داریم. در حالیکه متوسط کشور ۱/۸ تخت به ازای هر هزار نفر است، این رقم در گیلان به حدود ۱/۱۴ میرسد و در صورت حذف بخش خصوصی، کمتر نیز میشود.
طبق آخرین آمارهای دانشگاه علوم پزشکی؛ گیلان دارای ۴۳۰۰ تخت بیمارستانی دانشگاهی و غیردانشگاهی است که میزان ضریب شاخص تخت درمانی در استان را پایینتر از میانگین کشوری نشان میدهد. بطوریکه پیش از این «تقی آشوبی» رییس دانشگاه علوم پزشکی گیلان گفته بود؛ « تعداد تختهای درمانی موجود در گیلان حتی با افتتاح بیمارستان ۴۲۱ تختخوابی لاکان رشت همچنان کمتر از استانداردهای کشوری و جهانی خواهد بود.»
در عین حال با توجه به اینکه همچنان بسیاری از شهروندان شهرهای کوچک و بزرگ گیلان به دنبال توزیع ناعادلانه مراکز درمانی و پزشک متخصص، مجبورند برای رفع مشکلات درمانی خود دهها و صدها کیلومتر مسافت را برای رسیدن به مرکز استان طی کنند و کمبود پرستار در بیمارستانها و مراکز درمانی نیز زنگ خطر تعطیلی برخی از بخشهای بیمارستانی را در مراکز دولتی و خصوصی به صدا درآورده، شنیدهها از خرید و فروش تخت در مراکز درمانی شهر رشت خبر میدهند!
تختهای درمانی که توسط برخی پرستاران و سوپروایزرها فروخته میشوند و دست سایر بیماران شهرستانی از پذیرش و بستری خالی میماند. در همین رابطه یک شهروند در تماس با تحریریه مرور از تجربه خود برای بستری بیمارش در یکی از بیمارستانهای دولتی رشت و نقش برخی از پرستاران در فرآیند پذیرش و بستری بیمار و بلاتکلیفی خانوادههای همراه خبر داده است.
این شهروند اهل تالش به مرور گفت: ناامید از درمان پدر بیمارش در بیمارستان دولتی این شهر بعد از مراجعه به یک پزشک فوق تخصص در رشت و دریافت دستور سونوگرافی و نامه بستری بیمار به بیمارستان دولتی رازی در رشت مراجعه کرد.
او ادامه داد: بعد از عدم اثر بخشی فرآیند درمان بیمارش با وجود ۵ روز بستری در بیمارستان تالش با رضایت شخصی بیمار اقدام به ترخیص و انتقال بیمار به بیمارستان رازی رشت شد.
شروع ماراتن رازی
این شهروند اضافه کرد: با مراجعه به اورژانس بیمارستان رازی و به رغم اینکه پزشک طب اورژانس فرم مربوط به بیمار را تکمیل میکند اما پرستار واحد تریاژ بیمارستان رازی از قبول بیمار خودداری میکند. اما همراه بیمار بیتوجه به رفتار پرستار، راهی مدیریت شده و با تماس از این بخش و حضور یکی از سوپروایزرهای سرپرستار اجازه پذیرش و سپس بستری را فراهم کرد.
وی با اشاره به وضعیت نامناسب بیمارش گفت: در حالیکه بیمار که با وضعیت هوشیاری و بدون نیاز به اکسیژن از ظهر روز یکشنبه ۲۸ اردیبهشت وارد بخش اورژانس شده بود تا روز جمعه همچنان بلاتکلیف در بخش مراقبتی بود.
بنابر گفته همراه بیمار تاکنون دو پزشک اورژانس دستور بستری بیمار را در بخش داخلی صادر کردهاند. همراه بیمار به دفتر سرپرستاری بیمارستان رفته و نام و مشخصات بیمار را ثبت کرده اما هنوز خبری از انتقال او نیست.
همراه بیمار در ادامه درباره اشیوه نتقال بیماران افزود: سرپرستار شب بیمارستان اجازه بستری بیمار را در بخشها صادر میکند و تعدادی از بیماران طی چند ساعت از طب اورژانس به بخشهای مختلف فرستاده میشوند، اما تعدادی دیگر بلاتکلیف در بخش مراقبتی اورژانس در نوبت هستند و نمیدانند با این اوضاع چه کنند. هر بار میگویند بخشها پر شده ولی یک بیمار پس از چند ساعت بی سروصدا منتقل میشود.
در این خصوص و خودداری پرستاران از پذیرش بیماران در این مرکز دولتی گمانههای زیادی را میتوان مطرح کرد که چطور چنین اتفاقی میافتد. آیا حاصل یک رویداد تصادفی است یا واقعا عمدی در کار است؟
پایگاه خبری تحلیلی مرور، آماده دریافت پاسخ دانشگاه علوم پزشکی گیلان در این خصوص است.