تبلیغات چای هندی و سریلانکایی در تلویزیون همچنان ادامه دارد. با اینکه تعدادی از نمایندگان گیلان شدیدا به این عملکرد دستگاهی که از بیتالمال ارتزاق میکند اعتراض کردند اما این اعتراض بدون اقدام عملی، چاره ساز نشد.
حالا هم که مشخص شده کارخانجاتی که برگ سبز چایکاران را خریدند حتی قادر نیستند بهای خرید برگ سبز را به آنان بپردازند.
«صادق حسنی» مدیر اجرایی سندیکای چای اعلام کرده: کارخانجات برای پرداخت بهای برگ سبز نیاز به نقدینگی دارند. این سخنان حسنی در حالی عنوان میشود که در ابتدای سال ۱۴۰۳ قدرالسهم کارخانجات چایسازی برای خرید برگ سبز چای ۷۵ درصد و قدرالسهم دولت ۲۵ درصد تعیین شده بود.
وی افزود: طبق قانون، پول خرید تضمینی باید تا ۴۸ ساعت به کشاورزان پرداخت شود. این رویه در تمام این سالها نه توسط دولت و نه توسط کارخانجات رعایت نشده است.
طبق آمار سازمان چای کشور، امسال ۱۲۴ هزار و ۵۹۰ تن برگ سبز چای به ارزش ۲ هزار و ۱۷ میلیارد تومان از چایکاران گیلان و مازندران خریداری شده است. همچنین از این میزان برگ سبز خریداری شده ۲۸ هزارو ۳۳ تن چای خشک نیز استحصال شده است.
تا ۲۸ آبان امسال،دولت از قدرالسهم ۲۵ درصدی خود ۸۴ درصد از مطالبات چایکاران گیلان و مازندران را به صورت قطره چکانی پرداخت کرده بود. با توجه به قدرالسهم ۷۵ درصدی کارخانجات، تمام امید کشاورزان چایکار به کارخانجات بود که آن هم اعلام شد؛توانی برای پرداخت ندارند و برای عمل به تعهداتشان به اصطلاح دست خود را جلوی دولت دراز کرده و منتظر حمایتهای نقدی دولت هستند که خود به شدت در تله کسری بودجه گرفتار شده است.
لازم به ذکر است: شورای قیمتگذاری و اتخاذ سیاستهای حمایتی محصولات اساسی کشاورزی برای سال ۱۴۰۳ قیمت خرید تضمینی هر کیلوگرم برگ سبز چای درجه یک از چایکاران گیلان و مازندران را ۱۸ هزار تومان و برگ سبز درجه دو را ۱۵ هزار تومان تعیین کرد.
این آمار در مقایسه با سال گذشته به صورت میانگین ۳۰ درصد افزایش پیدا کرده بود اما با این حال کشاورزان چایکار با توجه به افزایش هزینههای تولید و مشکلات معیشتی آن را مقرون به صرفه نمیدانستند.