چند ماه از اجرای سرشماری کشاورزی ۱۴۰۳ که هر ده سال یکبار انجام میشود میگذرد و حال مرکز آمار ایران، نتایج آن را منتشر کرده است. نتایج حاصل از دادههای این سرشماری نشان میدهد تعداد بهرهبرداری کشاورزی در سال ۱۴۰۳ نسبت به سال ۱۳۹۳ در گیلان ۱۰ درصد کاهش پیدا کرده است. همچنین طبق این سرشماری، زنان گیلانی رتبه اول در کشور را از لحاظ مدیریت زمینهای کشاورزی به خود اختصاص دادهاند.
۲۷۳ هزار بهرهبردار کشاورزی در گیلان
در سرشماری کشاورزی ۱۴۰۳، تعداد ۴ میلیون و ۲۸۷ هزار بهره بردار کشاورزی در سطح کشور سرشماری شدند. از این مقدار، تعداد ۲۷۳ هزار بهرهبردار در گیلان به ثبت رسیده و موجب شده این استان با سهم ۴/۶ درصدی از کل کشور رتبه پنجم در بین استانها را به خود اختصاص دهد.
نتایج این سرشماری نشان میدهد تعداد بهرهبرداری کشاورزی گیلان در سال ۱۴۰۳ نسبت به سال ۱۳۹۳ حدود ۱۰ درصد کاهش داشته است و از سوی دیگر آمار بهرهبرداران کشاورزی غیرساکن (خانوارهایی که درجایی دیگر سکونت دارند) ۹ درصد افزایش را نشان میدهد. تا جایی که از مجموع ۲۷۳ هزار بهرهبردار استان گیلان، تعداد ۹۱ هزار واحد متعلق به بهرهبرداران غیرساکن در استان است.
سهم متوسط ۰.۷ هکتاری بهرهبرداران در گیلان
همچنین از مجموع ۲۷۳۴۹۳ بهرهبرداری کشاورزی استان گیلان، ۲۴۶ هزار (۹۰ درصد) بهرهبرداری دارای فعالیت زراعت یا باغداری، دارای زمین کشاورزی غیر گلخانهای بوده که سهم هر بهرهبرداری کشاورزی به طور متوسط ۰.۷ هکتار است.
نکته حائز اهمیت دیگر این است که حدود ۲۷ هزار معادل ۱۰ درصد بهرهبرداریها از نوع بهرهبرداری بی زمین بودهاند که نسبت به سرشماری سال ۹۳ کاهش حدوداً ۲۵ درصدی داشته است.
نتایج سرشماری عمومی کشاورزی در سال ۱۴۰۳، نشان میدهد که تعداد بهرهبرداریهای متعلق به اشخاص حقیقی در کشور ۴ میلیون و ۲۳۷ هزار بهرهبرداری بوده که ۳ میلیون و ۸۵۵ هزار، معادل ۷/۹۱ درصد توسط بهرهبردار مرد و ۳۵۲ هزار معادل ۳/۸ درصد توسط بهرهبردار زن مدیریت شده است.
پیشتازی زنان گیلانی
بر همین اساس تعداد بهرهبرداریهای متعلق به اشخاص حقیقی در گیلان ۲۷۳ هزار بهرهبرداری بوده که توسط ۲۲۷ هزار معادل ۲/۸۳ درصد بهرهبردار مرد و ۴۵ هزار معادل ۸/۱۶ درصد بهرهبردار زن مدیریت شده است که ازاینحیث به ترتیب رتبههای ۳۱ و اول در بین استانهای کشور را به خود اختصاص داده است.
لازم به ذکر است؛ تاکنون پنج سرشماری طی سالهای ۱۳۵۲، ۱۳۶۷، ۱۳۷۲ و ۱۳۸۲ با استفاده از ابزار کاغذی و سال ۱۳۹۳ و ۱۴۰۳ با استفاده از ابزار الکترونیکی (تبلت) در کشور اجرا شد و نتایج آن در سطح کوچکترین واحد جغرافیایی شهر و روستا منتشر شدهاست.