«محمدتقی آشوبی» رییس دانشگاه علوم پزشکی در نشست مشترک رؤسای دانشگاههای استان با مجمع نمایندگان از کمبود حداقل ۱۶۰ پزشک متخصص در استان خبر داده و گفته: کمبود نیروهای متخصص، فوقتخصص و نیروهای فنی و با مهارت در گیلان مشهود است و این امر مشکلات زیادی را برای بخش بهداشت و درمان گیلان ایجاد میکند.
مهاجرت کادر درمان از ایران در فاز بحرانی قرار گرفته است. اعلام شده از هر ۷۴ پزشک و پرستار، حدود ۵۰ نفر به مهاجرت امیدوار هستند. سالانه ۴ هزار نفر از این نیروها به کشورهای دیگر مهاجرت میکنند. گیلان از جمله استانهایی است که از این وضعیت آسیبهای فراوانی دیده است.
به گفته آشوبی در حال حاضر حدود ۴ هزار و ۶۰۰ نیروی پرستار اعم از رسمی و طرحی در بخش دولتی گیلان مشغول خدمت هستند اما درعینحال استان دستکم در بخش پرستار بهزار و ۹۰۰ پرستار کمبود دارد.
وی ضمن اشاره به فعالیت ۸۰۰ پزشک متخصص در بخشهای دولتی گیلان اضافه کرد: کمبود برخی از پزشکان متخصص موجب اخلال در ارائه خدمات تعدادی از بخشهای درمانی در شهرستانها و حتی مرکز استان میشود.
به گفته آشوبی هماینک بیشترین کمبود پزشک متخصص در رشتههای بیهوشی، رادیولوژی، آسیبشناسی، قلب، داخلی، اطفال و طب اورژانس وجود دارد. مضیقههایی که نظام سلامت را نهتنها در گیلان بلکه در کشور با چالش عمده و راهبردی مواجه کرده است.
رییس دانشگاه علوم پزشکی گیلان از جمله پیامدهای کمبود پزشکان متخصص در استان را مواردی از قبیل پایینبودن شدید ضریب اشغال تخت در بیمارستانها، عدم توانایی بیمارستانها در ارائه خدمات تخصصی به مردم در سطح شهرستانها و کسری شدید درآمد در بیمارستانها با وجود هزینههای بالا نگهداری و تجهیزات و در نتیجه هدررفت منابع مالی اعلام کرده است.
ضریب جمعیت سالمندی در گیلان بالا و نرخ رشد جمعیت آن در مقایسه با کشور پایین است با این حال، زیرساختهای درمانی و تجهیزاتی گیلان دچار ضعفهای شدیدی است و بسیاری از بیمارستانهای استان قدمت بالایی دارند. این موارد در کنار کمبود نیروی پرستار و پزشک متخصص وضعیت بهداشت و درمان در گیلان را آشفته کرده است.
سیاستهای ناکارآمد، عدم حمایت واقعی از کادر پرستاری، بدهیهای نجومی دولت به سیستم تامین اجتماعی و مواردی از این قبیل، سلامت جامعه را با خطر جدی مواجه کرده است.
آنطور که پیداست؛ متأسفانه همچنان نیازهای معیشتی و حقوقی پرستاران نادیده گرفته میشود. بدون شک با عدم برنامهریزی برای آیندهی جامعهای که به سوی پیری جمعیت پیش میرود، آثار بحرانهای کنونی را که به خالی شدن کشور از نیروی انسانی متخصص و ماهر انجامیده است را دو چندان میکند. غفلت عمیق در مدیریت بهداشت و درمان، غفلتی است که عواقب آشکارتر آن در آیندهای نزدیک نمایان خواهد شد.
نظرات بسته شده است.