کمیته‌های توسعه اقتصاد دریامحور تشکیل شد

پروژه‌های نیمه تمام و نبود اعتبار، چالش‌ استاندار گیلان؛

0 10

«محمدرضا رستمی»، رییس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی گیلان در جلسه شورای برنامه‌ریزی استان که با حضور علی عبدالعلی‌زاده، نماینده ویژه رییس جمهور، استاندار گیلان و مدیران دستگاه‌های اجرایی برگزار شد، از تشکیل کمیته‌های ۸ گانه توسعه اقتصاد دریامحور خبر داد.

 

رستمی این کمیته‌ها را شامل کمیته‌های بازرگانی داخلی و خارجی، ترانزیت و حمل و نقل، صنایع دریایی، شیلات و کشاورزی دریایی، گردشگری ساحلی و دریایی، محیط‌زیست دریایی، خدمات آموزشی مرتبط و انرژی‌های نو اعلام کرد.

 

وی همچنین اطلاعاتی هم در مورد پروژه‌های نیمه تمام و در حال اجرای گیلان ارائه داد و افزود: تکمیل محور ریلی رشت به انزلی و رشت به آستارا، احداث کمربندی امامزاده هاشم و آقاسید شریف و خمام، جذب سرمایه‌گذار بخش خصوصی جهت احداث شرکت هواپیمایی مسافری، تکمیل پایانه مسافری آستارا، احیا و اجرای ساختار گمرک در فرودگاه سردار جنگل جهت انجام تشریفات گمرکی، ایجاد بندر خشک در پایانه ریلی رشت توسط راه آهن و بنادر و استقرار گمرک، تقویت دیپلماسی اقتصادی جهت تعرفه‌های مرتبط با موافقتنامه اوراسیا با کشور روسیه، اجرای طرح جامع توسعه فرودگاه و تملک زمین مورد نیاز شهر فرودگاهی از جمله پروژه‌های مهم گیلان هستند.

 

رییس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی گیلان دیگر پروژه‌های مهم استان را هم برشمرد و گفت: احداث مزارع پرورش ماهیان خاویاری در اراضی مستعد، احداث بنادر شیلاتی در سواحل گیلان، اجرای بسته سرمایه‌گذاری دریامحور در منطقه آزاد انزلی، موافقت و صدور مجوز از سوی مراجع ذیربط برای اجرای باند در منطقه آزاد انزلی، تکمیل سامانه تصفیه فاضلاب شهرستان‌های حوزه آبریز دریای خزر و تالاب‌های استان، تکمیل زیرساخت‌های شهرک‌های صنعتی شهرستان‌های ساحلی، اصلاح و بروزرسانی مطالعات مدیریت یکپارچه از دیگر پروژه‌های مهم استان هستند که باید اجرایی شوند.

 

اما در کنار ذکر پروژه‌های نیمه تمام گیلان، موضوع تشکیل کمیته‌های ۸ گانه توسعه اقتصاد دریامحور در گیلان از اهمیت خاصی برخوردار است. هادی حق شناس استاندار گیلان در نخستین روز از تصدی این مسئولیت، همانند سایر استانداران گذشته، راهبردی را در دوره مدیریتی خویش برای به فعلیت رساندن ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های اقتصادی استان معرفی کرد.

 

آنچه که از ظواهر امر پیداست این راهبرد در حدودا ۱۰۰ روز عملکرد استاندار گیلان، مسیر خویش را پیدا کرده و باید منتظر ماند و دید برای رسیدن به اهداف مورد نظر اقتصاد دریامحور، چه تحولات دیگری در حوزه‌های مدیریت و اجر در استان عملیاتی می‌شود.

 

در این مسیر مشکلات اعتباری دولت و فقر شدید در بحث منابع مالی را هم نباید از نظر گذراند. چالشی که تحقق بسیاری از اهداف اقتصادی را تحت الشعاع خود قرار خواهد داد.

 

ناگفته نماند که راهبرد اقتصاد مقاومتی هادی حق شناس استاندار گیلان و درصد موفقیت آن، ارتباط تنگاتنگی نیز با پروژه‌های نیمه تمام استان دارد که انتظار می‌رود روند تکمیل آن‌ها با سرعت بیشتری پیگیری شود.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.