هیجدهمیننمایشگاه بینالمللی گردشگری که از ۲۳ الی 26 بهمن ماه در محل دائمی نمایشگاه های کشور در تهران، برگزار شد؛ فرصتی برای تبادل تجربیات و معرفی ظرفیتهای گردشگری کشور و تعامل فرهنگی و انتقال ارزشها میان ملتها بود.
کشوری که با غنای تمدن، تاریخ، آثار و بناهای تاریخی، تنوع اقوام و فرهنگ ها و طبیعت بکر در این پهنه جغرافیایی میتواند حرف اول را در صنعت توریسم حداقل در بین کشورهای منطقه بزند، اگرچه با تاخیر ولی تلاش دارد اقتصاد کشور را از وابستگی به نفت خارج کند.
از سوی وزارتخانه گردشگری طی دو مرحله بررسی عملکرد، بالاترین امتیاز و نمره مطلوب به غرفه گردشگری گیلان اعطا شد
برگزاری چنین رویدادهایی، ولو با دستورالعمل های حاکمیتی و برخی کاستی ها و در شرایطی که ایران دایره ارتباطش با کشورهای دنیا هرروز محدودتر می شود، بازهم فرصتی است برای معرفی داشته های فرهنگی ایران و معرفی فرصت های سرمایه گذاری در صنعت توریسم در استان های مختلف.
امسال گیلان امسال هم توانست غرفه ای را با همکاری فعالان عرصه گردشگری و شهرداری رشت برگزار کند. غرفه گیلان، با ایده باز زنده سازی، سنت عروس برانتالشی، موسیقی گالشی و گیلکی و آذری، بازدیدکنندگان زیادی داشت. اما هر از گاه که عطر کاکا، رشته خوشکار، سیرابیج و اناربیج، از غرفه خلاق خوراک به مشمام میرسید، بر مشتاقان افزوده میشد.
***
«حمیدرضا آذرپور»، دبیر شورای معاونین و مسئول امور شهرستانهای گیلان در اداره کل میراث فرهنگی با اشاره به حضور فعالان اجتماعی و گردشگری همه شهرهای استان در این نمایشگاه و در غرفه گیلان به مرور اظهار کرد: اگرچه در عنوان شهرهای دیگر در این نمایشگاه حضور نداشتند، ولی در عمل تمامشهرها و روستاهای گیلان، در اجرای شایسته این نمایشگاه مشارکت کردند. حتی امسال برای اولینبار شاهد حضور فعال سه سازمان شهرداری رشت بودیم.
مسئول امور شهرستانهای گیلان، با تاکید به حضور فعال و نقش موثر جامعه و فعالان گردشگری و شهرداری و منطقه آزاد انزلی در برگزاری ایننمایشگاه ضمن بیان عملکرد مطلوب آن تصریح کرد: طی دو مرحله بررسی عملکرد غرفه ها توسط وزارتخانه گردشگری؛ گیلان بالاترین امتیاز، یعنی نمره مطلوب را کسب کرد.
دبیر شورای معاونین، در پاسخ به این سئوال که چرا “خوراک”، تم پررنگی در غرفه گیلان دارد، توضیحداد: اگرچه گیلانبه لحاظ صنایع دستی، آیین های بومی و… نیز حرف برای گفتندارد، ولی در پیش جلسات برگزاری نمایشگاه، دستورالمعل های ابلاغی ارسال شد که هر استان، در کدامبخش فعالتر باشد و باتوجه به کسب عنوان “رشت شهر خلاق خوراک” در یونسکو، ما وظیفه داشتیم با رویکرد خوراک، غرفه گیلانرا آماده کنیم که مورد تایید وزیر و معاونان میراث فرهنگی، در بازدید از غرفه گیلان شد.
البته برای استان کرمانشاه هم که عنوان” شهر خلاق خوراک” را در سطح ملی کسب کرده، چنینابلاغی صادر شد.
ضمن اینکه پیش از این، نمایشگاه صنایع دستی برگزار شده بود و گیلان هم غرفه ای مستقل با حضور فعالان صنایع دستی داشت. با این حال، هم در غرفه آرایی و همحضور فعالان صنایع دستی، تلاش شد، فضایی برای صنایع دستی اختصاص یابد.
آذرپور با قدردانی از حضور فعال شهرداری رشت برای نخستینبار در نمایشگاه گردشگری می افزاید: این حضور باعث ارتباط بیشتر بین بخش های مختلف اداره میراث فرهنگی و شهرداری میشود و بویژه برای بازآفرینی شهر رشت و جذب سرمایه گذار در مرمت و احیا و تغییر کاربری خانه های تاریخی میتوان تعامل بیشتری ایجاد کرد.
بهره گیری از توان تخصصی جامعه دانشگاهی گیلان در نمایشگاه گردشگری تهران از دیگر اقدامات قابل توجه غرفه گیلان بود.
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی گیلان نیز در این باره به مرور میگوید: تلاش شد از جامعه دانشگاهی و نظاممهندسی در برگزاری این نمایشگاه استفاده شود و برهمیناساس پیش از برگزاری نمایشگاه با بخش های یادشده مکاتبه و جلساتی برگزار کردیم تا از ایده های ابتکاری بهره ببریم و طراحی بخش های مختلف غرفه هاتوسط تیمتخصصی طراحی شد.
غرفه گیلان، با ایده باززنده سازی، سنت عروس برانتالشی، موسیقی گالشی و گیلکی و آذری، بازدیدکنندگان زیادی داشت
«زهرا جهانی» با اشاره به طراحی بخش شهر خلاق خوراک بصورت جزیره اضافه کرد: موقعیت قرارگیری غرفه گیلان به نحوی بود که از چهار جهت باردیدکننده میتوانست ورود کند و با گردش در جزیره میانی، همبا شیوه طبخ خوراک های گیلان آشنا شود و هم خوراک آماده را بچشد و در صورت تمایل به خرید، از غرفه تعبیه شدهدر محوطه نمایشگاه، خوراکدلخواه خود را خریداری کند.
جهانی، با اشاره به حضور گروه های آئینی در غرفه گیلان، گفت: ۳گروه موسیقی و آیین های بومی در غرفه گیلان و دیگر غرفه ها برنامهاجرا کردند و باتوجه به تنوع قومی تلاش کردیم از گروه عروس بران تالش، گروه آواهای گیلکی رشت و شرق گیلان و یک گروه از ترکزبان های آستارا بهره مند شویم.
وی، حضور فعالان گردشگری را مغتنم شمرد و گفت: بار اصلی خدمات گردشگری بر عهده بخش خصوصی است، بنابراین تلاش ما در غرفه آرایی به نحوی بود که در بدنه اصلی غرفه که بازدیدکننده بیشتری دارد، فعلان عرصه گردشگری، اعماز آژانس ها، هتل داران و… بتوانند خدمات خود را به بازدیدکنندگان تعرفه کند.
گفتنی است، هیجدهمیننمایشگاه بین المللی گردشگری، جمعه ۲۶ بهمن به کار خود پایانداد.