انتقاد نماینده صومعه سرا از واردات بی رویه برنج خارجی؛

100 هزار تن برنج گیلان چشم انتظار خریدار

0 288

نماینده مردم صومعه سرا و ماسال در مجلس شورای اسلامی از واردات 2 برابری برنج خارجی توسط دولت انتقاد کرد و گفت: درآستانه شروع فصل زراعی جدید، برنج کشاورزان بدون خریدار مانده است. براساس آمارها چیزی حدود 100 هزار تن برنج سال گذشته در انبارهای کارخانجات بدون خریدار مانده است.

 «سید کاظم دلخوش اباتری»عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس در تذکر شفاهی در جلسه علنی امروز افزود: قیمت آب کشاورزی و نهاده ها ۳ برابر شده و برنج کشاورزان بدون خریدارمانده است. دولت در سفرهای استانی قول های متعددی می دهد، در این بخش برای استان های شمالی کاری نکرده است.

وی با انتقاد از افزایش قیمت نهاده های کشاورزی، هزینه کشت برنج و مشکلات کشاورزان استان های شمالی کشورگفت: فصل کشت برنج است و این محصول برای کشور استراتژیک بوده اما امروز در شرایطی کار کشاورزان آغاز شده که آنها نگران آب کشاورزی خود هستند.

سال گذشته آمارهای وزارت جهاد کشاورزی از افزایش 25 درصدی تولید برنج چیزی در حدود 2.3 میلیون تن حاکی است که سهم تولید گیلان حدود 700 هزار تن بود اما با این وجود این محصول نوسانات زیادی را در بخش قیمتی تجربه کرد و نرخ آن روند صعودی داشت.

 در حالیکه انتظار می‌رفت افزایش تولید باعث کاهش قیمت این محصول و تعادل در بازار آن شود، اما با تصمیم ناگهانی وزارتخانه در لغو محدودیت فصلی واردات برنج خارجی، حجم بالایی از برنج هندی و پاکستانی به کشور وارد شد و این درحالی بود که برنج تولید کشاورزان استان های شمالی به دلیل افزایش قیمت خریدار نداشت.

واردات برنج خارجی و افزایش قیمت برنج داخلی در ماه های پایانی سال موجب شد تا حدود 100 هزار تن (20 درصد) از برنج تولید کشاورزان گیلانی در انبارهای کارخانجات شالیکوبی دپو شود.

سال گذشته با واردات بی رویه برنج خارجی، بازار فروش برنج داخلی رو به کسادی رفت. بطوریکه به گفته «مسیح کشاورز» دبیر انجمن تامین کنندگان و تولیدکنندگان برنج؛ بیش از یک میلیون و ۷۸۳ هزار تن برنج وارد کشور شد.

 طبق روال، دولت هر ساله حدود 40 درصد از برنج مورد نیاز کشور را از محل واردات تامین می‌کند که چیزی حدود 1.2 میلیون تن است. اما سال گذشته با واردات بی رویه برنج خارجی، بازار فروش برنج داخلی رو به کسادی رفت. بطوریکه به گفته «مسیح کشاورز» دبیر انجمن تامین کنندگان و تولیدکنندگان برنج؛ بیش از یک میلیون و ۷۸۳ هزار تن برنج وارد کشور شد.

همزمان واردات برنج خارجی با افزایش قیمت برنج داخلی در ماه های پایانی سال موجب شد تا حدود 100 هزار تن (20 درصد) از برنج تولید کشاورزان گیلانی در انبارهای کارخانجات شالیکوبی دپو شود. حال با شروع فصل زراعی جدید و در حالیکه برنج سال گذشته روی دست کشاورزان و کارخانجات باقی مانده انگیزه ای برای شروع کشت در کشاورزان دیده نمی‌شود.

دولت و وزارت جهاد کشاورزی چه راهکاری برای حل این مشکل و رونق بازار برنج داخلی دارند؟

انبار 100 هزار تن برنج سال گذشته در کارخانجات

«قاسم جوادزاده» معاون توسعه و بازرگانی و صنایع جهاد کشاورزی گیلان در گفتگو با به مرور با اشاره به اصلاح ساختار300 کارخانه از 1450 کارخانه شالیکوبی استان در سال زراعی گذشته اظهار کرد: با اصلاح ساختار کارخانجات، بین 3 تا 7 درصد و بیش از 51000 تن کاهش ضایعات برنج داشتیم که با اختلاف قیمت 25000 تومان بالغ بر 1350 میلیارد تومان به بخش کشاورزی عایدی رساند.

وی با بیان اینکه طبق گزارشات دریافتی از کارخانجات به طور میانگین250 تا 350 تن، برنج  کشاورزان در انبارهای شالیکوبی ها از سال گذشته باقی مانده به کاهش قیمت این محصول و نبود خریدار برای آنها اشاره کرد و گفت: قیمت برنج کیفی هاشمی تا ۲۰ هزار تومان نسبت به ابتدای تولید کاهش یافته وعلیرغم اینکه حتی کشاورزان آماده عرضه محصولشان هستند، اما خریدار وجود ندارد. براین اساس پبش بینی می‌شود موجودی برنج استان تا حدود 90 تا 100 هزارتن باشد.

کاهش قدرت خرید مردم و اشباع بازار از برنج خارجی

معاون توسعه و بازرگانی استان دلایل عمده رکود بازار برنج  را ناشی از خرد بودن اراضی و درآمد کم کشاورزان خرده پا دانست و اظهار کرد: این موضوع موجب شده کشاورزان کمتر رغبتی برای نگه داری برنج در انبارها داشته باشند. درعین حال با وجود تقاضای بالا برای خرید برنج در این برهه از زمان، اما کشاورزان به انتظار افزایش قیمت و بنکداران به امید کاهش قیمت در معاملات عمده ورود نمی‌کنند و از طرفی تاجران نیز بیم دارند که قیمت برنج کاهشی تر شوند. این مسایل موجب شده برنج درانبارها باقی مانده و به فروش نرسد.

جوادزاده همچنین به عدم خرید مشتریان بزرگ دولتی ازجمله وزارتخانه ها، بیمارستانها، نیروهای نظامی و ارتش و پادگانها اشاره کرد و افزود: این مراکز به خرید برنج های خارجی ارزان قیمت علاقه مندند و حتی برای خرید برنج داخلی تا قیمتهای کمتر از 80-85 هزار تومان هم تمایلی نشان نمی دهند.

وی دلیل دیگر رکود برنج از سال گذشته تا کنون را واردات زیاد عنوان کرد و گفت: واردات بالا به دلیل اشباع  برنج های خارجی در کشور انجامید. بطوریکه علیرغم روند کاهش قیمت برنج های تولیدی همچنان کاهش تقاضا ادامه دارد.

معاون توسعه و بازرگانی و صنایع جهاد کشاورزی گیلان با اشاره به مشکلات اداری صادرات برنج در کنار بوروکراسی های تعهدات ارزی تاکید کرد: روند کاهشی قدرت خرید مردم عملا تقاضای فروش برنجهای داخلی را کاهش داده است به طوریکه براساس گزارشات در اکثر کارخانه ها، برنج نیم دانه بسرعت به فروش رسیده و عملا درکارخانه انباشتی وجود ندارد.

درخواست از دولت برای خرید تضمینی برنج

جواد زاده به نامه نگاری و درخواست از وزارت خانه به منظور خرید تضمینی برنج موجود در شالیکوبی ها اشاره و اظهار کرد: دولت باید از طریق شبکه های توزیع و تعاون روستایی نسبت به خرید تضمینی برنج کشاوران اقدام کند. درحال حاضر قیمت تمام شده برای هر کیلو برنج حدود 70 هزار تومان است که دولت می‌تواند با خرید تضمینی هر کیلو برنج را تا 80 هزار تومان خریداری کند.

دولت همچنین می‌تواند به شرکتهای بزرگ ، پادگانها، بیمارستانها و وزراتخانه پیشنهاد کند از طریق تشکلها برنج خریداری کنند. تسهیل شرایط صادرات از طریق تعهدات ارزی برای بنک داران و تجار و نیز محدودیت واردات برنج خارجی در شروع فصل زراعی از دیگر راهکارهایی است که به رونق بازار برنج داخلی کمک می‌کند.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.