حوادث ناشی از کار در کشور نسبت به سال گذشته کاهش پیدا کرده است. با این حال تنها در سال ۱۴۰۲ از مجموع ۱۳۱ حادثه، ۱۳ مورد فوتی و ۱۱۸ مورد مصدومیت، جراحت، شکستگی در گیلان ثبت شده است. در سه ماهه نخست امسال نیز از مجموع ۱۲ حادثه شغلی در گیلان؛ ۳ مورد فوتی و ۹ مورد مصدومیت، جراحت، شکستی و….گزارش شد.
هر ساله بیش از ۳ میلیون نفر بر اثر بیماری و حوادث ناشی از کار در جهان جان خود را از دست میدهند و این آمار در کشورهای در حال توسعه از وسعت و شدت بیشتری برخوردار است. انجمن متخصصین بهداشت حرفهای ایران با صدور بیانیهای اعلام کرد: سالانه به طور میانگین ۱۳ هزار حادثه ناشی از کار در ایران رخ میدهد که ۷۰۰ تا هزار و ۲۰۰ مورد آن به منجر به فوت میشود.
اخیرا معاون روابط کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز اعلام کرده؛ تنها در سال ۱۴۰۲ تعداد ۶۸۰ نفر که همگی از کارگران مشمول قانون کار بودند به علت حوادث ناشی از کار جان خود را از دست دادند. اگرچه به گفته این وزارتخانه حوادث ناشی از کار در کشور نسبت به سال گذشته ۱۳ تا ۱۴ درصد کاهش پیدا کرده است اما حوادث ناشی از کار در ایران همچنان آمار قابل ملاحظهای دارد.
بر اساس ماده ۹۱ قانون کار، کارفرمایان باید برای تامین حفاظت و سلامت کارگران در محیط کار، وسایل و امکانات لازم ایمنی را تهیه کرده و در اختیار آنان قرار دهند و در عوض کارگران نیز ملزم به استفاده و نگهداری مناسب از تجهیزات محافظتی و بهداشت فردی و رعایت دستورالعملهای مربوطه در محیط کاری خود هستند. با این حال تشکلهای کارگری به خصوص در گیلان معتقدند بسیاری از بخشهای قانون کار به خصوص در بحث ایمنی اجرایی نمیشود.
اداره کل پزشکی قانونی گیلان هم اخیرا اعلام کرد؛ در سال گذشته ۵۸۹ نفر در استان حین کار مصدوم شدهاند. آنچه که مشهود است این است که همچنان ایمنی کار پایین است و در کنار حوادث ساختمانی متعدد، حوادث زیادی نیز در بخش صنایع و واحدهای تولیدی گیلان رخ میدهد که منجر به فوت و قطع اعضای بدن میشود در حالیکه رسانهای نمیشوند.
هر چند در بحث وقوع حوادث ناشی از کار تنها کارفرمایان را نمیتوان مقصر دانست. عدم نهادینه شدن فرهنگ کار در جامعه و عدم رعایت ایمنی در بین کارگران که از روی سهلانگاری یا دلایل دیگر انجام میشود از جمله مورادی است که بستر وقوع حوادث ناشی از کار را فراهم میکند.
«سیاوش آقاجانی» مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی گیلان در این زمینه میگوید: در سال ۱۴۰۲ جمعا ۱۱ هزار و ۷۰۶ مورد بازرسی از کارگاههای مشمول قانون کار در گیلان انجام شد. در سه ماهه نخست امسال نیز با توجه به اینکه در ابتدای سال جدید کارگاهها عمدتا فاقد فعالیت منظم هستند تعداد این بازرسیها به ۲ هزار و ۴۶۱ مورد رسید.
وی در پاسخ به این پرسش که در سال ۱۴۰۲ تعداد فوتی و مصدومان واحدهای مشمول قانون کار در گیلان چه تعداد بوده است افزود: از مجموع ۱۳۱ حادثه، ۱۳ مورد فوتی و ۱۱۸ مورد مصدومیت، جراحت، شکستگی و… ثبت شده است. همچنین در سه ماهه نخست۱۴۰۳ از مجموع ۱۲ حادثه؛ ۳ مورد فوتی و ۹ مورد نیز مصدومیت، جراحت، شکستی و….گزارش شد.
طبق اطلاعات واصله از اداره کل تعاون گیلان، در راستای ماده ۱۰۵ قانون کار و حمایت از حق و حقوق کارگران، کارفرمایان متخلف به خصوص در بحث ایمنی کار به مراجع قضایی معرفی میشوند. آقاجانی در مورد اینکه چه تعداد کارفرمای متخلف در سال ۱۴۰۲ به مراجع قضایی معرفی شدند؟ در سال ۱۴۰۲ در مجموع ۱۴۲ کارفرمای متخلف به مراجع قضایی معرفی شدند و در سه ماه نخست سال ۱۴۰۳ نیز این آمار به ۲۱ کارفرمای متخلف رسید.
به گفته مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی گیلان، علت اینکه گاهی در مقایسه آمار حوادث ناشی از کار این اداره کل و آمار سازمان پزشکی قانونی استان اختلافاتی مشاهده میشود این است که در اداره کار حوادثی مورد بررسی قرار می گیرد که رابطه کارگری و کارفرمایی حاکم باشد. رویکرد اصلی اداره کار در کاهش حوادث کار اقدامات پیشگیرانه نظیر بازرسی، آموزشهای ایمنی و در مرحله آخر استفاده از ظرفیت مراجع قضایی است.
نظرات بسته شده است.