تغییر کاربری اراضی کشاورزی و باغی در استانی مانند گیلان که به مانند بسیاری از استانهای کشور درگیر فرونشست زمین و یا خشکسالی شدید نیست امری است جدی. با این حال دستگاههای دولتی، اجرایی و قضایی استان معتقدند جلوی هرگونه تغییر کاربری اراضی مستعد گیلان و ویلاسازی بر روی آنها را به خوبی سد کردهاند و در مجموع به مدد همین نظارتها، شرایط تغییر کاربری زمینهای کشاورزی و باغی گیلان به وضعیت بحرانی کشیده نشده است.
هرچند که برخی از نمایندگان گیلان در مجلس و یا کارشناسان حوزه کشاورزی این موضوع را رد میکنند و معتقدند با توجه به عدم صرفه اقتصادی بخش تولید، تغییرکابری از مهمترین بحرانهای استانهای شمالی از جمله گیلان به شمار میرود، وسعیت اراضی کشاورزی کاهش پیدا کرده و هرساله به شمار کشاورزانی که به علت معیشت ضعیف، درصدد فروش زمین شالیزاری و باغی خود هستند اضافه میشود.
«صالح محمدی» رییس سازمان جهاد کشاورزی گیلان اخیرا در آیین افتتاح 102 پروژه این سازمان خبر داده: در حال حاضر 31 استان از سراسر کشور طالب خریدن زمین در دو استان شمالی گیلان و مازندران هستند. با این حال سازمان امور اراضی به صورت جدی از عرصه هایی است که تولید غذا می کند صیانت خواهد کرد.
به گفته محمدی، ۵۰ درصد اقتصاد گیلان و ۲۹.۵ درصد اشتغال آن مربوط به بخش کشاورزی است. همچنین 10درصد ارزش اقتصادی محصولات کشاورزی کشور مختص گیلان است. آنگونه که رییس سازمان جهاد کشاورزی گیلان توضیح داد طبق آمارهای رسمی، میانگین تولید غذا در هر هکتار از اراضی کشاورزی کشور در سال برای 22 نفر است، اما این شاخص در گیلان چهار برابر است. این یعنی غذای 80 نفر در هر هکتار از اراضی کشاورزی و مستعد زراعت گیلان تولید میشود.
به گفته محمدی، سازمان جهاد کشاورزی گیلان در هفته دولت امسال، رتبه نخست سرمایه گذاری در حوزه امنیت غذایی را با بهره برداری از 102 پروژه با اعتبار 27 هزار میلیارد ریال بهدست آورده است.
رییس سازمان جهاد کشاورزی گیلان اضافه کرد: پروژه های هفته دولت بخش کشاورزی گیلان برای هزار و 180 نفر اشتغال مستقیم و برای 2 هزار و 900 نفر اشتغال غیرمستقیم ایجاد کرده است. همچنین در دو سال اخیر 2 هزار و 700 پروانه بهره برداری در صنعت طیور استان صادر شده که به مرور وارد چرخه تولید خواهند شد.
محمدی افزود: میانگین روزانه تولید مرغ در گیلان به 900 تن رسیده است و جهاد کشاورزی با توجه به تکمیل حلقه های زنجیره تولید و پروانه های بهره برداری صادرشده تا پایان سال، تولید سه برابری را هدفگذاری کرده است.
لازم به ذکر است، فارغ از مبحث تامین امنیت غذایی و اشتغال بخش وسیعی از مردم گیلان در حوزه کشاورزی، این استان جایگاه ویژهای در حوزه صنعت دام و طیور و تولید محصولات استراتژیکی مانند چای و برنج دارد که هرگونه غفلت در حوزه جلوگیری از تغییرکاربری اراضی مستعد، جایگاه گیلان را به عنوان یکی از استانهای محوری تامین امنیت غذایی به خطر میاندازد.
هر چند که آمار بالای تخلفاتی که در این بخش رخ میدهد نشان میدهد مبحث تغییر کاربری اراضی کشاورزی در گیلان جدیست و لازم است دستگاههای متولی در این خصوص اهتمام بیشتری از خود نشان دهند.
نظرات بسته شده است.