تهدید جنگل‌های هیرکانی با آتش‌سوزی‌های عمدی

در کارگاه هم‌اندیشی اطفاء حریق جنگل فعالان محیط‌زیست عنوان شد؛

43

کارگاه هم‌اندیشی اطفاء حریق جنگل، در تاریخ ۲۲ مهر با حضور تشکل‌های محیط‌زیستی گیلان، نهضت سبز زاگرس، دکتر صلاحی به عنوان نماینده منابع طبیعی استان، جمعیت زنان و جوانان مبارزه با آلودگی گیلان، آوای ترنگ گیلان و سرزمین ایده آل به عنوان سازمان‌های غیردولتی در دفتر موسسه سبزکاران و به میزبانی این تشکل برگزار شد.

«گوهر یوسف‌زاده» مدیرپروژه بانی جنگل در این کارگاه هم‌اندیشی توضیحاتی داد و گفت: در پروژه بانی جنگل تلاش می‌شود ۹۰ هکتار از جنگل‌های هیرکانی مجددا احیا شوند. در همین راستا و طی ۴ سال گذشته، نهال‌های زیادی کاشته شد که البته برای مراقبت از آنها با چالش‌های زیادی مواجه شدیم.

یوسف‌زاده افزود: یکی از بزرگترین این چالش‌ها، وقوع آتش‌سوزی در فصل وزش باد گرم در منطقه است که متاسفانه منشاء انسانی دارد. به همین دلیل به صورت پی در پی به دنبال راهکارهای پایدار برای حفظ منطقه جنگلی در حال احیا هستیم. برگزاری چنین نشست‌ها، جلسات هم‌اندیشی و کارگاه‌های آموزشی در واقع به ما در انتقال تجربه و عبور از چالش‌ها کمک می‌کند.

مدیرپروژه بانی جنگل اضافه کرد: این کارگاه آموزشی در واقع یک نشست انتقال تجربه بین انجمن سبز نبض طبیعت و تشکل‌های محیط‌زیستی فعال در حوزه جنگل است و نماینده متخصصی از منابع طبیعی استان نیز در آن شرکت دارد که بدون شک نتایج خوبی را برای همه ما به دنبال خواهد داشت.

«نسیم طواف‌زاده» مدیرعامل موسسه سبزکاران نیز در این نشست گفت: در  منطقه لیشک طی سال‌های گذشته آتش‌سوزی‌های زیادی در فصل وزش بادگرم روی داده است که شواهد نشان می‌دهد این آتش‌سوزی‌ها عمدی بوده است.

وی ادامه داد: با وجود حل بیشتر تعارض توسط منابع طبیعی بازهم آتش‌سوزی‌های عمدی دیده می‌شود. در واقع فشار اقتصادی و عدم شفافیت منابع طبیعی در مبحث اراضی ملی و حریم‌های شخصی  بخشی از دلایل این آتش‌سوزی‌ها هستند.

«امیدسجادیان» از انجمن نهضت سبز زاگرس نیز در این نشست از تجربیات انجمن خود صحبت کرد و گفت: آتش‌سوزی می‌تواند طبیعی و خود بخودی باشد یا انسانی. در واقع گونه‌هایی هستند که با بالا رفتن دما، به صورت خود بخودی از درون آتش می‌گیرند. با این حال بیشترین دلایل آتش‌سوزی منشاء انسانی دارد که بخشی از آن عمدی است. هر چند که که عامل انسانی هم می‌تواند غیرعمدی باشد.

وی بیان کرد: برای مدیریت آتش‌سوزی جنگل، باید سه بخش را در نظر گرفت. پیش از آتش‌سوزی، حین آتش‌سوزی و پس از آتش‌سوزی که متاسفانه در ایران در مدیریت پیش و پس از آتش‌سوزی ضعف های زیادی وجود دارد.

سجادیان افزود: کاهش ضعف در مدیریت پیش از آتش‌سوزی می‌تواند مبارزه با آتش در هنگام آتش‌سوزی را بصورت چشم‌گیری افزایش دهد. در بخش پیش از آتش‌سوزی نیاز به آموزش نیروهای انسانی و توسعه زیرساخت‌ها مانند تهیه ابزار مناسب و آموزش استفاده از آنها و آگاهی‌رسانی عمومی و تشکیل شبکه‌های داوطلبان شرکت در اطفاء حریق  است. عدم آمادگی در حین عملیات اطفاء حریق سبب می‌شود تلفات جانی و آسیب‌های اقتصادی بیشتری بر جامعه وارد شود.

به گفته وی تاکنون ۱۷ نفر در زاگرس در چنین عملیات‌هایی جان خود را از دست داده‌اند.

عضو انجمن نهضت سبز زاگرس پیشنهاد داد: با توجه به اینکه در گیلان در کنار عامل انسانی، پدیده باد گرم هم دخیل است، میزان آتش‌سوزی‌ها هر سال بیشتر از گذشته می‌شود بنابراین ضرورت دارد بخش مدیریت پیش از آتش‌سوزی توجه بیشتری داشته باشد و بودجه بالاتری برای تهیه امکانات و آموزش نیروی انسانی در نظر بگیرد.

نظرات بسته شده است.