هشدار لاهوتی در مجلس و تکذیب وزیر جهاد کشاورزی؛

برنج‌های وارداتی آلوده هستند؟

14

مهرداد لاهوتی» نماینده لنگرود در مجلس روز گذشته در صحن علنی مجلس از سیاست‌های وزارت جهاد کشاورزی در وادرات کالاهای اساسی، گندم و برنج و عدم نتیجه‌بخش بودن سیاست‌های این وزارتخانه در بخش تنظیم بازار انتقاد کرد و گفت: در موضوع برنج هم طبق گزارش پلیس اقتصادی، ۶۰ هزار تن برنج تقلبی وارد کشور شده که در شعبه ۹ دادیاری بندرعباس در حال رسیدگی است. آیا راه حل تنظیم بازار و تأمین نیاز مردم، واردات برنج تقلبی است؟

 

اما «غلامرضا نوری قزلجه» وزیر جهاد کشاورزی در واکنش به این سخنان، هرگونه آلودگی 60 هزار تن برنج وارداتی را تکذیب کرد و گفته است: اولاً این موضوع را خود من کشف کردم و اولین دستورش را دادم که حالا نمایندگان در مورد آن از من سوال می‌کنند. این برنج متعلق به بازرگان خارجی است که اختلاطی را انجام داده است.

 

وی در توضیح بیشتر این مطلب افزود: بازرگان خارجی، برنج ارزان قیمت را با برنج گران قیمت، مخلوط کرده و وارد کرده بود تا در کشور ما به فروش برساند. با این حال ما از طریق آزمایش دی‌ان‌ای متوجه شدیم که اختلاطی صورت گرفته و گفتیم که قیمت باید به نسبتی که اختلاط صورت گرفته کاهش پیدا کند که طرف خارجی هم این مورد را قبول کرده است.

 

وزیر جهاد کشاورزی توضیح بیشتری نداد که آیا برنج ارزان قیمتی که از آن سخن گفته فقط مشکل اختلاط داشته یا اینکه دچار آلودگی هم بوده است. این اظهارنظر اخیر وزیر جهاد کشاورزی در حالی مطرح می‌شود که در دو دهه اخیر همواره شاهد واردات برنج تقلبی و آلوده از کشور هندوستان به ایران بوده‌ایم.

 

پیشتر نیز برخی از اهالی رسانه و کارشناسان حوزه اقتصادی هشدار داده بودند؛ ۶۰ هزار تن برنج تقلبی هندی که کارهای واردات آن از دولت رئیسی آغاز شده بود در دولت مسعود پزشکیان در آستانه دریافت مجوز و ورود به سبد غذایی ایرانی‌ها است.

بررسی‌ها نشان می‌دهد شرکت جاهد یکی از شرکت‌های موسسه جهاد استقلال است که در زمان دولت رئیسی با همکاری وزارت جهاد کشاورزی وقت، مجوز واردات ۶۰ هزار تن برنج هندی را دریافت کرده بود.

 

گفته می‌شود در آزمایش‌های به عمل آمده توسط مراجع علمی و معتبر، این برنج با دلایل قاطعی تقلبی شناسایی شده است. با این حال لابی‌های گسترده تمام تلاش خود را برای دریافت مجوز توزیع این برنج‌ها در ایران انجام داده و ظاهرا موفق به این کار شده‌اند.

 

آنگونه که دبیر انجمن برنج ایران می‌گوید؛ نیاز سالانه برنج مصرفی در کشور 3 میلیون تن است و با توجه به تولید ۲ میلیون و۷۰۰ هزار تنی برنج در داخل، دست‌کم به ۳۰۰ هزار تن واردات این محصول راهبردی برای کسری و پاسخ به بازار عرضه و تقاضا نیاز است. اما نماینده مردم آستارا در مجلس اخیرا خبر داده؛ امسال با ارز دولتی بیش از یک میلیون تن برنج وارد کشور شده است.

برخی از کارشناسان حوزه کشاورزی معتقدند؛ برنج‌های خارجی که به صورت نامتعارف در مزارع تولید می‌شوند دارای یکسری مواد سمی مانند آرسنیک هستند. به عقیده آنان برنج هندی یکی از همین نوع برنج‌هاست که دارای مقادیری فنول و آرسنیک بوده و مصرف آن برای سیستم گوارشی خطراتی را به همراه دارد.

 

با این حال برخی از مقامات مسئول هم معتقدند برنج‌های وارداتی از بدو ورود به کشور آلوده نیستند و احتمالا به دلیل دپوی طولانی مدت در انبارهای گمرکات تا زمان صدور مجوز ترخیص، دچار آلودگی و افت کیفیت می‌شوند.

 

«اصغر باقرزاده» نماینده بابلسر و فریدونکنار در مجلس هم چند ماه قبل گفته بود؛ بنابر اعلام آمار رسمی توسط مسئولان مربوطه، برنج‌های وارداتی ۱۱.۵ درصد به آرسنیک و ۴.۵ درصد به دلیل جوندگان و مشترک بودن برخی بیماری‌های انسان و دام آلوده هستند، یعنی ما برنج آلوده وارد می‌کنیم.

 

لازم به ذکر است؛ برنج‌های خارجی در ایران بیشتر متعلق به کشور هندوستان و پاکستان است و دارای انواع مختلفی از جمله انواع برنج پاکستانی، برنج باسماتی، برنج توحید، برنج سلیم، برنج دیپلمات، برنج خوشبخت، برنج زیتون طلا، برنج علاءالدین و برنج گلستان هستند.

نظرات بسته شده است.