اقوام گالش، گیلک و تالش در معرض نابودی؛

بعد خانوار در گیلان به ۲/۶ درصد رسید

0 ۳

به مناسبت هفته ملی جمعیت و در راستای تقویت فرهنگ خانواده‌ محور، حمایت از سلامت جمعیت کشور و سلامت جسم و روان، برنامه پیاده‌روی صبحگاهی ویژه کارکنان بهزیستی شامل مسئولین و کارکنان بهزیستی اداره کل و شهرستان‌ها به سمت پارک قدس رشت برگزار شد.

 

«رضا جعفری» مدیرکل بهزیستی گیلان در حاشیه این مراسم و در گفت‌وگو با مرور گفت: شعار ما این است که ایران جوان بماند. در حال حاضر یکی از بزرگترین چالش‌هایی که با آن مواجهیم با وجود تمام اقداماتی که تاکنون انجام شده این است که رشد جمعیت در کشور و به ویژه گیلان روند خوبی ندارد.

 

جعفری بیان کرد: رشد جمعیت در گیلان طبق سرشماری سال ۹۵ حدود ۱.۲۴ درصد بود. در همان مقطع زمانی سال ۹۵ جمعیت گیلان حدود ۶ دهم درصد از کل کشور اعلام شد. میزان مرگ و میر هم در گیلان در سال گذشته از میزان تولد پیشی گرفت. به معنای دیگر در گیلان به میزان دو هزار و ۴۰۰ نفر آمار مرگ و میر از آمار تولدهای ثبت شده بیشتر شد.

 

مدیرکل بهزیستی گیلان افزود: میزان باروری در گیلان با توجه به ارزیابی‌هایی که انجام شده به زیر ۱ درصد رسیده است. این در حالی است که میزان جانشینی جمعیت باید ۲.۱ دهم درصد باشد. یعنی اگر جمعیت ثابت بماند باید حتما ۲.۱ درصد میزان باروری ثبت شود.

 

وی تصریح کرد: افزایش فرزندآوری یکی از اقداماتی است که باید برای عبور از این بحران در دستور کار قرار گیرد. مشوق‌هایی را هم دولت در این زمینه در نظر گرفته است. سازمان بهزیستی هم در گیلان از روش‌های مختلف اهداف مورد نظر را پیگیری می‌کند.

 

جعفری تصریح کرد: تنوع قومی و زبانی در کشور ما به رسمیت شناخته شده است و حتی در اصول قانون اساسی وجود دارد که زبان محلی باید در آموزش و پرورش مجاز شمرده شود. حتی شبکه‌های محلی هم به رسمیت شناخته شده و مشروعیت پیدا کرده است. بنابراین حفظ این داشته‌ها یکی از مهم‌ترین اقداماتی است که باید با توجه به اهمیت جمعیت در اولویت قرار گیرد.

 

مدیرکل بهزیستی گیلان با تاکید بر اینکه تنوع قومی یک سرمایه فرهنگی و یک ظرفیت بسیار خوب است و باید حفظ شود افزود: پیش‌بینی شده اگر رشد جمعیتی گیلان به همین صورت پیش برود در عرض سه دهه آینده دیگر چیزی در گیلان به اسم قوم تالش، گیلک و گالش نخواهیم داشت.

 

وی تشویق نسل جوان به تشکیل خانواده و ازدواج را مهم برشمرد و گفت: یکی دیگر از مشکلاتی که در گیلان با آن مواجهیم در کنار کاهش آمار تشکیل خانواده، تاخیر در فرزندآوری است. طبق آمار در کشور میانگین بعد خانوار ۳.۶ دهم درصد و در گیلان ۲.۶ دهم درصد است. این آمار نشان می‌دهد گیلان حتی در بعد خانوار هم دچار مشکل است.

 

وی با ذکر این نکته که گیلان سالمندترین استان کشور است اضافه کرد: آمار سالمندی در گیلان ۱۶ درصد است. در حالیکه میانگین سالمندی جمعیت در کل کشور حدود ۱۲ درصد برآورد شده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد سیاست تک فرزندی از یک طرف و تغییر سبک زندگی از طرف دیگر بر این آمار اثرگذار بوده است.

 

مدیرکل بهزیستی گیلان گفت: طبق آمار ۴۰ درصد از سبک زندگی گیلانی‌ها، به سمت سبک آپارتمان‌نشینی سوق پیدا کرده است. اگر گیلانی‌ها سنگرهای بومی و محلی خود را از دست بدهند مطمئنا هویت ملی هم آسیب خواهد دید. 

 

وی موتور محرک هر جامعه‌ای را جمعیت و خانواده دانست و بیان کرد: بخشی از فعالیت‌های بهزیستی استان گیلان در راستای قانون جوانی جمعیت و فرزندآوری متمرکز شده است و آموزش‌های مهارت پیش از ازدواج، غربالگری و فرزندآوری از جمله حوزه‌های عملکردی بهزیستی استان محسوب می‌شود.  

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.