تالاب‌های گیلان به میدان تیر تبدیل شده‌اند

افزایش شکار غیرمجاز و سرنوشت تلخ پرندگان مهاجر؛

37

در روزهای اخیر تصاویری از فروش پرندگان مهاجر در فضای مجازی دیده می‌شود و در گیرودار صدور مجوز شکار و همزمانی آن با شیوع بیماری آنفلوآنزای حاد پرندگان، بازارهای محلی گیلان شاهد عرضه گسترده انواع پرندگان مهاجر به خصوص گونه‌های در خطر آسیب و انقراض است. حتی به گفته برخی از فعالان محیط‌زیست، کار به جایی رسیده که تالاب‌های بین‌المللی گیلان به میدان تیر تبدیل شده‌اند و نظارتی درستی هم وجود ندارد.

 

بازارهای محلی؛ اماکن اصلی عرضه پرندگان مهاجر

یگان حفاظت محیط زیست گیلان، همواره اعلام می‌کند که بازارهای محلی استان را به دقت مورد کنترل و پایش قرار می‌دهد اما شواهد بر خلاف آنچه که محیط زیست اعلام کرده حاکی است؛ چنانچه اقداماتی مانند اعزام تیم‌های نامحسوس و استقرار محیط‌بانان در مناطق جرم‌خیز برای جلو گیری از عرضه و خرید و فروش پرندگان مهاجر صید و شکار شده به صورت غیرمجاز، همچنان کارآیی و بازدارندگی آنچنانی ندارد.

 

در روزهای اخیر فعالان محیط‌زیست در مورد افزایش شکار پرندگان مهاجر در گیلان هشدار داده‌اند و تصاویر منتشر شده از بازارهای محلی گیلان هم حکایت از این امر دارد. با این حال «حمزه عشوری» مدیرکل حفاظت محیط‌زیست گیلان، از صدور مجوز شکار دفاع می‌کند.

 

همزمانی سرشماری پرندگان مهاجر با فصل شکار!

«ماهان مهرو» فعال محیط‌زیستی و پرنده نگر در گیلان، در این باره به مرور گفت: سازمان حفاظت محیط‌زیست قوانینی دارد که بر مبنای آن عمل می‌کند. یکی از آن قوانین قانون مربوط به صید و شکار است. سازمان حفاظت محیط‌زیست به عنوان دستگاهی که وظیفه اجرای قانون صید و شکار را بر عهده دارد مکلف است برای شکارچیانی که درخواست پروانه دارند، پروانه شکار صادر کند.

 

وی ادامه داد: ما به دلایل کارشناسی مخالف شکار پرندگان هستیم و معتقدیم که زیستگاه‌های محل زندگی پرندگان مهاجر به شدت تخریب شده است و جمعیت آنها نسبت به آمارهایی که وجود دارد به صورت محسوس کاهش پیدا کرده است.

 

این فعال محیط‌زیستی با بیان اینکه دو انتقاد جدی به رویکرد مربوط به شکار پرندگان مهاجر وارد است اضافه کرد: سرشماری‌هایی که در حال حاضر از پرندگان مهاجر انجام می‌شود سرشماری‌های دقیقی نیست. از ۱۲ دی تا ۱۲ بهمن به مدت یک ماه در کشور سرشماری انجام می‌شود؛ اما مجوز شکاری که سازمان حفاظت محیط زیست صادر کرده تا پایان بهمن ماه است.

این یعنی عملا پرنده‌هایی که شمرده می‌شوند هم ممکن است شکار شوند که می‌شوند. هر چند که در کنار شکار مجاز، شکار غیرمجاز در تمام ایام سال ادامه دارد و سازوکار آن مشخص نیست.

 

قانون صید و شکار باید اصلاح شود

ماهان مهرو بیان کرد: دومین انتقادی که ما به عنوان فعالان محیط‌زیستی بر آن تاکید داریم در مورد قانون صید و شکار است که نیاز به اصلاح دارد. در کشور ما، شکار با یکسری سازوکارهایی،  تنها برای تامین نیاز معیشتی می‌تواند انجام شود و چیزی به عنوان شکار تفریحی به رسمیت شناخته نمی‌شود. اما اغلب کسانی که در حال حاضر به شکار مجاز و غیرمجاز مشغول هستند از روی تفریح دست به این کار می‌زنند. در واقع تعداد کسانی که شکار معیشتی انجام می‌دهند و چون به نان شب خود محتاج هستند دست به این کار می‌زنند بسیار کم است. ما افرادی را در اینجا شاهدیم که با اسلحه‌های ۱۰۰ و ۲۰۰ میلیون تومانی مشغول شکار پرنده هستند و کاملا مشخص است که هیچ‌گونه نیاز معیشتی هم ندارند.

 

این فعال محیط‌زیستی ادامه داد: قانون صید و شکار در سال ۱۳۴۶ مصوب شده و باید در مجلس اصلاح شود. زیرا این قانون با واقعیت‌های امروز مطابقت ندارد. از طرفی سازمان حفاظت محیط‌زیست در حال حاضر هیچ مکانیزمی برای مدیریت جامعه محلی ندارد تا با استفاده از آن افرادی که نیاز معیشتی دارند برای صدور مجوز شکار پرندگان شناسایی شوند. انتظار ما این است که در قانون جدید صید و شکار که باید اصلاح شود این‌چنین مکانیزمی حتما لحاظ شود.

 

تالاب انزلی یا میدان تیر؟

وی در پاسخ به این پرسش که شکار پرندگان مهاجر در کدامیک از تالاب‌های گیلان بیشتر اتفاق افتاده است می‌گوید: در گیلان از سمت شرق به غرب، سه تالاب بین‌المللی وجود دارد. تالاب بین‌المللی امیرکلایه، تالاب بین‌المللی پارک ملی بوجاق و تالاب بین‌المللی انزلی. مجور شکار پرندگان در مناطق آزاد صادر شده است. یعنی نه تنها در تالاب‌های بین‌المللی، اجازه شکار وجود ندارد، بلکه در پناهگاه‌های حیات وحش و منطقه حفاظت شده هم این امکان فراهم نیست و صرفا در مناطق آزاد مانند آب بندان و شالیزارها شکار مجاز شمرده می‌شود.

 

اما در حال حاضر چیزی که ما مشاهده می‌کنیم خلاف این امر است. به طور مثال در داخل تالاب بین‌المللی انزلی و یا در درون پناهگاه حیات وحش، شکار پرندگان انجام می‌شود. اگر کسی هم  منکر این امر است می‌تواند روز جمعه بازدیدی از این مناطق و تالاب‌های گیلان داشته باشد و ببیند که واقعا چه اتفاقی در حال وقوع است.

 

ماهان مهرو اضافه کرد: معاون محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط‌زیست، دو هفته قبل در یک روز تعطیل، بازدیدی از تالاب بین‌المللی انزلی داشت و سپس پستی در اینستاگرام منتشر کرد مبنی بر اینکه مجوز شکار پرندگان نیازمند اصلاح است. زیرا آنقدر تعداد شکارچیان زیاد هست و پرندگان آنقدر کم هستند که تالاب به میدان تیر تبدیل شده است.

 

به عقیده این فعال محیط‌زیستی، از آنجایی که سازمان حفاظت محیط‌زیست ابزار، امکانات و نیروی انسانی کافی برای نظارت و کنترل صید و شکارمجاز و غیرمجاز در اختیار ندارد بنابراین باید بیشتر تلاش کند تا کمبودهایش را جبران کند و نظارت درست‌تری در این زمینه انجام دهد.

 

افزایش شکار گونه‌های در معرض انقراض

وی گونه‌های مجازی که طبق مجوز شکار صادر شده، هم‌اینک در گیلان و تالاب‌های استان در حال شکار شدن هستند را سه گونه؛ چنگر، خوتکا و اردک سرسبز اعلام کرد.

این فعال محیط‌زیستی همچنین خبر داد: اردک ارده‌ای، اردک سرحنایی (گونه‌ای در معرض آسیب، که طبق لیست اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت نباید اصلا شکار شود) آنقوت، انواع پاشلک‌ها، ابیا، حتی طاووسک و .. از جمله گونه‌هایی هستند که این روزها به صورت غیرمجاز شکار می‌شوند.

 

لازم به ذکر است، گیلان دارای بیش از ۳۰ هزار هکتار پهنه تالابی است که حدود ۲۴ هزار هکتار آن، در قالب سه تالاب (انزلی، امیرکلایه و بوجاق) تحت عنوان کنوانسیون رامسر به ثبت رسیده است. این پهنه‌ها زیستگاه بیش از ۳۰۰ گونه پرنده به خصوص پرندگان مهاجر است.

 

تعداد ۵۳۳ گونه پرنده در ایران وجود دارد که از این میان ۶۰ درصد از پرندگان کشور در گیلان مشاهده می‌شوند و تالاب‌های امیرکلایه، پارک ملی بوجاق، تالاب بین‌المللی انزلی، بویژه پناهگاه حیات وحش سلکه، پناهگاه حیات وحش سرخانگل و منطقه حفاظت شده سیاه کشیم بیشترین میزان این مهاجرت را به خود اختصاص می‌دهند.

۲
۱

نظرات بسته شده است.