«منصفانه» نوشتهی «شبنم سعیدی» نمایشنامهنویس گیلانی از سوی انتشارات فرهنگ ایلیا منتشر شد.
این اثر، درامی رئالیستی در یک پرده است و نویسنده در آن به روایت لحظاتی از زندگی چهار دختر جوان پرداخته که در آغاز مسیر بزرگسالی قرار دارند. داستان این نمایشنامه در رشتِ امروز میگذرد و راویِ حکایت یک دورهمی دوستانه است که به صحنهای از برخوردها و کشمکشهای پنهان و آشکار بدل میشود و البته که در دل این تنشها، مفاهیمی چون دوستی، انصاف و حقیقت به چالش کشیده میشوند.
شبنم(مریم) سعیدی، نویسنده این اثر مدرس دانشگاه و دانشآموختهی کارشناسی نمایشنامهنویسی و کارشناسی ارشد کارگردانی از دانشگاه هنر تهران است. وی در گفتوگو با مرور اظهار کرد: سال ۸۲ وارد دانشکدهی سینما و تئاتر شدم و بعد از چند سال نقشآفرینی و مشارکت در آثار دانشگاهی به فضای حرفهایتر ورود کردم. اواخر دههی ۸۰ نمایشنامههای کوتاه رادیوییِ برای رادیو نمایش مینوشتم که «نازنین» و «یک صحنه از زندگی زناشویی» از جملهی این آثارند. بعدتر به تئاتر مستند علاقهمند شدم که نگارش و کارگردانی تئاتر مستند «جمعه هفت صبح»، براساس یک پروندهی واقعی، محصول این دوره است. در دههی ۹۰ عضو گروه نمایش انجمن فرهنگی سفارت اتریش ( ökf) شدم که دراماتورژی و کارگردانی «شوایک» بر اساس رمان یاروسلاو هاشک از جمله آثارم در این دوره است.
این هنرمند گیلانی در باب اهمیت تئاتر در جامعه گفت: وجود تئاتر و درام برای هر جامعهای حیاتی است. ساختارهای دراماتیک اصولا ریشه در سیستم فکری و احساسی انسانها دارند و نمایشنامهها با تکیه بر همین ساختارهاست که موفق به درگیر کردن مخاطب و همراه کردن او با خود میشوند .این امر، بهویژه در درامهای اجتماعی، علاوه بر ایجاد فضایی لذتبخش برای مخاطب، نقشی آموزشی نیز ایفا میکنند. این آموزش در ظاهر به معنای معمول کلمه نیست بلکه درام از طریق بازنمایی مسائل اجتماعی، زیباییها، زشتیها و تناقضات اجتماع و اعضای آن، به طرح پرسشهایی عمیق دست میزند و مخاطب را به تفکر و تأمل وامیدارد.
لازم به ذکر است ازسعیدی پیشتر ترجمهی کتاب «سفرنامهی ساحل خزر» و همچنین کتاب «تئاتر مستند» نیز به چاپ رسیدهاست.