وندال‌ها و کلاف سردرگم یک سازه

نگاهی به تخریب پیاده‌راه موج شکن غربی بندر انزلی

0 463

پیاده‌راه موج‌شکن غربی انزلی از نگهداری مناسب محروم است. گذشته ازهمه‌ی انتقاداتی که در مورد  مهندسی احداث  این موج شکن  و تاثیرش بر انباشت رسوبات در تالاب  انزلی  وجود دارد، واقعیت این است که هم اکنون پیاده‌راه آن مورد توجه گردشگران و ساکنان شهر قرار دارد. اما  متاسفانه آنچه در این راستا شاهد هستیم، گذشته از تخریبی که  از سوی  وندال‌ها  بر بخش‌هایی از این پیاده‌راه وارد آمده، نوعی رها شدگی و نبود مراقبت مناسب از آن است. گفتنی است که پدیده‌ی وندالیسم یا تخریبگرایی آثار فرهنگی و اموال عمومی، موضوعی دور از ذهن نیست اما نبود تلاش لازم برای محدود کردن این ناهنجاری اجتماعی و همچنین عدم وجود عزم جدی در راستای نگهداری مناسب  اماکنی چون پیاده‌راه موج شکن غربی انزلی، مسئله‌ایست که  نیازمند  توجه ویژه متولیان ذی‌ربط است.

 باز هم وندال‌ها

یکی از شهروندانی که عصرها برای پیاده‌روی راهی این پیاده‌راه می‌شود در گفت‌و گو با مرور اظهار  می‌کند:  متاسفانه  چشم‌انداز این پیاده‌را  در ابتدای مسیر، انبوهی از زباله‌های رها شده در آب است، این در حالی است که  به نظر می‌رسد دست کم هر چند وقت یک بار جمع ‌آوری این زباله‌ها کار دشواری نیست. از سوی دیگر سطل زباله در مسیر وجود ندارد و عده‌ای نیز به  خود زحمت نمی‌دهند تا زباله‌های خویش را همراه ببرند. البته برخی از بخش‌های این سازه نیز از سوی هنجارشکنان مورد آسیب قرار گرفته است.

این شهروند در پاسخ به این سوال که آیا هرگز در مورد اهمیت حفظ و نگهداری  این اموال به کسی تذکر داده‌اید، می‌گوید:  وندال‌ها معمولا ازرفتار مناسبی برخوردار نیستند و احتمال این که به بدترین صورت نسبت به  فرد تذکر دهنده واکنش نشان دهند، وجود دارد.  در این میان  ناگفته نماند که گاه نوجوانان و جوانانی  در این پیاده‌راه مشاهده می‌شوند که به  مصرف مواد مشغولند و با صدای بلند سخنانی رکیک بر زبان جاری می‌سازند،  این  موضوع  و همچنین احتمال درگیری بین خود ایشان و پیش آمدن حوادثی  تلخ‌تر نیز نباید از نظر دور بماند.

قطعه‌ای از یک پازل بزرگ

نگاهی به پیشینه‌ی احداث موج شکن  جدید حاکی از این است که عملیات احداث موج ‌شکن غربی انزلی به طول  هزار و ۷۰۰ متر، شهریور سال ۱۳۸۷  از سوی سازمان  بنادر و دریانوردی  آغاز شد  و  احداث پیاده راه و زیباسازی فضای گردشگری  این سازه نیز فعالیتی  در راستای تعامل با شهر بندری انزلی و بهره‌مند شدن  مردم از منظره ‌ی زیبای دریا و مشاهده‌ی عملیات بندری بیان شد.

 و اما  «حمید رضا آبایی» مدیر کل بنادر و دریانوردی گیلان درباره‌ی اوضاع و احوال نگهداری این سازه به مرور گفت:  موج‌شکن غربی یک قطعه از پازل مارینای بندرانزلی  در قسمت غرب بندرانزلی  با توجه به موقعیت و شرایط بندرانزلی، استفاده از سیستم‌های دریایی و تفریحات سالم آبی، مبحث هتلینگ  و  شرایطی است  که می‌توانیم با استفاده از قوانین مناطق آزاد  در شهر انزلی پیاده‌سازی کنیم.

راهبری و استفاده از شرایط  پیاده‌راه موج‌شکن غربی با توجه به  امکانات موجود درآن و  شرایط متعاقب همه‌گیری کرونا، به گونه‌ای بوده که متاسفانه  مواجهه مناسب در برابر سهل‌انگاری و نحوه‌ی رفتار برخی از افرادی که از این  سازه استفده می‌کنند و همچنین رفع آسیب‌ها  صورت نگرفته است. 

وی با بیان این که  این محدوده، تنها نقطه  در شهر انزلی است که تابع قوانین مناطق آزاد تجاری صنعتی است، افزود: ساخت هر گونه  هتل و سازه با کارکرد تجاری، گردشگری و فرهنگی  و جذب  گردشگران  دریایی می‌تواند در این زمینه به ما کمک کند و مسلما طرح پیاده‌راه  موج شکن غربی یک قطعه از پازل بزرگی است که باید  درباره‌ی آن اندیشید و برنامه‌ریزی کرد.

 مسوولیت نگهداری پیاده‌راه

این مقام مسوول  با تصریح بر این که   طرح  پیاده راه هنوز  در انتهای موج‌شکن تکمیل نشده، یادآور شد: راهبری و استفاده از شرایط این پیاده‌راه  با توجه به  امکانات موجود درآن و شرایط متعاقب همه‌گیری کرونا، به گونه‌ای بوده که متاسفانه  مواجهه مناسب در برابر سهل‌انگاری و نحوه‌ی رفتار برخی از افرادی که از این  سازه استفده می‌کنند و همچنین رفع آسیب‌ها  صورت نگرفته است.

 آبایی با بیان این که  این سازه در اختیار شرکت تعاونی مصرف سازمان بنادر قرار داده شده، اظهار کرد: سازمان بنادر در خصوص اینگونه فعالیت‌ها، برنامه‌ی مصوبی ندارد و طرح‌های  گردشگری در حوزه‌ی  وظایف سازمان بنادر نیست  از این رو در اختیار تعاونی مصرف قرار گرفت تا این  تعاونی  بتواند با استفاده از توان خویش و جذب بخش خصوصی موثر در هر کدام از قطعات این پازل اقداماتی بعمل آورد. البته  انجام  اقدامات بر اساس توان مالی و درآمدی است که از آنجا کسب می‌شود، این در حالی است که باید توجه داشت فعلا راه اندازی کامل این مکان  صورت نگرفته و درآمد پایداری  در آن  وجود ندارد. همچنین  لازم به ذکر است  که  تاحدودی هزینه کرد در این پیاده‌راه  برای شرکت تعاونی مصرف  دچار مشکلاتی  است  که امیدواریم با تکمیل و راه‌اندازی کلیه‌ی طرح‌های این موج شکن، شاهد رونق  و بهره‌برداری بهینه از آن باشیم.

 ضرورت توجه به فرهنگسازی

  بی‌تردید  نگهداری از سازه‌ای چون پیاده‌راه موج‌شکن نیازمند برنامه‌ریزی و دقت عمل بیشتر متولیان ذی‌ربط  و تلاش  مدیران  شهری در راستای فرهنگسازی است.  آبایی در بخشی از سخنانش گفت: خواهشمان  از همشهریان این است که نسبت به نگهداری  امکاناتی  که برای شهر آماده شده  و همچنین  نسبت به  نگهداری این سازه حساسیت بیشتری  داشته باشند و به افرادی  که خدای نکرده  ارزشی برای این تاسیسات  قائل نیستند  یا تخریبی انجام می‌دهند، تذکر دهند. در واقع همه باید در این امر مشارکت داشته باشیم، چرا که  تنها با حضور نگهبان و سیستم قهریه  این امر میسر نمی‌شود و نیازمند فرهنگسازی است.

 وی  در پایان  اظهار کرد: امید می‌رود با ترویج این فرهنگ، امکاناتی که  سازمان بنادر از محل منابع خویش هزینه کرده و این مبلغ  کم نیز نبوده، بتواند در رونق گردشگری دریایی، جذب توریست و استفاده‌ی بهینه از فضای شهرمان مثمر ثمر باشد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.