آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در گیلان شیوع پیدا کرد

همزمان با صدور پروانه شکار از سوی محیط‌زیست:

0 89

در حالیکه روز گذشته محیط زیست گیلان بعد از گذشت ۵ سال بار دیگر از صدور پروانه عادی شکار برای گونه‌های خوتکا، چنگر و اردک سرسبز در استان خبر داد، فعالین محیطزیست از شیوع آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در استان و تلفات برخی مرغداری ها خبر دادند.

شیوع آنفلوانزا فوق حاد پرندگان از سوی دامپزشکی استان نیز تایید شده اما محیط‌زیست گیلان تاکنون اطلاعیه‌ای برای لغو مجوز شکار صادر نکرده است.

«هادی بابایی» مدیرکل دامپزشکی گیلان ضمن تأیید شیوع آنفلوانزای پرندگان به مرور گفت: با توجه به فصل مهاجرت پرندگان، برودت هوا و اینکه در نیمه دوم سال مباحثی را برای پیشگیری و کنترل آنفلوانزای فوق حاد پرندگان داریم معمولا دامپزشکی در این برهه و در جلساتی که برگزار می‌کند تأکید دارد که شکار به شکل مدیریت شده انجام شود.

وی اضافه کرد: با توجه به اینکه سازمان حفاظت محیط زیست متولی صدور مجوز شکار است متعاقبا دامپزشکی گیلان هم خواستار مدیریت و نظارت بر این امر است تا بتوانیم در یک شرایط پایدارتر به لحاظ بیماری‌یابی و کانون‌هایی که در سال‌های قبل شناسایی شدند اقدامات لازم را انجام دهیم و سپس مجوز شکار آزاد شود.

مدیرکل دامپزشکی گیلان افزود: سیاست و رسالت ما شفافیت و صداقت با رسانه است. همه کسانی که در این زنجیره تولید زحمت می‌کشند از کارگر مرغداری، کشاورز، سرمایه‌گذار گرفته تا نهادی که ناظر بهداشتی است تنها یک هدف را دنبال می‌کنند و آن هم آرامش خاطر جامعه و سلامت و امنیت غذایی مردم در حوزه مصرف است.

 

وی در مورد اینکه چرا دامپزشکی گیلان زودتر شیوع آنفلوانزا فوق حاد را اعلام نکرد و مناطق آلوده کدام تالاب‌ها و پهنه‌های محیط‌زیست استان هستند پاسخی نداد.

در عین حال پیگیری‌های مرور از اداره کل محیط‌زیست گیلان هم از این حاکی است که مجوزهای شکار پرندگان توسط این نهاد صادر شده اما این اداره کل منتظر اعلام نظر رسمی اداره کل دامپزشکی گیلان است تا در صورت شناسایی کانون‌های بیماری و یا مشکوک بودن شرایط، مجوز شکار را لغو کند. اما دامپزشکی گیلان تاکنون اعلام رسمی در این خصوص نداشته است.

در واقع سازمان محیط زیست تلاش زیادی می‌کند که در جلوگیری از شیوع این بیماری در تالاب‌ها و آب بندان‌های گیلان نقش پررنگی داشته باشد، اما تا زمانی که این موارد به تایید دامپزشکی نرسد نمی تواند کاری از پیش ببرد.

در دستورالعمل محیط‌زیست گیلان که دیروز صادر شد آمده؛ به منظور تأمین سلامت و بهداشت عمومی در صورت مشاهده بیماری آنفلوانزا فوق حاد پرندگان پروانه‌های صادره شکار ابطال خواهد شد. با این حال محیط‌زیست گیلان تاکنون به طور رسمی واکنشی به موضوع شیوع آنفلوانزا فوق حاد پرندگان در استان نداشته و خبر هم در مورد ابطال پروانه‌های شکار از این اداره کل به گوش نمی‌رسد. هر چند که منابع خبری خبردادند محیط‌زیست گیلان فعلا صدور پروانه‌های شکار را متوقف کرده است.

با توجه به آلودگی احتمالی پرندگان مهاجر به ویروس آنفلوانزا فوق حاد، به منظور حفظ سلامت از شهروندان لازم است از هرگونه شکار، مصرف و هم‌چنین ورود به زیستگاه‌های پرندگان مهاجر جدا خودداری شود. اما همه این اقدامات کنترلی و پیشگیرانه در گرو نوع عمل و واکنش دستگاه‌های متولی است که در این زمینه مسئولیت مستقیم دارند.

به گفته منابع آگاه؛ کانون‌ آلوده به ویروس آنفلوانزا فوق حاد پرندگان در گیلان در برخی مرغداری ها مشاهده شده است. بنابراین لازم است هر چه سریع‌تر در درجه اول دامپزشکی و در درجه بعدی محیط‌زیست و سایر دستگاه‌های مربوطه در این مورد اقدام عملی انجام دهند تا در راستای اقدامات پیشگیرانه و محافظت از سلامتی مردم، هرگونه صید و شکار پرندگان وحشی و عرضه پرندگان بومی و روستایی در بازار ممنوع شود و پایش در سطح مرغداری‌ها و کشتارگاه‌های صنعتی در اولویت قرار گیرد.

لازم به ذکر است: گیلان در کریدور مهاجرت پرندگان مهاجر قرار دارد و از سوی دیگر به عنوان یکی از قطب‌های طیور صنعتی در کشور مطرح است و شمار زیادی از مرغداری‌های صنعتی استان در اطراف تالاب انزلی و در حوزه صومعه‌سرا واقع شده‌اند. از آنجا که کانون شیوع ویروس در برخی از مرغداری‌ها اعلام شده، لذا تعلل در اعلام رسمی موضوع شیوع ویروس و نامشخص بودن نوع و گستره اقدامات کنترلی و حفاظتی، تبعات خطرناکی را به دنبال خواهد داشت.

بر اساس دستورالعمل و اطلاعیه جدید محیط‌زیست گیلان، فصل مجاز شکار از تاریخ صدور پروانه نهایتا تا ۳۰ بهمن ماه سال جاری خواهد بود.

 

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.