افزایش خشونت‌های منجر به قتل در گیلان

خشونت و تعصبات ناموسی همچنان قربانی می‌گیرد؛

89

در سال‌های اخیر، جرائم مبتنی بر خشونت، عصبانیت، تندخویی، خشم و برافروختگی شامل نزاع، توهین و ضرب و شتم در میان آمار جرائم نه تنها در گیلان بلکه در کشور رقم قابل توجهی داشته است.
سال گذشته سازمان نظام پزشکی روانشناسی به مناسبت روز جهانی سلامت روان، آماری از عصبانی‌ترین استان‌های کشور ارائه کرد. بر اساس این آمار‌ها؛ گیلان بعد از اردبیل، آذربایجان غربی، زنجان، همدان و خراسان شمالی،البرز در زمره عصبانی‌ترین استان‌ها قرار داشت.

مدیرکل پزشکی قانونی گیلان نیز در روزهای گذشته از ثبت ۲۲ هزار و ۱۵۴ مورد معاینه نزاع در گیلان در سال جاری تا کنون خبر داده بود. در ماه‌های اخیر افزایش خشونت‌ها به خصوص خشونت‌های خانگی خانوادگی، نزاع و درگیری‌های منجر به قطع عضو و یا قتل در گیلان به ویژه در منطقه تالش افزایش قابل توجهی داشته و تقریبا هفته و ماهی نیست که خبرهایی با این مضمون مخابره نشود.

حوادثی که به گفته دادستان تالش، ناشی از فراموش شدن فرهنگ عفو و گذشت و کمرنگ شدن معنویت در جامعه است. در همین رابطه، “محمد صفری” دادستان تالش روز گذشته از افزایش تعداد پرونده‌های ورودی به محاکم قضایی خبر داد.

دادستان تالش مهم‌ترین دلایل چنین اتفاقات خشونت‌آمیزی را پایین بودن سطح تحمل و عدم گذشت مطرح کرد که پشیمانی برای شخص متهم و متلاشی شدن چندین خانواده را در پی داشته است.

وی همچنین از مبلغان، مداحان، علما، روحانیون و صاحبان تریبون‌ها خواست مردم را به سعه صدر و عفو و گذشت دعوت کنند. اتفاق ناگواری که دادستان تالش به آن اشاره دارد مربوط به ۱۹ تیر ۱۴۰۳ و قتل مردی ۴۲ ساله توسط جوانی ۲۲ ساله در تالش است که پس از نزاع و درگیری و در اعتراض به نحوه رانندگی مقتول رخ داد.

۲۲ خرداد ۱۴۰۳ یک فقره درگیری با سلاح سرد و قتل در یکی از خیابان‌های شهرستان تالش اتفاق افتاد. علت قتل اختلافات خانوادگی ذکر شده است. در این حادثه زنی به نام رزیتا ارغیده با ضربه چاقو و بریده شدن گلویش به قتل رسید. قاتل پس از قتل دخترعموی خود که مادر دختر مورد علاقه‌اش نیز بود با خودکشی به زندگی خود پایان داد.

۱۰ تیر ۱۴۰۳ نیز خبر رسید فردی که به وسیله قیچی دوست خود را در شهرستان تالش به قتل رسانده بود، دستگیر شد. نمونه این اتفاق ۳۱ خرداد در بخش سنگر رشت نیز رخ داده بود. بر همین اساس فردی به نام احمد فرد، همسر خود به نام نرگس موسوی ۴۰ ساله صاحب دو فرزند ۸ و ۱۵ ساله را با ضربات قمه به قلب، کلیه و گردن به قتل رساند.

۱۳ تیر امسال هم خبر رسید مردی به علت اختلافات شخصی با یک خانواده درگیر شده و پس از به قتل رساندن زن و شوهر با ضربات چاقو و زخمی کردن کودک خانواده از محل متواری شده است.
این‌ها تنها نمونه‌هایی از افزایش خشونت‌های منجر به قتل به ویژه خشونت علیه زنان است که در گیلان و منطقه تالش محسوس است.

۳۱ اردیبهشت سال ۹۹ نیز قتلی فجیع در تالش رخ داد که ایران را در شوک فرو برد. رومینا اشرفی، دختر نوجوان ۱۴ ساله اهل تالش توسط پدرش به قتل رسید. او پیش از مرگ به علّت مخالفت خانواده با ارتباطش با پسری به نام بهمن از خانه گریخته بود، اما پلیس وی را دستگیر کرد و به پدرش تحویل داد.

قتل رومینا تا مدت‌ها واکنش‌های زیادی را در شبکه‌های اجتماعی به همراه داشت. بر اساس تایید دادستان گیلان، پدر رومینا اشرفی به ۹ سال زندان و پرداخت دیه محکوم شد. گفته شده وی بعد از قتل، موی دخترش را دور داس پیچید و فریاد زد دیدید توانستم.

در کنار عوامل مهمی مانند تعصبات قومی و مذهبی، پایین بودن آستانه تحمل و حاکمیت منش مردسالارانه، مهاجرت و بر هم زدن بافت جمعیتی و اثرگذاری آن بر ضریب امنیت محیطی نیز از جمله دلایلی است که برای افزایش خشونت‌های منجر به قتل در تالش و البته دیگر نقاط گیلان ذکر می‌شود.

تحلیلگران حوزه اجتماعی معتقدند؛ بین افزایش مهاجرت به یک منطقه و افزایش جرم و جنابت در آن رابطه مستقیم برقرار است. آسیب‌زا بودن تالش این پهنه از گیلان در مهاجرپذیری به جهت بالا بودن آمار قتل در سال‌های اخیر مشهود بوده است.

نظرات بسته شده است.