نشست تنظیم بازار به ریاست استاندار گیلان و دستگاههای اجرایی مرتبط برگزار شد. در این نشست مقرر شد قیمت نان در گیلان معادل ۲۰ تا ۲۵ درصد افزایش پیدا کند.
به گفته استاندار، مقدمات اجرای این مصوبه که همزمان با مصوبه سراسری بوده پس از هماهنگی با تهران انجام میشود.
افزایش بیضابطه قیمت نان در سطح شهر از سوی نانواییها اتفاقی است که در چند ماهه اخیر به چشم میخورد. بررسیها و شواهد عینی نشان میدهد نانوایان با ترفندهای مختلف از جمله تزیین نان با اضافه کردن برخی مواد غیرضروری و یا کاهش وزن شانهها اقدام به فروش نان با قیمتهای دلخواه میکنند.
اما موضوع تأمل برانگیزی که در اینجا رخ داده بحث کمبود آرد در نانواییهای گیلان و دلیل است. آن هم در استانی که قوت اول آن برنج محسوب میشود.
مدیر نظارت و بازرسی اتاق اصناف گیلان پیشتر در این مورد گفته بود: یکی دیگر از دلایل کمبود آرد در نانواییهای گیلان، افزایش مصرف نان در استان است. زیرا اخیرا با گران شدن قیمت برنج، مردم مجبورند نان بیشتری را در وعدههای غذایی استفاده کنند.
در این راستا همچنین اعلام شده بود با توجه به افزایش قیمت نهادههای دامی و از آنجا که برخی از روستاییان توان خرید نهاده را ندارند بنابراین به استفاده از نان برای تامین خوراک مورد نیاز مرغ و خروس و سایر ماکیان روی آوردهاند.
در واقع اتاق اصناف گیلان این دو مورد را از دلایل پیچیدهتر شدن موضوع آرد سهمیهای و قیمت نان ذکر کرده بود.
اواخر مرداد ماه امسال بود که با یک مصوبه سراسری، در راستای جبران هزینههای نانوایان، قیمت نان در ۱۰ استان کشور معادل ۲۵ درصد افزایش پیدا کرد و مقرر شد در سایر استانها از جمله گیلان، برای جبران هزینه نانوایان در مورد افزایش قیمت نان از طریق استانداریها تصمیمگیری شود.
مقامات کشوری همواره اعلام کردهاند که موضوعاتی مانند تغییر در قیمت آرد دولتی یا نحوه توزیع یارانه گندم و آرد، دلیل حقیقی افزایش قیمت نان نبوده نبوده و این کار تنها در راستای پوششدهی هزینههای نانواییها از جمله انرژی و دستمزد اعمال میشود.
این اظهارات مقامات دولتی در حالی است که مردم دائما از گرانفروشی و کمفروشی نان گلهمند هستند و نانوایان نیز، دلیل این کار خود را بهصرفه نبودن نانوایی با هزینههای موجود عنوان میکنند.
همزمان با آغاز به کار دولت سیزدهم، اجرای طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان با هدف جلوگیری از انحراف آرد و نان یارانهای و رسیدن یارانه دولت به جامعه هدف برنامهریزی و اجرایی شد.
دولت وقت به طور دائم اعلام میکرد تا پیش از اجرای این طرح شکاف قیمتی آرد دولتی و آزاد زمینهساز قاچاق آرد دولتی شده و در آستانه تبدیل شدن به یک معضل اقتصادی برای کشور بود اما در این دولت این چالش به میزان زیادی مرتفع شد.
با این حال به اعتقاد رییس کانون انجمن صنفی صنایع آرد ایران، طرح هوشمندسازی آرد و نان، طرح خوبی نبود و نتایج منفی به دنبال داشت و به صنعت آرد و نان لطمه بزرگی وارد کرد.
به گفته «حسین یزدجردی»، این طرح برای دولت فقط هزینه درست کرد و آنچنان که درباره آن تبلیغات وسیع انجام شده بود نتیجه مثبتی به دنبال نداشت.
کانون انجمن صنفی صنایع آرد ایران همچنین اخیرا اعلام کرده به علت قیمتگذاری دستوری، کارخانههای آرد در سراسر کشور، با مشکلات و چالشهای تولید دستوپنجه نرم میکنند و برای حل مشکلاتشان، نیازمند توجه ویژه دولت جدید هستند. در غیر اینصورت چرخه آرد و نان با مشکلات اساسی مواجه خواهد شد.
لازم به ذکر است، در مصوبه سال ۱۳۸۵ دولت، نحوه تعیین قیمت نان در استانها و مبانی آن مشخص شده است. بنابراین هر کدام از استانهای کشور میتوانند راسا برای تغییر قیمت نان اقدام کنند.
نظرات بسته شده است.