آتش سوزیهای پی در پی جنگلهای گیلان بخش وسیعی از اکوسیستم ارزشمند جنگلهای هیرکانی و مراتع گیلان را از بین برده است. این حریقها علاوه بر بروز خسارتهای اقتصادی و آلودگیهای محیط زیستی، موجب نابودی گونههای گیاهی و جانوری منحصر به فرد این جنگلها، کاهش تنوع زیستی و کاهش ارزش کیفی گونههای گیاهی نیز شده است.
درهمین رابطه شناسایی عوامل موثر در وقوع و گسترش آتش سوزی های جنگلی و لزوم مدیریت بحران، کنترل و مقابله با این آتش سوزیها، ستاد مدیریت بحران گیلان را به تدوین برنامه شهرستانی اطفای حریق جنگل های گیلان با تاکید بر حفظ جان انسان ها به عنوان اولویت در مدیریت بحران وا داشت.
«امیر مرادی» مدیرکل ستاد مدیریت بحران استانداری به ایسنا اظهار کرد: گیلان برای اطفای حریق جنگل ها دارای برنامه خاص شهرستان به شهرستان است و براساس قانون مدیریت بحران، از دستگاه های مربوطه و بخش خصوصی کمک می گیریم.
مرادی با اشاره به اهمیت جنگل های هیرکانی گیلان و اهمیت حفاظت از این جنگل افزود: جنگل های هیرکانی در مناطق مختلف گیلان وسعت های متفاوتی دارد و همه نقاط آن برای افراد قابل دسترس نیست. از این رو برای مدیریت بحران حریق در جنگل ها در سه بخش ورود کردیم و کلیه شهرستان را در برنامه آوردیم.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری گیلان از تشکیل کارگروه های مدیریت بحران در سطح شهرستان ها جهت هماهنگی امکانات لجستیکی و نیروهای انسانی، تجهیز پایگاه های اطفای حریق رشت، تالش و لاهیجان با ماشین های آتش نشانی و تانکرهای شلنگ دار خبر داد و اضافه کرد: سال ۱۴۰۰ برنامه مدیریت بحران حریق در جنگل ها را تدویم رونمایی کردیم و خوشبختانه در عملیات های اطفاء سال جاری موفق بودیم و آتش سوزی ها در سطح مهار شد.
وی با بیان اینکه اجرای برنامه مدیریت بحران در جنگل ها موجب شده هرگونه آتش را در کف جنگل اطفاء کنیم، ادامه داد: سازمان مدیریت بحران کشور دستورالعمل اطفاء حریق در جنگلها را ابلاغ کرده و در این راستا سازمان اطفاء هوایی تشکیل شده است.
مرادی، با اشاره به هزینه و خطرات اطفاء هوایی جنگلها و محدودیت پرواز بالگردها در زمان و مکان مناسب، اضافه کرد: بیشتر به دنبال اطفاء ترکیبی حریق جنگلها هم به صورت زمینی و هم هوایی هستیم.
وی از پیش بینی اعتبار ۱۰۰۰ میلیارد تومانی برای مدیریت بحران در استان گیلان برای بودجه سال آینده خبر داد و تاکید کرد: براساس پیش بینی ها ۲۰۰ میلیارد تومان فقط مربوط به اطفاء حریق در جنگلهای هیرکانی است؛ همچنین به دنبال استفاده از ماده ۱۸ قانون مدیریت بحران جهت استفاده از اعتبارات اضطراری در بحرانها هستیم.