تشکیل گردباد دریایی در نوار ساحلی خزر

تغییرات اقلیمی و گرمایش زمین موجب شد:

85

پنجشنبه گذشته شهروندان نوار ساحلی بندرانزلی شاهد وقوع پدیده گردباد دریایی بودند که خساراتی را به تاسیسات گردشگری منطقه وارد کرد.

 

پدیده گردباد دریایی یا واتراسپات در اثر نفوذ جبهه هوای ناپایدار سرد بروی دریای گرم ایجاد می‌شود و تشکیل آن به پهنه آبی وابسته است. واتر اسپات (water spout) ) پدیده‌ای شبیه تورنادو (توفان تندری) است با این تفاوت که این پدیده در دریا و بیشتر در مناطق حاره‌ای و شبه حاره‌ای رخ می‌دهد.

 

در همین رابطه« نیما فرید مجتهدی» محقق و کارشناس هواشناسی گیلان به مرور تاکید کرد: واتراسپات؛ ستونی پر فشار از هوا به قطر ۳ الی ۱۰۰ متر است که به پهنه آبی و ناپایداری هوای منطقه وابسته است و با ورود به خشکی و خط ساحلی از بین می‌رود.

این کارشناس هواشناسی استان تصریح کرد: گردباد دریایی پیش از این نیز در سالهای گذشته در مناطق کم عمق دریا و در نوار ساحلی بندرانزلی تشکیل شده بود. بطوریکه وقوع این پدیده جوی در بندر کاسپین منجر به بروز خساراتی به این بندر شده بود.

 

وی با تاکید به اینکه معمولا در گیلان و مناطق خشکی شاهد وقوع گردباد نیستیم اظهار کرد: واتراسپاتها یک مدل گردباد دریایی کوچکتر از هاریکن های بزرگ در مناطق حاره ای هستند که در مناطق مختلف جهان رخ می‌دهد و خسارت شدیدی به مناطق مسکونی وارد می‌کند.

 

محقق هواشناسی گیلان با اشاره به تغییرات اقلیمی و گرمایش زمین تصریح کرد: با توجه به مطالعات انجام شده؛ وقوع پدیده های جوی همچون گردباد دریایی در این فصول درحالیکه هنوز آب دریا گرم است و  همزمان جریانات ناپایدار هوا به منطقه وارد می‌شود، تشکیل این پدیده جوی در دور از انتظار نیست.

لازم به ذکر است: سال گذشته ۲۵ تیرماه ۱۴۰۲ نیز نوار ساحلی بندر انزلی شاهد وقوع گردباد دریایی بود.

 

نظرات بسته شده است.