تصفیه‌خانه‌های رشت نمایشی هستند؟!

ورود سالیانه 32 میلیون مترمکعب فاضلاب شهر رشت به دریای خزر؛

15

تصفیه‌خانه 350 متر مکعبی شهرک صنعتی سفیدرود رشت با 107 میلیارد تومان هزینه در دومین روز دهه فجر به بهره‌برداری رسید.

 

آنگونه که مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی گیلان خبر داده گویا قرار است مرحله دوم تصفیه‌خانه هزار متر مکعبی شهرک صنعتی سفیدرود با مبلغ قرارداد 125 میلیارد تومان از منابع داخلی این شرکت احداث شود.

 

شهرک صنعتی سپیدرود رشت با 719 هکتار وسعت یکی از بزرگترین شهرک‌های صنعتی شمال کشور محسوب می‌شود و بیش از 130 واحد صنعتی در آن فعال هستند. با این حال بعد از گذشت بیشتر از یک دهه، هنوز اقدامی برای ساماندهی فاضلاب صنعتی آن انجام نگرفته بود.

 

خبر افتتاح این پروژه محیط‌زیستی در حالی منتشر می‌شود که اخیرا مسعود عباس نژاد، عضو شورای شهر رشت در آخرین جلسه کمیسیون بهداشت، محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر رشت موضوعاتی را مطرح کرده که عجیب بوده و تاکنون دستگاه‌های نظارتی، محیط‌زیست، دانشگاه علوم پزشکی و یا شرکت شهرک‌های صنعتی درباره آن پاسخ روشنی نداده و عملا سکوت کرده‌اند.

 

به گفته این عضو شورای شهر رشت، تصفیه‌خانه‌های شهر رشت فعالیتی نمادین دارند. عباس‌نژاد تاکید داشته؛ در آمار اعلام می‌شود واحدهای صنعتی، درمانی و زندان‌ها تصفیه‌خانه دارند، اما در عمل به دلیل فرار از هزینه‌های جاری، تصفیه‌خانه‌ها فعال نیستند جز در مواقع حضور بازرس و نظارت‌های ادواری“.

 

علاوه بر فعالیت نمادین تصفیه‌خانه‌ها، اجرای کند تصفیه‌خانه شهر صنعتی رشت هم مورد دیگری بوده که مورد توجه قرار گرفته است. این تصفیه‌خانه قرار بود طی 24 ماه افتتاح شود. اما پس از بیش از 30 ماه، تنها 20 درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.

 

هادی حق‌شناس، استاندار گیلان نیز چند روز گذشته از روند اجرای پروژه‌های تصفیه‌خانه در استان انتقاد کرده بود. وی گفت؛ در حالی که شهرهای دیگر کشور در پروژه‌های تصفیه‌خانه بانک جهانی که طرح به طور مشترک آغاز شد پیشرفت 76 درصدی داشته‌اند، این عدد برای گیلان تنها 26 درصد است که یک فاجعه محسوب می‌شود. در گیلان نیاز به سرمایه‌گذاری 25 هزار میلیارد تومانی داریم، اما تنها 500 میلیارد تومان برای رشت و انزلی اختصاص پیدا کرده که  به‌هیچ‌وجه کافی نیست.

 

پژوهشکده حوزه آبی دریای خزر دانشگاه گیلان اعلام کرده است؛ سالیانه 32 میلیون مترمکعب فاضلاب شهر رشت به تالاب انزلی و از آنجا به دریای خزر می‌ریزد. با این حال شرکت آب و فاضلاب، دانشگاه علوم پزشکی یا دستگاه‌های دیگری مانند شرکت شهرک‌های صنعتی دائما از بهره‌برداری از تصفیه‌خانه‌های فاضلاب و جلوگیری تدریجی از ورود آلاینده‌ها به رودخانه‌های رشت خبر داده و افکار عمومی را امیدوار می‌کنند. این در حالی‌است که تاکنون صحت سنجی درستی در این زمینه انجام نگرفته و ادارات کلی مانند بازرسی هم نتایج بازدیدهای دوره‌ای خود را اعلام نمی‌کنند.

 

بحث جاری شدن فاضلاب انسانی، صنعتی، خانگی و بیمارستانی در رودخانه و تالاب و فعالیت نمایشی تصفیه‌خانه‌ها آن هم در رشت که آلوده‌ترین رودخانه‌های جهان را در خود جای داده و دارای دو شهرک صنعتی بزرگ است، فاجعه‌ای هولناک محسوب می‌شود و بازی با جان مردم است. بنابراین لازم است دستگاه‌های نظارتی و در رأس آن استاندار گیلان، هر چه سریع‌تر در این مورد تحقیقات لازم را انجام دهند و زمینه برخورد با دستگاه‌های خطاکار را فراهم سازند.

نظرات بسته شده است.