احاطه بشر به وسیله بشر پایان گرفته و اینک شاهد محاصره بشر به وسیله اشیاء هستیم. ژان بودریار؛ جامعهشناس و فیلسوفی پساساختارگرای معاصر بر این باور بود: جوامع پسامدرن از تکنولوژیهای اطلاعاتی و ارتباطی اشباع شد و به عصر وانمایی (شبیهسازی) وارد شده است. امروزه افراد در طی روز مبادلهای بینشان انجام نمیگیرد، بلکه با تجارت، کالاها و پیامها این مبادله جریان دارد. همانطور که گئورگ زیمل در رابطه با کلانشهرها؛ شیوهای خاص از مصرف کردن را نسبت میداد، که طبق آن افراد ساکن در کلانشهرهای متمرکز راهی برای بیان خود در رابطه با دیگران و انبوه جمعیت حاضر مییابند. مصرفی نمایشی؛ یک بازیِ رایزنی منزلتی است، که افراد دارای درجه اقتصادی و اجتماعی مساوی بازی میکنند. در معنای زیمل، این بازی شکلی از فعالیت انسانی است، که ریشهاش را میتوان در نیازهای انسانی جُست. بوردیو دیگر جامعهشناس سرشناس محتوای مصرف را در عصر معاصر بر حسب منطق دیالکتیکی اینگونه تعبیر میکند: مصرف راهی برای نشان دادن تمایزات نیست، بلکه خود راهی برای ایجاد تمایز است.
برخلاف سایر اشکال مهاجرت؛ همچون مهاجرت ناشی از جنگ، بلایای طبیعی و یا در پی یافتن شغل و فرار از بیکاری این شکل از آن در زمره تحرکات جمعیتی اجباری و علی الخصوص اقتصادی قرار نمیگیرد. این شکل از مهاجرت به صورت کاملاً آگاهانه، با میل باطنی اشخاص و بر اساس حق انتخاب بنیان شده است. از اینرو انگیزهی اشخاص در جابجایی موقتی و فصلی به قصد گریز از فشارهای فردی و اجتماعی که ناشی از سکونت در شهرهای متمرکز است، نشات میگیرد. به این خاطر صرفاً در این نوع جابجایی که به طور سنتی در ادوار مختلف مشهود است، موقعیت مقصد در نزدیکی محیطهای طبیعی، مناظر روستایی خوش آب و هوا، همجوار با سواحل دریا، رودخانه، جنگل و کوهستانهای با چشم انداز خوش منظر مقرر شده است. از این جهت که پدیده خانه دوم اغلب در چند منطقه جغرافیایی ممتاز خود را نشان میدهد، اما گِرهی اصلی این پدیده در مقابل با جغرافیا و جوامع محلی است، که باید با شناخت و تحلیل تمامی ابعاد در برگیرنده و با استفاده از رویکرد انتقادی و آگاهسازی در میان جوامع محلی از پراکندگی منفیِ بیرویهی آن جلوگیری کرد.
در پیوست مطلبی دیگر که پیش از این منتشر شد؛ در ادامه به صورت مختصر به برخی از مقالات علمی-پژوهشی میپردازم که در این رابطه به نتایج بایستهای دست یافتهاند. با توجه به ناحیه جغرافیایی ممتاز گیلان و مازندران در جوار دریای کاسپین مرور موردی بر مقالات علمی را بر این ناحیه منعکس میکنیم. اما با توجه به اهمیت موضوع نقطه جغرافیایی مرکزی کشور در استان یزد (شهر توریستی اردکان) که از لحاظ یافتهها و نتایج پژوهش به نکات قابل تاملی رسیده را هم مرور خواهیم کرد. نکته حایز اهمیت در مورد پدیده خانه دوم اینست؛ که با توجه به برخی از نمونههای خارجی آن در ادوار مختلف این تفکر اشتباه رایج است، که افزایش این سبک مساکن در نواحی روستایی باعث توسعه گردشگری پایدار خواهد شد. با توجه به نمونههای داخلی منطقهای و فرامنطقهای و از جمله در استانهای شمالی کشور در دهه گذشته باید تأکید داشت: برخلاف پژوهشهایی که در کشورهایی همچون سوییس و وقوع نتایج مثبت، این پدیده در کشور چنان نتایج شایستهای در زمینه توسعه گردشگری را حاصل نشده و با عدم مدیریت صحیح و کارآمد و نبود برنامهریزی جامع گردشگری با پیامدهای منفی همچون؛ بورس بازی زمین، مسکن و مستغلات و سایر مسائل اقتصادی و اجتماعی همراه شده است.
در ادامه به برخی از مقالات علمی و پژوهشی در حوزه منطقهای استان گیلان و مازندران و نمونهای از مرکز کشور میپردازیم؛
مقاله؛ تحلیل نقش گردشگری خانههای دوم در تحولات زیست محیطی روستاهای هدف گردشگری شرق استان گیلان، نوشتهی؛ تیمور آمار و محمد تقی لطفی نیا که در سه منطقه ساحلی، جلگهای و کوهپایهای قرار گرفته، نشان میدهد: گردشگری خانههای دوم یکی از الگوهای گسترش گردشگری در نواحی روستایی است، که سبب تأثیرات مختلف از جمله تأثیرات زیست محیطی شده است. نتایج این پژوهش بیانگر اینست: که گردشگری خانههای دوم عمدتاً اثرات منفی همچون تغییر کاربری اراضی و تخریب باغها و مزارع، افزایش تولید زباله و رهاسازی آن در محیط روستاها، تخریب پوشش گیاهی، آلودگیهای صوتی، هوا، بصری، آب و بر محیط زیست روستاهای ناحیه مطالعاتی داشته است. طبق یافتههای این پژوهش؛ در سه روستای مورد مطالعه در شرق گیلان، روستای انبار سر(شهرستان آستانه اشرفیه، بخش کیاشهر)، روستای حسن بکنده(شهرستان لاهیجان، بخش رودبنه) و روستای حسن سرا(شهرستان رودسر) در سال ۱۳۹۵ تعداد ۱۶۹ خانه دوم در این روستاها احداث شده که به نسبت سال ۱۳۸۵ از رشد ۰۶/۱۱ برخوردار بوده که بیشترین تغییرات کاربری در در روستاهای حسن سرا و انبار سر رخ داد.
بنابراین رشد فیزیکی روستاها نه بر اساس رشد واقعی بلکه به دلیل استقبال گردشگران و ساخت خانههای دوم اتفاق افتاده، و همچنین میزان تولید زباله در فصول گردشگری حدود ۸۰ درصد نسبت به فصول غیرگردشگری رشد داشته است.
مقاله؛ بررسی و تحلیل گسترش خانههای دوم در نواحی روستایی، (مطالعه موردی بخش خورگام از شهرستان رودبار) نوشتهی؛ دکتر تیمور آمار، در این پژوهش که نواحی کوهستانی استان گیلان را شامل میشود، گسترش این پدیده در دهههای اخیر را متأثر از بهبود شبکههای ارتباطی وشناساندن توانمندیهای این مناطق و اشباع محدودههای جلگهای و ساحلی دانسته که همچنین در ناحیه مطالعاتی، گسترش آن متأثر از روابط خویشاوندی و مهاجرت معکوس است. توسعه مساکن فصلی در این ناحیه عمدتاً به صورت ارگانیک و بدون پشتوانه کنترلی بوده که این امر باعث شده تا نظام مشخصی در پراکندگی، مکانیابی خانههای دوم دیده نشود. نگارنده این پژوهش در نتیجهگیری پایانی بیان داشته؛ علی رغم وجود ابزار قانونی طرحهای هادی روستایی در محدودههای کوهستانی استان نیاز یک طرح جامع و راهبردی مشخص به چشم میخورد.
مقاله؛ تحلیل جغرافیایی گسترش خانههای دوم در نواحی روستایی شهرستان بندرانزلی نوشتهی؛ دکتر تیمور آمار و افسانه برنجکار، ظهور و گسترش این پدیده را میتوان نمادی از رشد سرمایه داری در جوامع روستایی دانست. که به تبع رسوب و ماندگاری در این جوامع، در بلند مدت اثرات اقتصادی برجای میگذارد. نتیجه این مطالعه بیانگر اینست؛ گسترش خانههای دوم در این شهرستان بندری متأثر از شرایط جغرافیایی ناحیه و برنامهریزیهای موضعی(منطقه آزاد) میباشد. طبق بررسی میدانی این مطالعه در ادوار مختلف بعد از انقلاب در روستاهای بندرانزلی، ۲/۱۳ درصد از خانههای دوم مربوط به دهه قبل ۶۰، ۵/۱۵ درصد مربوط به دهه ۶۰، ۳/۲۳ درصد مربوط به دهه ۷۰ و ۳/۴۸ درصد مربوط به دهه ۸۰ است. همچنین نیمی از جامعه آماری مقیم استان تهران و به ترتیب سایر استانها از جمله؛ قزوین، اصفهان، تبریز، همدان، مشهد، اراک و کرج و… میباشند که در ایام فراغت به منازل تفریحی خود در روستاهای این شهرستان مراجعت میکنند. نگارندگان این مقاله در نتیجهگیری پایانی بیان داشتهاند: در صورت توسعه بدون ضابطه این پدیده، در بلند مدت خطر آشفتگی کالبدی موجب خواهد شد. که باید نیاز دوراندیشی و تدوین یک برنامهریزی کالبدی برای هدایت نظاموار و ضابطهمند خانههای نوساز لحاظ گردد.
مقاله؛ تحلیل اثرات خانههای دوم بر ساختار روستاهای توریستی از نظر جامعه میزبان(مطالعه موردی روستای برسه، شهرستان تنکابن) نوشتهی؛ غریب فاضل نیا و همکاران، در این پژوهش مهمترین پیامد مثبت خانههای دوم در روستای شهرستان تنکابن را افزایش فرصت شغلی، افزایش فروش تولیدات محلی، بهبود وضع خیابان و خدمات روستایی و بازسازی خانههای قدیمی و از جمله پیامدهای منفی آن از نظر جامعه میزبان به افزایش قیمت زمین و مسکن، تبدیل باغات کشاورزی به باغات خانگی، کاهش شاغلان بخش کشاورزی، افزایش مالکیت افراد غیربومی بر زمین و مسکن روستا، تخریب چشم انداز روستایی و افزایش ساخت وساز اشاره کرده است.
مقاله؛ میزان تأثیرگذاری احداث خانههای دوم بر انواع آلودگیها و پیامدهای نامطلوب زیست محیطی (مطالعه موردی شهر اردکان و روستاهای اطراف) نوشتهی؛ احمد الحسینی خادم و همکاران، شهر توریستی اردکان با وجود جاذبههای طبیعی سالانه میزبان دهها هزار نفر گردشگر میباشد. این عامل جاذبه باعث تمایل گردشگران برای اقامت بیشتر در این ناحیه شده که با ساخت و اجاره طولانی مدت خواسته خود را برآورد میکنند. در این پژوهش بر اساس برداشتهای میدانی و مطالعه آمار بنگاههای املاک، بیشترین معاملات باغ در شهر اردکان است، که ۸۰ درصد این معاملات توسط غیربومیها و تنها ۲۰ درصد توسط بومیها صورت گرفته است. همچنین این پژوهش نشان میدهد؛ تقریباً تمامی باغهای کشاورزی خریداری شده توسط غیربومیها تبدیل به خانه، باغ – ویلا شده که بعنوان خانههای دوم و تفریحی مورد استفاده قرار میگیرد. نتایجهای میدانی نگارندگان این مقاله بیانگر اینست؛ که ارتباط معنا داری میان ساخت خانههای دوم و تغییرات زیست محیطی و اکولوژیکی در این شهر وجوددارد.