بعد از دو سال از گذشت کرونا از سال گذشته موضوع واکسیناسیون عمومی در تمام کشورهای جهان به طور جدی مطرح شد. کشور ما از همان ابتدا خبر از تولید واکسنهای مختلف داخلی میداد. همزمان با اخبار تولید واکسنهای ایرانی بود که بسیاری از کشورها با پیش خرید واکسنهای خارجی واکسیناسیون خود را به حد معقولی رساندند و امور اجتماعی خود را از سر گرفتند. با این حال برای دستیابی به ایمنی جمعی نیاز به واکسینه شدن ۷۰ درصدی جامعه است.
کرونا اصلیترین عامل تغییر در شیوه آموزشی مدارس، موسسات آموزشی و دانشگاهها در دو سال اخیر بوده است. در دانشگاهها این تغییر دانشجویان و اساتید دانشگاههای سراسر کشور را با مشکلات جدیدی روبهرو کرده است. برای بسیاری از دانشجویان امکان تحصیل به صورت مجازی باعث تسهیل روند آموزشی شده است که البته این شرایط منوط به دسترسی دانشجویان به امکانات اولیه و بسترهای مجازی است. با این وجود در حالی که مسوولین امر از بازگشایی دوباره مدارس و دانشگاه خبر میدهند؛ و از ۱۵ آبان بازگشایی دانشگاهها را بر عهده خود نهاد آموزشی گذاشتهاند برخی از دانشجویان موفق به واکسن زدن نشده و برخی نیز در مراکزی غیر از دانشگاه گیلان اقدام به واکسیناسیون خود کردهاند. در این شرایط و کندی واکسیناسیون اکنون وضعیت فعلی دانشگاه برای واکسینه شدن دانشجویان چیست؟
در این زمینه تعدادی از دانشجویان گیلانی بدون ذکر نام تجربیات خود را با ما در میان گذاشتند.
دیر و بدون اولویت برای دانشجویان
دانشگاه گیلان از مرداد سال ۱۴۰۰ تصمیم بر آغاز واکسیناسیون کرد. نکتهای که در این روند بیشتر چشم میخورد تعداد کم دانشجویانی است که از طریق این دانشگاه اقدام به واکسیناسیون کردند.
یکی از دانشجویان درباره چرایی این موضوع که برای واکسیناسیون به دانشگاه گیلان مراجعه نکرده است به مرور گفت: دانشگاه گیلان کمیتر دیرتر از سایر مراکز واکسیناسیون شروع به کار کرد. از آن جایی که روند واکسیناسیون در کشور بسیار کند بود، نمیتوانستم ریسک کنم و منتظر نوبتدهی دانشگاه باشم.
یکی دیگر از دانشجویان دانشگاه گیلان به تاخیر این دانشگاه در واکسیناسیون دانشجویان اشاره کرد و گفت: دانشگاه گیلان ابتدا اقدام به واکسیناسیون کارکنان خود کرده بود و بعد از مطلع شدن از این خبر تصمیم گرفتم زودتر اقدام به واکسینه شدن خودم بکنم زیرا در آن برهه زمانی روند واکسیناسیون کشور بسیار متزلزل بود و باید از هر فرصتی برای واکسیناسیون استفاده می کردم. اما اکنون برخی از همکلاسیهایم موفق به زدن واکسن نشدهاند و این در حالیست که مسوولین دستور به بازگشایی دانشگاهها و موسسات آموزشی دادهاند.
دانشجوی دیگری در این رابطه به مرور گفت: اطلاعرسانی دانشگاه بسیار ضعیف بود و من اطلاعی از آغاز به کار دانشگاه در واکسیناسیون دانشجویان نداشتم. زمانی از واکسیناسیون دانشجویان مطلع شدم که واکسن زده بودم و در آن زمان دانشگاه ابتدا اساتید خود را واکسینه میکرد. با این وجود الان که دانشگاه بازگشایی میشود و خوابگاهها نیز فعال است این نگرانی برای دانشجویان غیرساکن در گیلان و رشت وجود دارد. زیرا همه هم دوره ای و دانشجویان واکسینه نشدهاند.
واکسیناسیون اعضای هیات علمی و کارکنان، مقدم بر دانشجویان
در ادامه دکتر حسین افراخته معاون امور دانشجویی دانشگاه گیلان در این خصوص به مرور گفت: بر اساس تصمیماتی که در ستاد مبارزه با کرونا استان اتخاذ شد، تمام دانشگاههای استان به سه گروه تقسیم شدند و دانشگاه گیلان مسئول مدیریت روند واکسیناسیون پرسنل و دانشجویان این دانشگاهها و نظارت بر امور مرتبط بود. این سه بخش شامل: مرکز دانشگاه گیلان، مرکز فنی و حرفهای و مرکز دانشگاه آزاد میشود.
هر کدام از این مراکز مسئول واکسیناسیون اعضاء هیات علمی و اداری و همچنین دانشجویان خودشان شدند. دانشگاه گیلان نیروهای خدماتی شرکتی و پرسنل پارک علم وفناوری را نیز واکسینه کرد. مرکز فنی و حرفهای مراکز فنی وحرفهای، دانشگاه علمی کاربردی و پیام نور و دانشگاه آزاد و دانشگاههای سردار جنگل و احرار از دیگر مراکز آموزش عالی واکسینه شده شهرستان رشت هستند. دریافت واکسن برای تمامی این مراکز در سایه هماهنگی های به عمل آمده توسط دانشگاه گیلان محقق شد.
او در رابطه با نوبت دهی واکسیناسیون توسط دانشگاه گیلان گفت: دانشگاه گیلان در ابتدا اعضای هیات علمی، کارکنان، مراکز پژوهشی، بنیاد نخبگان و شرکت های تابعه را واکسینه کرد و در ادامه ایامی را به واکسینه کردن دانشجویان تمام مقاطع تحصیلی اختصاص داد. در روزهای دوازدهم، سیزدهم، بیست و سوم و بیست و چهارم مرداد ماه در چهار نوبت واکسیناسیون انجام شد. در این چهار روز ۹۸۰ دوز واکسن آسترازنکا، ۱۱۸۴ سینوفارم و ۱۳۰ دوز برکت تزریق شدند.
واکسینه شدن بیشتر دانشجویان غیر از دانشگاه گیلان
افراخته با تاکید بر ضرورت واکسینه شدن دانشجویان ادامه داد: برای دانشجویان در ابتدا اطلاعیهای صادر شده که در آن از دانشجویان خواسته شد نسبت به تزریق واکسن برای بهره مندی از خدمات دانشجویی به صورت حضوری اقدام کند. به عبارتی دیگر، ارائه کارت واکسیناسیون برای حضور در دانشگاه ضروری است. البته به این نکته نیز باید اشاره کرد که دانشجویان ملزم به واکسینه شدن در این مراکز نیستند و میتوانند در هر پایگاهی در سطح شهر و محل سکونت شان اقدام به دریافت واکسن کنند. در ۲۸ شهریور، نوبت اول واکسیناسیون دانشجویان انجام شد که ۲۵۰ نفر از دانشجویان اقدام به واکسیناسیون در این مرکز کردند. وی تاکید کرد که ارائه خدمات به دانشجویانی که اقدام به تزریق واکسن نکردهاند ممنوع بوده و تمامی خدمات دانشگاهی مبتنی بر ارائه کارت واکسیناسیون است.
او با اشاره به آمار واکسیناسیون در دانشگاه گیلان افزود: با توجه با آمار تزریق واکسیناسیون در این مرکز بیشتر دانشجویان از مراکزی غیر از دانشگاه گیلان اقدام به واکسیناسیون کردند. دانشجویان خارجی این دانشگاه که به دلیل مشکلات در کشور خودشان در ایران ساکن بودند، پس از ثبت در سامانه و اعلام نیاز از طریق ارسال پیامک واکسینه شدند. همینطور تعدادی از دانشجویان که در خوابگاهها ساکن بودند، از امکان واکسیناسیون در دانشگاه گیلان استفاده کردند.
افراخته با پیشبینی اتمام روند واکسیناسیون تا اواخر مهر سال جاری افزود: با انجام یک نظرسنجی می توان از روند واکسیناسیون و تکمیل آن مطلع شد.