در روز گذشته ماجرای آتشسوزی یک دستگاه اتوبوس شرکت واحد در مرکز شهر رشت خبرساز شد. سازمان مدیریت حمل و نقل بار و مسافر شهرداری رشت درباره آتشسوزی اخیر در بلوار حافظ(باغ محتشم) که با صدای مهیبی همراه بود، به بروز مشکل فنی و درگیری سیستم ترمز اشاره کرد و به نحوی راننده این دستگاه اتوبوس درون شهری را در این حادثه مقصر خواند.
این سازمان پس از عذرخواهی از کلیه شهروندان برای جلوگیری از سایر حوادث مشابه به برخورد با عوامل دخیل متعهد شد. فرسودگی ناوگان حمل و نقل درون شهری در مرکز استان، یکی از معضلاتی است که بر دشواریهای زیست شهروندان رشتی افزوده و علاوه بر آن بروز چنین حوادثی خطرات ایمنی و جانی را برای مسافران این نوع حمل و نقل در پی داشته و دارد.
فرسودگی ناوگان حمل و نقل عمومی نه تنها در رشت بلکه بر اساس اظهارات استاندار، قابل تعمیم به سایر مسیرهای درون و برون شهری استان گیلان نیز است. بنابراین موضوع فرسودگی مجموعه ناوگان حمل و نقل عمومی؛ اتوبوس، مینیبوس و خودروهای سبک نه تنها بین شهروندان و استفادهکنندگان قابل لمس بوده، بلکه بارها توسط مسئولین شهری و استانی نیز بدان اشاره شده است.
هرچند در دورههای مختلف مدیریت شهری به نوسازی و خرید دستگاههایی میتوان اشاره داشت، اما همچنان این موضوع جز معضلاتیست که بایستی در مورد آن برنامهریزی صورت بگیرد. البته نه از نوع تمهیدات در شورای پنجم، که سرانجام مشخص نشد؛ چگونه نوسازی ناوگان شهرداری رشت در استان همجوار به سرنوشت اسقاط بدل شد.
حمل و نقل کلید پیشران توسعه و بخش مهمی از زندگی روزمره محسوب میشود. سیستم حمل و نقل کارآمد؛ ثروت، برابری و رفاه را تقویت میکند. در بیشتر کشورهای کمتر توسعه یافته که اکثر مردم وسایل نقلیه شخصی ندارند، بهبود حمل و نقل عمومی برای رشد اقتصادی و کیفیت خوب زندگی امری ضروری پیش بینی شده است. سیستم حمل و نقل قابل اعتماد هر روزه بر توانایی شهروندان برای بدست آوردن یا حفظ شغل، دسترسی به خدمات عمومی مهم اثرگذار است.
در کشورهای توسعه یافته سیستم حمل و نقل را ستون فقرات اقتصاد مدرن دانسته که باعث امکان و تسریع در جابجایی کالاها، سرمایه و کارگران در سراسر مناطق درون و برون شهری میشود. بنابراین آزادی تردد افراد و کالاها بدون فراهم آوردن زیرساختها و توسعه سیستم حمل و نقل امکانپذیر نخواهد بود.
دنیای قرن جدید را به شهری شدن کره زمین تعبیر کردهاند. با توجه به افزایش جمعیت شهری و سیر صعودی جهت شهرها، حمل و نقل عمومی و تردد شهروندان در کلانشهرها از اهمیت بسزایی برخوردار است. بنابراین آنچه در دنیای امروز با آن روبرو هستیم، شبکههای پیچیده و عظیم انواع مُدهای حمل و نقلی است.
در این شرایط از جمله راهکارهای حمل و نقل شهری، گسترش و توسعه حمل و نقل عمومی؛ مترو، تراموا، اتوبوسرانی، شبکههای ریلی تشویق به استفاده دوچرخه، پیادهروی و غیره شمرده میشود. رشت بعنوان مرکز استان گیلان، یکی از کلانشهرهای دارای تراکم بالای جمعیتی ست که هر ساله جمعیت آن افزایش پیدا میکند.
موضوع ترافیک و الزامی بودن استفاده حمل و نقل عمومی در رشت و در پی آن توسعه این سیستم آنقدر ضروری است که به بی نظمی تکنیکهای سیستم حمل و نقل و آشفتگی در راهکار مدیریتی و اجرایی منجر شد. احداث مترو امکان سنجی و سپس تراموا مورد ارزیابی قرار میگیرد و بار دیگر صحبت از احداث مونوریل بر فراز رودخانهها میشود.
این بی نظمی باعث شده تا گاه و بی گاه در رشت شاهد طرحهایی باشیم که نه تنها اجرایی نمیشوند، بلکه بیشتر بُهت شهروندان را در پی داشتهاند. احداث و برچیده شدن طرح بیآرتی در مرکز شهر به فاصله کوتاهی پس از بهرهبرداری، نمونه بارزی از این بینظمی و آشفتگی در سیستم حمل و نقلی رشت است.
در طی یکسال اخیر در دوره مدیریتی شوقی بر مسند شهرداری رشت اجرای چندین تقاطع همسطح و غیرهمسطح در دستور کار قرار گرفته و بعید نخواهد بود تعدادی از پروژههای دو طبقهسازی خیابانهای رشت که به صورت میانگین بین ۲۰ تا ۴۰ درصد تا به امروز پیشرفت فیزیکی داشتهاند، تا پایان سالجاری به بهرهبرداری برسند.
بنظر برخی از کارشناسان ترافیک و حمل و نقل، احداث روگذرها به انتقال گرههای ترافیکی از یک نقطه به صد متر جلوتر منتهی میشود و با توجه به مورفولوژی و بافت شهری منسجم و همچنین هزینه گزاف اجرایی طرحها نه تنها برای این شهر مناسب نخواهد بود، بلکه بعنوان یک روش منسوخ شده لحاظ و از سالها قبل برچیده شدن این طرحهای طبقاتیسازی خیابانها در شهرسازی و مهندسی ترافیک آغاز شده است.
با این تفاسیر آنطور که مشخص است؛ در شهری که پس از اینهمه سال همچنان احداث کمربندی و رینگ شهریاش در میان کشمکش شورا و شهرداری لَنگ میزند، احداث طرح طبقاتیسازی خیابانها با هزینهای گزاف و با این حجم در تعداد، همچون گذشته بینظمی و آشفتگی مدیریتی- اجرایی را نشان میدهد که با عدم مهندسی ترافیک در برنامهریزی شهری رشت ادغام شده است. آنهم در شرایطی که علم روز برنامهریزی شهری و منطقهای به سرمایهگذاری در حمل و نقل عمومی سبز و پیشبرد اهداف توسعه پایدار اشاره دارد. آیا وقت آن نیست که حمل و نقل خود را تمیز و مدرن کنیم!
نظرات بسته شده است.