تداوم سفرهای تابستانی در آخرین روزهای شهریور و شروع خرید مدارس به شدت ترافیک در خیابانهای رشت افزوده است. بطوریکه اینروزها حتی معابر و کوچههای فرعی رشت نیز از ترافیک و ازدحام خودروها در امان نیستند و شهروندان از ساعتها حضور در خیابانهای کم عرض و پرترافیک کلافه.
عرض کم معابر و خیابانها، بافت سنتی شهر، نبود کمر بندی و مسیرهای جدید درون شهری و عدم اجرای پروژههای زیر ساختی حمل و نقل و ترافیکی در رشت، سالهاست ترافیک این شهر را به معضل حل نشدنی مدیریت شهری بدل کرده است.
چالشی برای متولیان حوزه ترافیک و مدیریت شهری رشت که در ایام پرتردد بخصوص روزهای آغازین شروع مدارس ناگزیرند برای کنترل ترافیک صرفا به اجرای تدابیر سنتی مانند اصلاح هندسی موقت یا دائمی، بستن برخی از میانبرها یا استقرار مامور در ساعات پیک بسنده کنند.
در حالیکه خیابانهای رشت، مدتهای زیادی است در انتظار اجرای طرح هوشمند سازی ترافیکی است و ماهها از نصب چراغهای راهنمایی رانندگی و دوربینهای کنترل سرعت در مبادی ورودی رشت میگذرد،عدم راهاندازی آنها موجب تشدید ترافیک سنگین در شهر شده و امکان اجرای سایر طرحهای ترافیکی همچون زوج و فرد شدن تردد خودروها در راستای تسهیل ترافیک را گرفته است.
طرح زوج و فرد کردن خودروها زیرساخت ترافیکی میخواهد
در همین رابطه فرمانده راهور گیلان در گفت و گو با مرور، نبود زیر ساختهای ترافیکی در رشت را مانع از اجرای طرح های هوشمند ترافیکی در ایام پیک تردد خودروها بخصوص آغاز سال تحصیلی بیان کرد.
سرهنگ «امیر طالبی» با اشاره به ایجاد محدودیتهایی در خیابانهای هسته مرکزی رشت به مرور گفت: در حال حاضر طرح ترافیکی ویژه بازگشایی مدارس در استان آغاز شده و طی آن مسیرهای جایگزین و موازی با خیابانهای پرتردد پیش بینی شده و همکاران راهور نیز حضور حداکثری ویژهای را در خیابانها دارند.
فرمانده راهور استان درباره اجرای این طرح اظهار کرد: در طرح ترافیکی ویژه مدارس، ایمن سازی و خط کشی خیابانها و معابر اطراف مدارس، نصب تابلو و علایم راهنمایی رانندگی، بازسازی سرعتکاهها و ایمن سازی حاشیه کمربندیهایی که مدارس در آن مناطق واقع شدهاند در حال اجراست.
امکان زوج و فرد شدن تردد خودروها و یک طرفه شدن خیابانها در روزهای ابتدایی شروع مدارس در رشت وجود ندارد چون هنوز زیرساختهای لازم مانند دوربینهای کنترل سرعت در خیابانهای رشت راهاندازی نشدهاند
فرمانده راهور استان به ساماندهی سرویس مدارس با هماهنگی آموزش و پرورش نیز اشاره کرد و ادامه داد: تأکید بر ایمن بودن خودروهای سرویس مدارس و رعایت مقررات راهنمایی رانندگی در این طرح پیش بینی شده که رانندگان ملزم به رعایت آن هستند.
وی در پاسخ به سوال مرور در خصوص امکان زوج و فرد شدن تردد خودروها و یک طرفه شدن برخی از خیابانها در روزهای ابتدایی شروع مدارس بیان کرد: اجرای این کار در خیابانهای رشت وجود ندارد چون زیرساختهای لازم مانند دوربینهای کنترل سرعت در خیابانهای رشت هنوز راهاندازی نشدهاند.
سرهنگ امیرطالبی افزود: در حال حاضر ۴ دوربین کنترل سرعت در مبادی ورودی رشت نصب شده است که با وجود دریافت گذرواژه، هنوز راهاندازی نشدهاند. حتی در تلاش هستیم برای راهاندازی ۳۵ چراغ راهنمایی هوشمند مجوز دریافت کنیم. از این رو تا این زیرساختها در رشت فراهم نباشد امکان اجرای سایر طرحهای ترافیکی از جمله زوج و فرد شدن تردد خودروها وجود ندارد.
وی در ادامه افزود: در حال حاضر ۴ دوربین کنترل سرعت در مبادی ورودی رشت نصب شده است که با وجود دریافت گذرواژه، هنوز راهاندازی نشدهاند. حتی در تلاش هستیم برای راهاندازی ۳۵ چراغ راهنمایی هوشمند مجوز دریافت کنیم. از این رو تا این زیرساختها در رشت فراهم نباشد امکان اجرای سایر طرحهای ترافیکی از جمله زوج و فرد شدن تردد خودروها وجود ندارد.
فقر پارکینگ و مسکوت ماندن بسیاری از پروژه های زیر ساختی در حوزه ترافیک و حمل و نقل در رشت، عملا این شهر را در محاصره ترافیک خودروها قرار داده. نبود ثبات در مدیریت شهری و رها شدگی رشت در میان انبوه مشکلات، امکان هر گونه سرمایه گذاری در پروژه های زیر ساختی ترافیکی از جمله بازگشایی مسیرهای جدید درون شهری، احداث تقاطع های غیرهمسطح و ساخت پارکینگ های عمومی را از بخش خصوصی گرفته است. بطوریکه بی علاقگی بخش خصوصی به ورود در پروژه های حمل و نقل منجر به کنار گذاشته شدن این طرح ها از بودجه سال ۱۴۰۱ شورای شهر رشت شد.
عدم جذابیت پروژه های ترافیکی برای سرمایه گذاران بخش خصوصی
درهمین رابطه «مسعود عباس نژاد» رییس کمیسیون حمل ونقل و ترافیک شورای اسلامی رشت نیز به مرور اظهار کرد: شهرداری در حوزه زیرساخت ترافیکی کار خود را با نصب دوربین های کنترل سرعت و اجرای فیبر نوری انجام داده اما عدم ارسال گذر واژه از سوی پلیس راهور کشورمانع از راه اندازی این دوربین ها و به دنبال آن اجرای سایر طرحهای ترافیکی در رشت شده است.
عباس نژاد تاکید دارد: شهرداری رشت بخش قابل توجهی از زیرساختهای ترافیکی را انجام داده که قطعا با همکاری پلیس راهور کشور در ارسال گذرواژه در آینده نزدیک طرحهای ترافیکی زوج و فرد شدن خودروها و خیابانهای یک طرفه را در رشت خواهیم داشت.
عباس نژاد درادامه با اشاره به اجرای یک سری آماده سازی های ترافیکی در خیابانهای رشت پیش از بازگشایی مدارس افزود: بالغ بر ۲۲ هزار متر خط کشی طولی و عرضی که بخش قابل توجه ای از آنها خط کشی عابر پیاده در اطراف مدارس بوده و مبحث قیمت گذاری سرویس مدارس با همکاری آموزش و پرورش نیز از جمله این اقدامات بوده.
عباس نژاد، مهمترین عامل تسهیل کننده ترافیک رشت را ورود ناوگان جدید به حمل و نقل شهری دانست و افزود: ایجاد خیابانها و بازگشایی مسیرهای جدید جوابگوی حجم ترافیک رشت نیست. مهمترین کاری که می توان برای ترافیک رشت انجام داد اضافه شدن تعداد اتوبوسها در خیابانهای رشت است. به همین دلیل از وزارت کشور درخواست حواله برای خرید ۵۰ اتوبوس جدید کردیم. تا حصول این موضوع ۵۰ اتوبوس نوسازی شده از ابتدای مهر شروع به فعالیت میکنند.
وی در خصوص پروژه های سرمایه گذاری ترافیکی در رشت به عدم جذابیت این پروژه ها برای بخش خصوصی اشاره کرد و گفت: برای احداث پارکینگ، یکسری بسته های تشویقی برای سرمایه گذاران در نظر گرفتیم که متاسفانه برای آنها جذابیت نداشت. از اینرو یکی از موضوعاتی که کمیسیون حمل و نقل شورای شهر به آن وارد شد، تخصیص جرایم کسری پارکینگ از سوی کمیسیون ماده ۱۰۰ است. طی این کارمبلغ قابل توجهی از این جرایم برای ساخت پارکینگ توسط شهرداری رشت هزینه خواهد شد.
عباس نژاد درادامه با اشاره به اجرای یک سری آماده سازی های ترافیکی در خیابانهای رشت پیش از بازگشایی مدارس افزود: بالغ بر ۲۲ هزار متر خط کشی طولی و عرضی که بخش قابل توجه ای از آنها خط کشی عابر پیاده در اطراف مدارس بوده و مبحث قیمت گذاری سرویس مدارس با همکاری آموزش و پرورش نیز از جمله این اقدامات بوده.
رییس کمیسیون حمل و نقل و ترافیک شورای اسلامی همچنین از مرمت و بروز رسانی آسانسورهای پلهای عابر پیاده رشت و طرح شکایت از شرکت پیمانکار به دلیل عدم نگه داری و تعمیر آسانسورها خبر داد.
لازم به ذکر است پیشتر پلیس راهور استان از تردد روزانه ۲۵۰ هزار خودرو در خیابانهای رشت خبر داده بود و گفته بود: در ایام تعطیلات بخصوص نوروز با افزایش مسافرت های درون شهری، آمار تردد خودروها در خیابان های شهر رشت به حدود ۲ میلیون خودرو در روز نیز رسیده است.
متاسفانه در هنگام اجراب ساختمانهای جدید مسایل ترافیکی در نظر گرفته نمیشود و همین بی توجهی در خیلی از شهرها منجر به ترافیک های سنگین شده است .