در ماههای گذشته با افزایش ناگهانی قطع درختان هیرکانی و قاچاق چوبهای جنگلی، حمله به ماموران یگان حفاظت و قرق بانان به نظر میرسد تاکنون مجازاتها و برخوردها با قاچاقچیان هنوز بازدارنده نبوده و قاچاق چوب همچنان با شدت ادامه دارد.
بطوریکه قاچاق چوب بخصوص در جنگلهای هیرکانی غرب استان با شیوههای نوینی چون استفاده از موتور و ماشین شخصی در حال افزایش است. مقصد همه این چوبها، کارخانههای چوببری و صنایع سلولزی هستند که قرار بود مواد اولیه مورد نیازشان از طریق زراعت چوب تامین شود.
با این حال امروز بازرس کل گیلان در بازدید سرزده از اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گیلان با تاکید به کم کاری و ناکارآمدی مدیران منابع طبیعی، خواستار نظارتهای بیشتری در این حوزه شد و از برخورد با قرق بانان و مدیران بالادستی منابع طبیعی به ازای قطع هر درخت خبر داد.
«احمد آقایی» بازرس کل گیلان افزود: این دلیل نمی شود که در مقابل تخریب جنگل ها و قاچاق چوب کوتاه بیاییم. هر درختی که غیر قانونی قطع شود، بازرسی استان علیه قرق بان و مدیر بالادستی آن اعلام جرم خواهد کرد.
وی با اشاره به اینکه ضعف های موجود ناشی از کم کاری و ناکارآمدی برخی از مسئولان گذشته است که به مدیران امروز به ارث رسیده تصریح کرد: چطور مسئول شهرستانی از حوزه کاری خود هیچ اطلاعاتی ندارد و یک بار هم از جنگل های محدوده شهرستان خود بازدید نکرده است؟! مگر با کت و شلوار و پشت میز نشینی می شود در منابع طبیعی مدیریت و از انفال حفاظت کرد؟!
لازم به ذکر است: گسترش قاچاق چوب، مدیریت منابع آبی و حفظ تنوع زیستی را با چالش مواجه میکند، به کاهش منابع طبیعی مانند چوب و گیاهان دارویی منجر شده و خاک را تضعیف میکند. این شرایط میتواند باعث جاری شدن سیلابهای شدید شود و دسترسی به آب قابل مصرف را کاهش دهد.
سال گذشته هزار و ۱۳۴ مترمکعب چوب قاچاق در گیلان کشف شد. ۱۰ نیروی منابع طبیعی استان توسط قاچاقچیان چوب مصدوم شدند و بیشترین قاچاق چوب از شهرستانهای تالش، رضوانشهر و شفت گزارش شده است. همچنین هزار و ۷۸۲ نفر دارای سابقه قاچاق چوب نیز در استان شناسایی شده اند که به نظر میرسد عدم وجود مجازاتهای بازدارنده و برخورد قاطع با آنان موجب تشدید قاچاق چوب در استان شده است.