لزوم تغییر روز رشت

12 دی مناسب نیست؛

2 347

روزبه خلیق معینی، پژوهشگر و راهنمای گردشگری و کوهنوردی گیلان است که برای سایت تحلیلی- خبری مرور درباره نامگذاری روز رشت و ضرورت تغییر این نام به روزی دیگر در تقویم شمسی ایران با ذکر دلایل کارشناسی خود نوشته است:

در نامگذاری یک روز بعنوان روز خاص یک شهر مسائل مختلفی در نظر گرفته می‌شود. بطور مثال پس از تصویب شورای شهر شیراز و تأیید مجلس شورای اسلامی، ۱۵ اردیبهشت به نام روز شیراز نامگذاری شد و هر ساله برنامه‌های ویژه‌ای از طرف شهرداری شیراز در این روز برگزار می‌شود. دلیل این نامگذاری، زیبایی بی نظیر شیراز در ماه اردیبهشت است.

 ۹ شهریور ماه نیز سالروز برگزیدن قزوین به عنوان پایتخت از سوی شاه تهماسب صفوی را روز قزوین می‌نامند. ۱۴ مهر نیز به‌دلیل اهمیت این روز در تاریخ معاصر ایران و آغاز فرآیندی که موجب رسمیت یافتن پایتختی تهران در قانون اساسی وقت شده بود، به‌عنوان روز تهران پیشنهاد شد. در مردادماه ۱۲۸۵ فرمان برپایی مشروطیت به امضای مظفرالدین شاه قاجار می‌رسد و اولین جلسه مجلس شورای ملی در ۱۴ مهر همان سال در کاخ گلستان و در حضور شاه قاجار تشکیل می‌شود. به‌دنبال تشکیل نخستین دوره مجلس شورای ملی، قانون اساسی ایران نیز تصویب و طهران رسماً و به‌طور قانونی به پایتختی ایران انتخاب می‌شود . اما از چندین سال قبل ۱۲ دی ماه نیز بعنوان روز رشت نامگذاری شده است. روزی که به روایتی رشت به عنوان مرکز سیاسی، فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی استان گیلان انتخاب شده است. مناسبت این نامگذاری ورود سلطان محمود نماینده شاه طهماسب صفوی در روز ۱۲ دی ۹۳۶ شمسی به رشت است که گرامیداشت آن با برگزاری جشنواره های مختلف خیابانی از جمله جشنواره غذا و تئاتر همزمان می‌شود . هرچند که در خصوص این روز بخصوص با توجه به شرایط خاص آب و هوایی رشت در آن سال‌ها، تنها یک مستند وجود دارد که با پیشنهاد رابرت واهانیان به شورای شهر وقت رشت به این عنوان نامیده شده است اما در عمل بعد از شهادت سردار سلیمانی در بامداد ۱۳ دی ۹۸ و آیین های سالانه مرتبط با این سالروز، عملا علاوه بر موضوعیت نداشتن ادامه نامگذاری این روز به این نام، تمام مراسم های مرتبط با آن نیز تحت‌الشعاع این هم‌زمانی قرار گرفته است.

رشت در گذر سال‌ها، روزهای مهم بسیاری را از سر گذرانده است. از ۳۰ دی ۱۱۱۰ شمسی قرارداد نادرشاه با روسیه و پس گیری گیلان از روسیه گرفته تا واقعه ۱۹ بهمن ۱۲۸۷ رشت و قیام مشروطه خواهان و کمیته ستار، از ۱۰ بهمن سالروز اعدام مشروطه خواهان در رشت و انزلی گرفته تا ۱۴ خرداد ۱۲۹۹ اعلامیه جمهوری سوسیالیستی گیلان، از ۲۲ مرداد ۱۲۹۴ نخستین اعلامیه جنگل تا ۹ مرداد ۱۲۹۹ انقلاب دوم و شکل‌گیری حزب کمونیست ایران، از حریق ۱۵ مرداد ۱۲۹۹ بازار رشت و نابودی کامل کاروانسراها، حجره ها ، مغازه ها، مساجد و کلیسای رشت گرفته تا ۲۵ مهر ۱۳۰۰ ورود نیروهای سردار سپه به رشت و در نهایت ۲۰ آذر سالروز ثبت رشت بعنوان شهر خلاق خوراک شناسی در سازمان یونسکو.

 اما شاید مهمترین روز در تاریخ رشت ۲۲ تیر ۱۲۸۸ ورود مشروطه خواهان رشت به تهران و عزل محمدعلی شاه قاجار از پادشاهی باشد. روزی که می‌توان به روز رشت تغییر نام داد. در این روز کمیته ستار که پنج ماه قبل از آن با حضور افراد مهمی در تاریخ معاصر گیلان نظیر میرزا کوچک خان جنگلی و میرزا حسین کسمایی سردبیر روزنامه جنگل موفق به فتح گیلان و رشت شده بودند بعد از نبرد نیکویه و فتح قزوین با هماهنگی با تقی‌زاده و ستارخان در تبریز که مورد هجوم روسیه تزاری قرار گرفته بود و هماهنگی با سردار اسعد بختیاری، بعد از نبرد بادامک از دروازه یوسف‌آباد وارد تهران شده و محمد علی شاه را از سلطنت خلع کردند که شرح وقایع بعد از آن در کتب تاریخ آمده است. “مجاهدین گیلان تحت رهبری کمیته ستار ۳۵۰ کیلومتر راه از رشت تا تهران را با همه‌ی خطراتی که داشت در طول حدود ۵ ماه با مشقت دشواری بسیار طی کردند و در این مسیر شهدایی برای آزادی و قانون و احیای دوباره مشروطه‌ نثار کردند که ما حتی نام این شهیدان را نمی‌دانیم” ۱

  دلیل دیگر پیشنهاد این روز برای جایگزینی روز فعلی هوای مناسب برای برگزاری همچین رویدادی است که بخشی از هدف آن جذب‌ گردشگر و درآمدزایی برای جامعه محلی تعریف شده است . در کنار برگزاری روز رشت در شرایط هوایی مناسب می‌توان با برگزاری جشنواره های مختلف در کنار برگزاری سمینارهای علمی و فرهنگی و آموزشی در جهت معرفی هرچه بهتر رشت که از عمده اهداف نامگذاری یک روز بعنوان روز رشت است ، دست یافت.

۱ . تاریخ گیلان ناصر عظیمی

2 نظرات
  1. رشتی می گوید

    چه ربطی داره؟ چرا باید روز رشت تغییر کنه ؟
    هر کسی مگه نظری داره باید مقاله و چاپ یشه؟؟؟؟

    1. حمیده می گوید

      عزیزجان ربطش رو کاملا میتونی در متن جستجوکنی… سلطان صفوی پاشده اومده رشت، اجداد مارو نسل کشی کرده، قتل و غارت و تجاوز و زورگویی و هزار تا کار ناپسند دیگه کرده… بعد اون روز رو به عنوان روز نامگذاری کردن.. آیا زیبا نیست؟ 😕

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.