مسئولیت برگشت اعتبارات بر عهده حوزه هنری است

جوابیه سازمان برنامه و بودجه نسبت به تعلل در احداث سینمای سیاهکل؛

68

اخیرا رییس حوزه هنری گیلان در یک مصاحبه تلفنی، از برگشت ۳ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان اعتبار عمرانی تکمیل پروژه نیمه تمام سینما ۲۲ بهمن سیاهکل خبر داده و اظهار داشته «همه تلاش ما در حوزه هنری گیلان این است که تکلیف این سینما از طریق اعتبارات ملی مشخص شود. زیرا هزینه‌ تکمیل آن بسیار بالاست و این سینما با این اعداد و ارقام به راحتی تکمیل نخواهد شد. البته به دنبال جذب مشارکت بخش خصوصی هم هستیم اما این بخش هم ملاحظات خاص خود را دارد. مهم‌تر از همه، پروژه وقتی سازه فعال و کد داشته باشد و در حال کار باشد جذب مشارکت بخش خصوصی برای آن به این آسانی‌ها نخواهد بود. در مورد بودجه‌های برگشت خورده نکته مهمی که باید به آن توجه کنیم این است که آیا هم اکنون از بودجه‌های برگشت نخورده به درستی استفاده می‌شود؟ آیا مشکل اصلی ما برگشت بودجه است یا محل مصرف بودجه؟»

 

در راستای اطلاع‌رسانی و شفاف‌سازی این اظهارات و دلایلی که متولی این نهاد برای برگشت اعتبارات پروژه نیمه تمام سینما سیاهکل ارائه داده آن را مورد بررسی قرار داده‌ایم.

به همین منظور گفت‌وگوی کوتاهی با «محمدرضا رستمی» رییس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی گیلان انجام دادیم تا واقعیت‌های این پروژه و نحوه تصمیم‌گیری از فرایند تخصیص تا برگشت بودجه‌های عمرانی به خزانه را آشکار سازیم.

 

*       *      *       *

 

* آقای رستمی، اخیرا رییس حوزه هنری اعلام کرده‌اند که برگشت اعتبار احداث سینمای ۲۲ بهمن سیاهکل به علت نبود زمان و فقدان پیمانکار استانی و با نظارت نهادهای نظارتی و نهاد استانداری صورت گرفته است. آیا کلیات این اظهارات را تایید می‌کنید؟

پروژه مجتمع فرهنگی و هنری سیاهکل که تحت عنوان سینمای سیاهکل هم از آن یاد می‌شود، از جمله پروژه‌های اولویت‌دار شهرستان است که اجرای هرچه سریع‌تر آن مورد تاکید سازمان بوده و به همین دلیل در تمامی سال‌ها بالاترین تخصیص ممکن به آن داده شده است. در سال گذشته اعتبار این پروژه بطور کامل جذب نشده و از آنجایی که در این خصوص هیچگونه اطلاع‌رسانی به سازمان نشد، بخشی از اعتبارات آن برگشت خورد و مسئولیت صد درصد آن با دستگاه اجرایی است.

 

* نقش نظارتی سازمان برنامه و بودجه وقتی اعتباری برگشت داده می‌شود چیست؟

تامین اعتبار برای پروژه‌های تملک دارایی‌های سرمایه‌ای، مطابق قوانین موجود از جمله ماده ۴۴ قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت در شهرستان‌ها بر عهده کمیته برنامه‌ریزی شهرستان که ریاست آن بر عهده فرماندار است، بوده و سازمان مجاز به دخالت در تصمیمات کمیته برنامه‌ریزی شهرستان‌ها نمی‌باشد. چنانچه پروژه‌ای در شهرستان تصویب گردد که مغایر با قوانین بوده و با اولویت‌های توسعه استان هماهنگ نباشد، از سوی سازمان مبادله موافقت‌نامه انجام نمی‌شود و تخصیص اعتباری هم به آن صورت نمی‌گیرد.

 

بدیهی است که سازمان برنامه و بودجه به هیچ دستگاهی مازاد بر نیاز، اعتبار تخصیص نمی‌دهد و لذا اگر دستگاهی اعتباری را برگشت دهد قطعا ضعف در مدیریت دستگاه بوده و با برگشت هر نوع اعتباری قطعا بخشی از تعهدات دستگاه اجرا نشده که متاسفانه باید در سنوات بعد با قیمت چند برابر (با توجه به تورم بالا و افزایش قیمت‌ها در طول سال) اجرا گردد. به عبارت دیگر، دستگاه اجرایی با برگشت دادن اعتبارات به دلیل ضعف مدیریتی هم به شهرستان ضرر می‌زند هم به استان.

 

* حوزه هنری چند ماه برای هزینه کرد این اعتبار فرصت در اختیار داشت؟ آیا این فرصت برای هزینه کرد کافی بود؟

با توجه به این که تمامی تخصیص‌های دستگاه‌های اجرایی استان طی سال تا اسفند ماه سال ۱۴۰۲ از سوی خزانه استان در وجه آنها پرداخت گردیده و دستگاه اجرایی تا پایان شهریور ماه ۱۴۰۳ فرصت هزینه داشته، لذا در بدترین شرایط دستگاه اجرایی لااقل به مدت ۶ ماه یعنی از اول فروردین تا پایان شهریور که بهترین موقع جذب اعتبارات به دلیل وضعیت جوی مناسب استان است، فرصت جذب داشته و لذا بهانه نبود فرصت به هیچ وجه پذیرفته نیست.

 

*آیا دلایل برگشت اعتبار کتبا مورد پرسش قرار گرفته است؟

در سال ۱۴۰۳ جهت بررسی جذب اعتبارات سال ۱۴۰۲ لااقل ۵ جلسه با حضور دستگاه‌های اجرایی در استانداری برگزار گردید که متاسفانه در هیچیک از جلسات دستگاه اجرایی به مشکل عدم جذب اشاره‌ای نداشت و مدام صحبت از جذب کامل اعتبارات می‌نمود. لازم به توضیح آنکه، با توجه به اینکه دستگاه اجرایی بطور کامل در جریان وضعیت جذب اعتبارات عمرانی می‌باشد، لذا پیش از اعلام دستگاه اجرایی در ناتوانی از جذب اعتبارات، این سازمان قانونا قادر به انجام اقدامی نمی‌باشد. همچنین با توجه به محدودیت‌هایی که در خزانه کشور برای جابجایی تخصیص اعتبارات وجود دارد، صرفا درخواست‌های جابجایی تخصیصی که قبل از پایان اسفند ماه به سازمان ارسال گردد قابل بررسی و پیگیری می‌باشد.

 

* آیا برنامه و بودجه استان اعتبار مازاد بر ظرفیت به حوزه هنری اختصاص می‌دهد؟

این‌ سازمان قانونا دبیر کمیته تخصیص اعتبارات به ریاست استاندار و عضویت اداره کل اقتصاد و دارایی بوده و راسا اجازه کاهش یا افزایش تخصیص اعتبارات دستگاه‌های اجرایی را ندارد.

 

* آیا اعتبار اختصاص داده شده نقدی بوده یا اسناد خزانه؟

اعتبارات اختصاص داده شده نقدی بوده و این دستگاه بیش از ۸ ماه برای جذب اعتبارات فرصت داشت. البته چون این پروژه نیمه تمام بود و مبادله موافقتنامه آن در شش ماهه اول سال انجام شده بود فرصت دستگاه اجرایی در خصوص جذب اعتبارات حتی به حدود ۱۰ ماه تا یک سال هم می‌رسد.

 

* رییس محترم حوزه هنری اظهار داشته اند که پیمانکاران در مناقصه شرکت نکرده یا استقبال نکرده‌اند. این اظهارات تا چه حد می تواند صحیح باشد؟

طبق معمول در استان گیلان با توجه به وفور پیمانکار ما پروژه‌ای نداریم که پیمانکاری در مناقصه آن شرکت نکند. اگر دستگاه اجرایی این مورد را به سازمان اعلام می‌نمود، قطعا سازمان با پیگیری‌های لازم ارائه طریق (انتخاب پیمانکار از طریق ترک تشریفات مناقصه، موافقت با اجرای کار به صورت امانی در صورت تمایل دستگاه اجرایی و در بدترین حالت جابجایی تخصیص) می‌نمود و نمونه این کار برای اکثر دستگاه‌های اجرایی درخواست کننده انجام شده است.

 

در صورتی که دستگاهی اعتباری را برگشت دهد و سازمان یقین پیدا کند که قصور از دستگاه اجرایی بوده قطعا در سال‌های بعد نسبت به تعویض مجری پروژه اقدام می‌نماید.

نظرات بسته شده است.