میزان بالای مهاجرت به استانهای شمالی موجب نگرانیهای متعددی در حوزههای زیستمحیطی، فرهنگی و اقتصادی شده است. امروز رییس سازمان جهاد کشاورزی گیلان با اشاره به مهاجرت شدید داخلی به این استان، نسبت به حفظ اراضی کشاورزی و امنیت غذایی هشدار داد.
حدود یک دهه قبل برخی کارشناسان پیشبینی کردند؛ براثر تشدید خشکسالی در نواحی مرکزی، جنوبی و جنوب غربی کشور، مهاجرتهای وسیعی شکل میگیرد و ساکنان استان های این محدوده راهی سرزمینهای شمالی خواهند شد و این مهاجرتها چهره استانهای شمالی را تغییر میدهند.
این پیشبینی سالها است که تحقق یافته و استانهای شمالی تنها پناهگاه قابل سکونت برای بخشی از مهاجران مناطق مرکزی شده است.
طبق آخرین آمار منتشرشده، میزان مهاجرت به استانهای شمالی در سالهای ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲ به بیش از ۸۰۰ هزار نفر رسیده و اینروند امسال نیز به دلیل تشدید تغییرات اقلیمی با سرعت بیشتری تداوم دارد.
جدیدترین بررسیها نشان میدهد؛ سکونت مهاجرین در استانهای شمالی به جمعیت مصرف کننده منابع آبی و آلودگی هوا براثر ساختوسازهای گسترده و تخریب پوشش گیاهی، تخریب جنگلها و مراتع، افزایش تغییر کاربری زمینهای کشاورزی و تبدیل آنها به مناطق مسکونی در این نواحی افزوده است.
در همین رابطه امروز، «صالح محمدی» رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان هشدار داده است که مهاجرت گسترده به استانهای شمالی پیامدی جدی برای بخش کشاورزی به همراه دارد.
وی در حاشیه بازدید بازرس کل استان گیلان از سازمان جهاد کشاورزی اظهار کرد: شاهد مهاجرت شدید داخلی به گیلان هستیم. افراد عمدتاً در قالب سرمایه گذار به استان می آیند لذا وظیفه سنگین حفاظت از عرصه های کشاورزی و امنیت غذایی را بر عهده داریم.
محمدی با اشاره به سهم بالای بخش کشاورزی در تولید ناخالص داخلی استان و اشتغالزایی، اضافه کرد: گیلان مقصد سرمایه گذاران است و ما به دنبال حفظ کاربری اراضی کشاورزی در کنار ارتقای سرمایه گذاری در راستای فرآوری محصولات کشاورزی هستیم.
محمدی عدم حمایت از محصولات کشاورزی و واردات بی رویه چای و برنج را موجب خارج شدن عرصه های سبز گیلان از چرخه تولید دانست.