فصل میوههای نوبرانه در گیلان فرا رسیده است. میوههایی مانند توتفرنگی، آلوچه و ازگیل ژاپنی که در گویش محلی گیلان به آن انبه میگویند از جمله این میوههای نوبرانه محسوب میشود. ازگیل ژاپنی علاوه بر مصرف در بازارهای گیلان به استانهای همجوار و تهران نیز صادر میشود، با این حال امکان صادرات آن به کشورهای حاشیه دریای خزر به دلیل نبود زیرساختهای صادراتی و ترانزیتی فراهم نیست.
در حال حاضر برداشت ازگیل ژاپنی از باغهای گیلان آغاز شده و تا نیمه نخست خردادماه ادامه دارد. طبق پیشبینی سازمان جهاد کشاورزی، باغداران گیلانی امسال احتمالا ۷۵۰ تن محصول ازگیل ژاپنی در سطح ۱۴۳ هکتار از باغهای استان برداشت کنند. برآوردها نشان میدهد؛ تولید ازگیل ژاپنی چیزی حدود ۶۰۰ میلیارد ریال برای کشاورزان استان گیلان درآمدزایی دارد.
فعالان این حوزه میگویند؛ ازگیل ژاپنی عمر کوتاهی دارد؛ بنابراین صادرات آن به تمهیدات خاصی در حوزه برداشت، بستهبندی و ترانزیت نیاز دارد. در گیلان صنایع تبدیلی کمی برای فرآوری این محصول برای تولید مربا و شربت وجود دارد.
به رغم اینکه این محصول در کل گیلان قابل برداشت است اما تاکنون ظرفیت صادراتی نداشته است. به نظر میرسد عمر کوتاه محصول، نبود زیرساخت صادراتی، نیاز به کامیونهای یخچالدار و نامشخص بودن بازارهای هدف در کشورهای حاشیه دریای خزر از جمله ملاحظاتی است که در بخش تجارت ازگیل ژاپنی وجود دارد.
در همین رابطه «منوچهر پارسافر»، مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی گیلان به مرور گفت: میوه ازگیل ژاپنی پس از برداشت از درخت به سرعت سیاه میشود و طعم خود را از دست میدهد؛ به همین دلیل قابلیت نگهداری و انبار کردن ندارد، بهترین روش مصرف میوه تازهخوری آن است.
وی با تاکید بر اینکه صنایع تبدیلی برای فرآوری محصولات کشاورزی به خصوص در بخش ازگیل ژاپنی در گیلان کم و بیش وجود دارد ادامه داد: شرایط صادرات این محصول فراهم نیست. محصول باید شرایط مطلوب و استاندارد داشته باشد تا بتوان برای صادرات آن اقدام کرد. فعلا در فصل نوبرانه این محصول هستیم که با آن شربت و مربا تهیه میشود. اما برای صادرات فعلا بازارهایی برای ما مهیا نشده است.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی گیلان در پاسخ به اینکه اگر تاجری یا سرمایهگذاری بخواهد برای صادرات ورود کند آیا این سازمان از او حمایت به عمل میآورد بیان کرد: ما از همه سرمایهگذاران مایل به حضور در صادرات محصولات کشاورزی حمایت میکنیم. از طرفی باید توجه داشت که اگر تاجری بخواهد وارد این عرصه شود ابتدا باید بازارهای هدف خود را شناسایی کند. اینکه بازار مورد نظر برای صادرات چه میزان ظرفیت دارد و با چه کیفیتی محصول را قبول میکند.
پارسافر اضافه کرد: گرچه با توجه به عمر کوتاه ازگیل ژاپنی، امکان آنچنانی برای صادرات آن وجود ندارد، اما در حوزه صنایع تبدیلی و در راستای تولید ارزش افزوده بیشتر، میتوان در این زمینه کارهای خوبی انجام داد.
لازم به ذکر است: تالش، فومن، لاهیجان، رودسر، لنگرود و رشت عمده شهرستانهای تولیدکننده این محصول در گیلان هستند.